Avi/ujkelet.live

A háború 274. napja: Izraeli vadászgépek tegnap délután csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet légelhárító rendszerére a dél-libanoni Rihanban, melyet az izraeli légi járművek elleni támadásokhoz használtak.

Különálló intézkedésként csapást mértek egy katonai épületre Markabában, miután bement oda a Hezbollah egyik terroristája.

A hadsereg öt rakétaindítást azonosított Libanonból Zar’it felé és további hármat a Dov-hegy felé. Sérülés nem történt, a tüzérség válaszul ágyúzta a támadások forrását.

Később öt rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára, egyet elfogtak a légvédelmi rendszerek, a többi a városban csapódott be, az egyik egy házba.

Két katona könnyebben megsérült a támadásban. Izraeli vadászgépek ezt követően Marwahinban egy rakétavetőt míg Hulában egy megfigyelőállomást támadtak.

Az éjszaka folytatódtak a Hezbollah elleni izraeli támadások Dél-Libanonban.

A célpontok között szerepelt egy katonai épület Kafr Kilában, terroristák Bint Dzsbeilben, és terror-infrastruktúrák Bint Dzsbeilben valamint Jarine-ban.

Reggel több hullámban aktiválódtak a drón behatolásra figyelmeztető szirénák a libanoni határ melletti izraeli közösségekben. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.


Tárgyalások: David Barnea, a Moszad igazgatója pénteken Katarba utazott, és találkozott a katari miniszterelnökkel. Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal találkozó utáni közleménye szerint az izraeli tárgyalók a jövő héten Dohába utaznak, hogy folytassák a tárgyalásokat, hangsúlyozva, hogy ,,még mindig vannak akadályok a felek között”.

  • A Walla hírportálnak nyilatkozó két izraeli tisztviselő szerint Barneának azt az üzenetet kell átadnia a megállapodás közvetítőinek, hogy Izrael nem fogadja el a Hamász terrorszervezet írásbeli kötelezettségvállalási követelését a megállapodás második szakaszáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban avagy a 14. cikkről.
  • Barnea azonban azt is világossá tette Mohammed bin Abdel-Rahman Al-Thani katari miniszterelnöknek, hogy Izrael úgy véli, hogy ez egy olyan kérdés, amelyet meg lehet és meg is kell oldani a megállapodáshoz vezető részletes tárgyalások folytatása érdekében.

A Hamász írásbeli kötelezettség vállalást követel az Egyesült Államoktól, Egyiptomtól és Katartól, mely egy kulcsfontosságú akadály, amelyet meg kell oldani, mielőtt a közvetítők asztalhoz ülnének, és elkezdenék kidolgozni a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás részleteit.

  • A Fehér Ház és a CIA megpróbál kompromisszumot kötni, hogy áthidalja az Izrael és a Hamász közötti szakadékot ebben a kérdésben.
  • Egy amerikai csapat pénteken Dohában volt, hogy részt vegyen a megbeszéléseken, de a CIA igazgatója, Bill Burns várhatóan jelenleg nem utazik a régióba, közölték amerikai tisztviselők.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint a felek között fennmaradó akadály az izraeli javaslat 14. cikkére összpontosul.

  • Ez azon tárgyalások időtartamára vonatkozik, amelyeket a Hamásznak és Izraelnek a megállapodás első szakaszában kellene megkezdenie, hogy megállapodjanak az alku második szakaszának feltételeiről.
  • A 14. cikk eredeti nyelve szerint az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom ,,mindent megtesznek” annak érdekében, hogy ez a tárgyalás megállapodással végződjön, és a tűzszünet mindaddig fennmaradjon, amíg a tárgyalások tartanak.
  • A Hamász Izraelnek szerdán eljuttatott válaszában a csoport követelte a ,,mindent megtesznek” szava ,,biztosítják” szóra való kicserélését.
  • Amerikai tisztviselők azt mondták a Wallának, hogy a Biden-kormány kompromisszumot terjesztett elő, és felajánlotta a „vállalják” szó használatát, amelyet a kormány kevésbé kötelező érvényűnek lát, mint a „biztosít” szót, de inkább kötelező érvényűnek tekinti, mint a „minden erőfeszítést megtesz”.

Izraeli tisztviselők szerint ha a megállapodás tartalmazná a Hamász által követelt írásbeli kötelezettségvállalást, a csoport határozatlan ideig folytathatná a tárgyalásokat a megállapodás második szakaszáról.

  • A megállapodás első szakaszának részét képező 42 napos tűzszünet meghosszabbítható anélkül, hogy a Hamász elengedné a csoport által fogva tartott katonákat és 50 év alatti férfiakat, ahogy azt a tervezett megállapodás második szakaszában körvonalazták.
  • Magas rangú izraeli tisztviselők azt állítják, hogy egy ilyen forgatókönyv szerint Izrael számára nagyon nehéz lenne újraindítani a harcot anélkül, hogy azt a megállapodás megsértésének tekintenék.
  • Ha úgy találják, hogy Izrael megszegte a megállapodást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozhat, hogy tűzszünetet kényszerít az összes túsz szabadon bocsátása nélkül, mondták a tisztviselők.

Oszama Hamdan, a Hamász tisztviselője pénteken az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy a csoport arra vár, hogy megkapja az izraeli álláspontot ,,ma vagy holnap”.

  • Hamdan szerint a Hamász válasza az izraeli javaslatra tartalmazott ,,néhány ötletet… az akadályok leküzdésére”.
  • Azt mondta, ha Izrael válasza pozitív, ,,nem tart sokáig” egy ,,részletes megállapodás” elérése.

Kritika: A KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este arról számolt be, hogy Netanjahu miniszterelnök a Moszad vezetőjét korlátozott mandátummal küldte a katari tárgyalásokra. A tárgyalásokon résztvevő források kifejtették, hogy Netanjahu utasította Barneát ,,egy kemény” üzenet átadására.

,,Van egy alku a kezünkben, csak nem akarjuk előrébb vinni. Ez igazi bojkottálás.” A források kifejtették, hogy a szélsőjobboldali ,,[Itamar] Ben Gvir [nemzetbiztonsági miniszter] és [Becalel] Smotrich [pénzügyminiszter] politikája olyan emberek életének rovására ment, akikről mindenki azt gondolja, hogy ki lehet hozni őket”.

A források szerint a teremben az az érv hangzott el, hogy ha az irányelv ,,nem valósul meg”, akkor a kormány nem fogadja el az alkut.

A színfalak mögött heves összecsapás zajlott Joáv Gallant védelmi miniszter és Netanjahu között. Ezt tükrözte az is, hogy az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagyot nem hívták meg a miniszterelnökkel való megbeszélésre a delegáció indulása előtt.

A biztonsági szerv az alkut jelentős kártyának tekinti, amely más stratégiai szempontokat is érint, mint például a libanoni tűzszünet és a diplomáciai rendezés lehetőségét.


Poll: A 12-es csatorna este közzétette legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy a túszok hazahozatala vagy a gázai háború folytatása-e a fontosabb, a megkérdezettek 67%-a túszokat míg 26% a háborút választotta.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ll4dj

The post Feszültség északon és a tűzszüneti erőfeszítések a Hamásszal first appeared on Új Kelet Live.