Avi/ujkelet.live

A háború 281. napja, kelet: Az izraeli légvédelem vadászgépekkel együttműködésben az éjszaka elfogott ,,két gyanús légi célpontot”, melyek keleti irányból – feltehetően Irakból – Izrael felé tartottak. A rakétára figyelmeztető szirénákat az elfogásokból eredő lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiváltak Eilat ipari területén.


Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők légicsapással likvidálta a Hamász terrorszervezet Szedzsaijja Zászlóaljának helyettes parancsnokát, Ajman Sweidaht Gázavárosban.

Sweidah szerepet játszott az október 7-i mészárlásban, és a háború alatt számos támadást hajtott végre az izraeli erők ellen Gázában.

Sweidah mellett a légicsapásban meghalt Ubadah Abu Hain, a zászlóalj egyik század parancsnoka. Abu Hain egy tapasztalt és prominens parancsnoka volt a zászlóaljban, jelentős szerepet játszva a harcokban.


A hadsereg légicsapással likvidálta a Hamász belbiztonsági erőinek egyik részleg vezetőjét Hosszam Manszúrt, aki a terrorszervezet katonai ágában is szolgált.

Manszúr ,,jelentős es folyamatos részt vállalt a Hamász uralmának és jelenlétének megőrzésében a Gázai övezetben, miközben aláásta Izrael erőfeszítéseit a régióban” – írta hadsereg.

Manszúr volt az egyik igazgatója a brit székhelyű al-Khair alapítványnak is, egy segélyszervezetnek, amely pénzt utalt gázai terrorcsoportoknak ,,humanitárius tevékenység leple alatt”.

A Hamász média szerint a légicsapásban négy al-Khairnak dolgozó ember vesztette életét, állítólag a dél-gázai Khan Junesz egyik segélyelosztó központjában.


Csempészet: A kairói repülőtér biztonsági személyzete elcsípett egy egyiptomi utast, aki Kuvaitba tartva 1253000 egyiptomi fontot, körülbelül 9 millió Ft-nak megfelelő készpénzt próbált kicsempészni swarmába rejtve.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet katonai posztjait és terror-infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Ramyehben, Dzsebbajnban, Tajr Harfában és Kafr Kilában.

A csapatok továbbá azonosították a Hezbollah egyik terroristáját Rasaja al-Fukar területén, ahonnan az elmúlt napokban rakétákat lőttek ki a Golán-fennsíkra, és dróncsapást mértek a terroristára.

Számos rakétát lőttek ki pénteken Margaliot és Metula területére, sérülés nem történt.

Később izraeli vadászgépek csapást mértek a Hezbollah egyik katonai épületére, terror-infrastruktúráira és az egyik megfigyelőállomására a dél-libanoni Kafr Kilában, Tajbéban és Khiamban.


Túszok: Binjámin Netanjahu miniszterelnök változtatott magatartásán, és most szinte egyedül folytatja a tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátásáról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A források szerint Netanjahu úgy döntött, hogy szigorítja és nyilvánosan közli az alku tárgyát nem képező álláspontokat, és ,,minden vesszőt ő kezel”, és sokkal több órát tölt az üggyel, mint korábban.

A 12-es csatorna biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Netanjahu újabb követelése a gázai fegyverszüneti megállapodásban, hogy megakadályozzák a fegyverek és a fegyveres terroristák visszatérését az övezet északi részére, sérti a közvetítőkkel kötött előzetes megállapodásokat, és bonyolítja vagy akár meg is hiúsítja a tárgyalásokat.

  • A források szerint a közvetítőknek adott május 27-i válaszában Izrael lemondott eredeti követeléséről az úgynevezett Netzarim folyosó ellenőrzéséről, amely kettészeli az övezetet, és megakadályozza a fegyveresek visszatérését az északi részre.
  • „Az a követelés, hogy mindenkit megfigyeljenek, aki észak felé halad, az ügyben tett engedményünk visszavonása” – mondta az egyik forrás. „Az Izraeli Védelmi Erők akkor is tudni fogja, hogyan kezelje a helyzetet, ha a fegyveres harcosok visszatérnek északra, és az amerikaiakkal megoldást találhatunk”.
  • ,,Ez egy olyan követelés, amely megakadályozza az alkut” – mondta a forrás. „A legjobb esetben ez egy olyan akadály, amely megnehezíti [a tárgyalások] folytatását, és a legrosszabb esetben az a célja, hogy küllő legyen a tárgyalások kerekében, és megakadályozza a megállapodás lehetőségét”.
  • „Döntő fontosságú két nap előtt állunk a megállapodás sikeréhez. Vagy most, vagy nagyon hosszú idő múlva, talán soha. Netanjahu miniszterelnök olyan követeléseket tett hozzá, amelyek eltérnek a közvetítőkkel kötött megállapodásoktól.”

Az is kiderült, hogy félrevezető idézetet terjesztettek a Moszad vezetőjétől, David Barneától, úgy állítva be, hogy a csütörtök esti ülésen támogatta Netanjahut és álláspontjait. Az ügy részleteit jól ismerő források szerint a Barneának tulajdonított idézet csupán részben hangzott el.

  • A Netanjahu emberei által kiszivárogtatott idézet szerint Barnea azt mondta, hogy ,,a záradékok nélkül, amelyekhez Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik, nem tudjuk újraindítani a háborút, és enélkül nem nyerünk, és nem hozzuk haza az összes túszt. Ez Izrael javát szolgálja”. De a kabinetben jelenlévők szerint a Moszad vezetője jelezte, csak azt támogatja, hogy Izrael visszatérhessen a harcba, ha a Hamász nem teljesíti kötelezettségeit – és nem minden, a miniszterelnök által bemutatott záradékot.
  • A Moszad vezetőjének hivatala közölte, hogy Barnea ,,arra utalt, hogy a Gázai övezetben végrehajtott katonai manőver eredményes volt a tárgyalások előmozdításában és megnyitásában, és kiáll a háborúhoz való visszatérés elve mögött, hogy az összes túsz hazatérjen, beleértve a második szakaszban szabadulandó férfiakat és katonákat is.”
  • Úgy vélik, Netanjahu megpróbálja szabotálni a tárgyalásokat, valószínűleg attól tartva, hogy kormánya szétesik.

Poll: A 12-es csatorna pénteken közzétett közvélemény-kutatása szerint az izraeliek 72 százaléka gondolja úgy, hogy Netanjahu miniszterelnöknek le kell mondania az október 7-i kudarcok miatt.

Közülük 44% gondolja úgy, hogy Netanjahunak azonnal távoznia kell, míg további 28% úgy gondolja, hogy a háború végén kellene lemondania.

A közvélemény-kutatás szerint a magukat a kormány támogatóiként definiálók 50%-a úgy gondolja, Netanjahunak mandátuma lejárta előtt le kell mondania. A támogatók 42 százaléka szerint pedig nem szükséges lemondania.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a közvélemény Netanjahut tartja a leginkább felelősnek az október 7-i katasztrófáért.

39 százalékuk szerint Netanjahu volt a felelős a leginkább, 18 százalékuk szerint Aharon Haliva a katonai hírszerzés azóta lemondott vezetője, 10 százalékuk Herci Halevi vezérkari főnököt, 7 százalékuk a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőjét, Ronen Bart tartotta felelősnek, és csak 4 százalékuk választotta Joáv Gallant védelmi minisztert.

A közvélemény-kutatás széles körben támogatta a Hamász terrorszervezettel kötendő megállapodást, amely tűzszünetért cserébe lehetővé tenné a túszok szabadulását. A megkérdezettek 64%-a támogatta és 15% pedig ellenezte. Netanjahu támogatói blokkjában 46% támogatta és 25% ellenezte.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2ltdvk

The post Likvidálások, drónok, túszok és poll first appeared on Új Kelet Live.