Avi/ujkelet.live

A háború 287. napja, adatok: Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint a Gázai övezetben zajló háború kezdete óta Jemenből több mint 200 drónt és robotrepülőgépet indítottak Izrael felé.

Márciusban egy robotrepülő csapódott be Eilat közelében, egy drón pedig most pénteken Tel-Avivban, egy civil halálát okozva.

A hadsereg szerint a fenyegetések túlnyomó részét az amerikai erők, néhány esetben pedig izraeli vadászgépek és a földi légvédelmi rendszerek hárították el.


Déli front: Az izraeli hadsereg a Sabak belbiztonsági szolgálattal együttműködésben tegnap légicsapással terroristákat likvidált, akik az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) iskolájában tartózkodtak Gázaváros Zeitun negyedében, amit parancsnoki központként használt a Hamász terrorszervezet Gázaváros Dandárja, derült ki a hadsereg délutáni nyilatkozatából.

Az akcióban megölték Adil Hamdiját, a dandár vezető hírszerzési tisztjét. A terrorista 2019-től látta el tisztségét, melynek részeként hírszerzési információk szerzéséért és a hírszerzési kép felépítéséért volt felelős az október 7-i mészárlás előtt.

A háború alatt ő volt a felelős az izraeli csapatok illetve a dél-izraeli közösségek elleni támadásokért, és az izraeli szárazföldi erők manővereiről való információ szerzésért.

Az elmúlt hetekben több mint 50 légicsapást hajtottak végre a Hamász iskolákba és civilek menedékhelyeként szolgáló helyszíneibe beágyazott telephelyei ellen.


Északi front: A nap folyamán mintegy 65 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, egy részét elfogták a rakétavédelmi rendszerek, a maradék pedig nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt. A tüzérség válaszul ágyúzta a rakétaindítások forrását.

Izraeli légi járművek csapást mértek a rakétaindítóra, melyet az Abirim elleni támadásokhoz használtak korábban a nap folyamán, valamint a Hezbollah terrorszervezet katonai épületét Ajta as-Sabban.

Vadászgépek pedig csapást mértek egy fegyverraktárra a dél-libanoni Blidában és Hulában.


Hága: A Nemzetközi Bíróság pénteken kijelentette, hogy az izraeli telepek Júdea és Szamáriában avagy ahogy ők fogalmaztak ,,a megszállt palesztin területeken” a nemzetközi jog szerint illegálisak.

  • Emlékeztető: Az oslói megállapodások szerint Júdea és Szamária (Ciszjordánia) A-körzet teljes egészében a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozik mind adminisztratív mind biztonsági szempontból, a B-körzet palesztin adminisztratív irányítás és közös biztonsági ellenőrzés alá esik. A zsidó telepek többségének otthont adó C-körzet (kb. a terület 60%-a) pedig teljes izraeli kontroll alatt áll.

,,Az izraeli telepeket Ciszjordániában [Júdea és Szamária] és Kelet-Jeruzsálemben, valamint a hozzájuk kapcsolódó rezsimet a nemzetközi jog megsértésével hozták létre és tartják fenn” – áll a 15 tagú testület nem kötelező erejű tanácsadó véleményében.

„Ez a törvénytelenség az Izrael által 1967-ben megszállt palesztin területek egészére vonatkozik. Ez az a területi egység, amelyre Izrael olyan politikákat és gyakorlatokat írt elő, amelyek feldarabolják és meghiúsítják a palesztin nép önrendelkezési jogának gyakorlását, és amelynek nagy területeire kiterjesztette Izrael szuverenitását a nemzetközi jog megsértésével.”

A bíróság azt is kijelentette, hogy a telepesek palesztinokkal szembeni erőszaka, valamint, hogy Izrael „nem képes megakadályozni és hatékonyan megbüntetni azt” hozzájárul a „palesztinokkal szembeni erőszakos környezet kialakulásához”.

A bíróság azt is megállapította, hogy Izrael Júdea és Szamáriában folytatott politikája, beleértve a telepek és a kapcsolódó infrastruktúra bővítését és a természeti erőforrások kiaknázását, ,,a palesztin terület nagy részének annektálását jelenti”, ami szerinte sérti a nemzetközi jogot és a terület erőszakos megszerzésének tilalmát.

Becalel Szmotrich és Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali miniszterek közleményt adtak ki, amelyben Júdea és Szamária nagy részének annektálását követelik válaszul a bíróság döntésére.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök közvéleményben reagált a döntésre: „A zsidó nép nem megszálló a saját földjén – sem örök fővárosunkban, Jeruzsálemben, sem őseink földjén Júdeában és Szamáriában.”

„Semmilyen téves hágai döntés sem fogja elferdíteni ezt a történelmi igazságot, ahogyan az izraeliták letelepedésének jogszerűsége sem vitatható hazánk minden területén”.

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ujkeletlive/episodes/j-Kelet-Live-Podcast—Ami-a-hten-kimaradt-e2m61b2

The post Likvidálás Gázában, 65 rakéta Libanonból és Hága ítélkezik first appeared on Új Kelet Live.