Avi/ujkelet.live

A háború 306. napja, déli front: A hírszerző szolgálatok irányításával a légierő tegnap este csapást mért a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek fegyvergyártó műhelyére a humanitárius zónában Deir al-Balachban.

A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.

Az elmúlt nap során a légierő több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük épületeket, melyekből lövéseket adtak le az erőkre, katonai épületeket és terroristákat, akik veszélyt jelentettek az erőkre.

Mindeközben a 162. hadosztály csapatai a dél-gázai Rafahban az elmúlt 24 órában terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg és megöltek számos terroristát, akik a térségben állomásozó izraeli erők ellen tevékenykedtek.

A 252. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén a Netzarim folyosón megöltek számos terroristát közelharcokban és légicsapások irányításával.


Északi front: A libanoni Hezbollah-párti napilap, az Al-Akhbar arról számolt be szerdán, hogy az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erejének, az UNIFIL tisztviselőinek családjait evakuálták Libanonból, és az országon kívül tartózkodó tisztviselőket felszólították, hogy családjaik nélkül térjenek vissza.

A libanoni média kora délután egy motorkerékpárra mért izraeli dróncsapásról számolt be Dzsuajja közösségben, mely egy halottat és négy sérültet eredményezett.

Korábban pedig azt állították, hogy Bejrútban és Dél-Libanonban hangos robbanások hallatszottak, amit a hangsebesség túllépése okozott az izraeli vadászgépek részéről.


„Gratulációk”: A Hezbollah terrorszervezet szerdán gratulált Jechíje Szinwarnak, hogy megválasztották a Hamász új politikai vezetőjévé Iszmail Hanije utódjaként.

Szinwar kinevezése a szervezet politikai szárnyának élére Izrael kudarcának bizonyítéka, áll a Hezbollah közleményében. Izrael nem tudta elérni célját – a Hamász vezetőinek és funkcionáriusainak likvidálását, tette hozzá. Szinwar kinevezésével a Hamász „erős üzenetet” küldött Izraelnek és szövetségeseinek, mivel a Hamász egységes volt a döntéseiben és rendíthetetlen maradt. A Hezbollah szerint ,,az ellenállás és a küzdelem útján folytatják”.

Mohammed Abdulszalam, a húti lázadók szóvivője is gratulált X-en közzétett bejegyzésében, közölve, hogy azért imádkoznak, hogy Szinwar isteni ,,támogatást és útmutatást kapjon e felelősség teljesítéséhez az izraeli ellenséggel való konfrontáció e történelmi szakaszában”.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a szaúdi Al-Arabiya csatornának adott interjúban hivatkozott a Hamász bejelentésére: ,,Szinwar egy terrorista, aki a történelem legaljasabb terrorcselekményéért felelős – október 7-ért. Csak egy hely van számára, és ez Mohamed Deif [a katonai szárny likvidált vezetője] és a mészárlásért felelős terroristák mellett van. Ez az egyetlen hely, amelyet előkészítünk és kijelölünk neki.”


Túszok: A Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője úgy véli, hogy van néhány probléma a végrehajtással kapcsolatban, amelyeket meg kell oldani a Gázában fogságban lévő túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás elérése érdekében.

A Washington Post rovatvezetője, a Fehér Házhoz közeli David Ignatius arról számolt be szerdán, hogy a magas rangú tisztviselő azt mondta neki: „Az Egyesült Államok határozottan kiáll a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mögött, amely jelenleg az asztalon van. Csak az ügylet végrehajtásával kapcsolatos problémák vannak hátra. Készek vagyunk ennek lezárására.”


Razzia: A rendőrség szerda délelőtt razziát tartott a külügyminisztérium jeruzsálemi irodáiban, és dokumentumokat foglalt le annak gyanújával, hogy diplomata-útleveleket adtak ki arra nem jogosult polgároknak. A médiának nyilatkozó tisztviselők szerint az egyik vizsgált útlevél az, amelyet Jáir Netanjahunak, Binjámin Netanjahu miniszterelnök fiának adtak ki.

A Nemzeti Csaláselleni Nyomozó Osztály tájékoztatása szerint a nyomozást néhány hete indították el.

Tavaly decemberben a Haaretz újságírója, Gidi Weitz felfedte, hogy Eli Cohen volt külügyminiszter elrendelte, hogy adjanak ki diplomata-útlevelet a Likud befolyásos tagjainak, akik képesek befolyásolni, hogy hol köt ki a párt listáján egy jövőbeli Kneszet-választásokon.

A lépést a minisztérium alkalmazottainak szakmai tanácsa ellenére tették meg, akik közölték, hogy az említett személyeknek nem helyénvaló diplomata-útlevelet kaidni. Cohen diplomata-útlevelet rendelt Jáir Netanjahu számára is, bár nem felel meg a normál kritériumoknak.

Röviddel a leleplezés után Eli Cohen izraeli külügyminiszter megpróbálta elbagatelizálni az állításokat.

Májusban a külügyminisztérium nemzetbiztonságra hivatkozva nyilvánosságra hozta a diplomata-útlevéllel rendelkezők kevesebb mint három százalékának nevét.

A külügyminisztériumi szabályozás egyértelműen meghatározza a diplomata-útlevélre való jogosultság feltételeit. Azokat, akik nem teljesítik, de továbbra is meg akarják szerezni a dokumentumot, egy külön bizottság elé utalják, amely megvizsgálja, indokolt-e diplomata-útlevél kiadása például nemzetbiztonsági vagy diplomáciai okokból.

Ha a bizottság úgy találja, hogy ilyen okok nem állnak fenn, a minisztérium főigazgatója mindazonáltal felhatalmazást kap arra, hogy diplomata-útlevelet adjon ki annak, aki véleménye szerint Izrael érdekeit külföldön érvényesíti.

A Likud párt tagjai esetében a szakmai stáb azon a véleményen volt, hogy nincs ok kiállítani számukra az útlevelet, de Ronen Levi főigazgató ezt akkor is megtette – és írásban leszögezte, hogy ezt Cohen külügyminiszter konkrét utasítására teszi.

The post Fegyvergyár Gázában, „gratulációk”, és razzia a Külügyminisztériumban first appeared on Új Kelet Live.