Avi/ujkelet.live

A háború 328. napja: Az Izraeli Védelmi Erők magas rangú tisztviselői azt állítják, hogy a Hamász terrorszervezet Rafah-dandárja a sok haláleset miatt összeomlott, azaz már nem képes katonai keretként működni.

Az erről szóló bejelentést csütörtökön hallatta a 162. hadosztály parancsnoka. A hadosztály az elmúlt hónapokban a területen van bevetve. A hadsereg azt is közölte, hogy az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó területén lévő alagutak 80%-a megsemmisült.

Az elmúlt napokban a hadsereg észlelte, hogy terroristák menekülni kezdtek a földalatti létesítményekből a humanitárius terület felé, ezért lesből csaptak le rájuk.


Júdea és Szamária: A biztonsági erők Dzseninben és Tulkaremben folyamatban lévő terrorelhárító műveletében eddig legalább tizenkét terroristát likvidáltak, több mint tíz gyanúsítottat tartóztattak le és több tucat robbanóeszközt és hadianyagot semmisítettek meg.

A Jamam terrorelhárító erők Tulkaremben likvidáltak öt terroristát, akik egy mecsetben bujkáltak. A megöltek között volt a Tulkarem Dandár parancsnoka, Mahmúd Dzsaber becenevén „Abu Sudzsaa”, akinek számos terrortámadáshoz volt köze.

Az erők megsemmisítettek több tucat bombát, melyeket az utak alá rejtettek azzal a céllal, hogy kárt okozzanak az izraeli erőkben, továbbá terroristákat likvidáltak drónnal és tűzharcokban.

A csapatok fegyvereket foglaltak le, köztük M-16-os puskákat és egyéb lőfegyvereket, tölténytárakat és más katonai felszereléseket.

A művelet során az izraeli hadsereg egyik harcosa közepesen súlyosan, a Jamam egyik harcosa pedig könnyebben megsérült, kórházba szállították őket, családjaikat értesítették.


Diplomácia: Iszráel Katz külügyminiszter bírálta Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, miután utóbbi kritizálta tegnapi nyilatkozatait az izraeli hadsereg Júdea és Szamáriában végzett terrorelhárító műveletéről.

Katz tegnap X-en azt írta, hogy ez „háború minden értelemben”, és „a [terror] fenyegetéssel pontosan úgy kell foglalkoznunk, mint a gázai terrorinfrastruktúrával, beleértve a palesztin civilek ideiglenes evakuálását és minden egyéb szükséges lépést.”

A tweet angol nyelvű változata következőt tartalmazta: „Minden szükséges eszközzel kezelnünk kell ezt a fenyegetést, beleértve, bizonyos heves harcok esetén, a lakosság ideiglenes evakuálásának lehetővé tételét egyik negyedből a másikba a menekülttáboron belül, hogy megakadályozzák a civilek bántódását, és lehetővé tegyék az ott kialakított terrorinfrastruktúrák felszámolását.”

Borrell ma az EU külügyminisztereinek informális találkozóján azt mondta, hogy „nyugtalanító az izraeli külügyminiszter felhívása, hogy az emberek hagyják el lakóhelyeiket Ciszjordániában, nagyjából ugyanazt csinálva, mint az emberekkel Gázában. Ez teljesen elfogadhatatlan.”

Katz erre X-en kijelentette: „Ez egy nyilvánvaló hazugság, akárcsak a korábbi hazugságai a Gázával kapcsolatos kijelentéseimmel kapcsolatban, amelyeket kénytelen volt visszavonni. Ellenzem bármilyen lakosság kiköltöztetését otthonaikból.”

The post A hadsereg összeomlasztotta a Hamász Rafah-dandárját, és a helyzet Júdea és Szamáriában first appeared on Új Kelet Live.