Avi/ujkelet.live

A háború 328. napja, déli front: A 162. hadosztály a dél-gázai Rafahban az elmúlt nap során megölt több tucat terroristát, köztük Oszama Gadallahot, aki parancsnokként szolgált a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai hírszerzési egységében és részt vett az október 7-i mészárlásokban.

A 98. hadosztály a dél-gázai Khan Juneszben és Deir al-Balach külvárosában az elmúlt 24 órában szintén megölt több tucat terroristát, egy részüket drónnal.

A 252. hadosztály a Gázai övezet középső részén, a Netzarim-folyosón drónnal likvidált egy terrorsejtet és célzott rajtaütéseket hajtott végre a térségben.

Az elmúlt nap során a légierő mintegy negyven terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük lőállásokat, katonai épületeket és terror-infrastruktúrákat.


Északi front: Izraeli vadászgépek a nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában.

A tüzérség pedig a dél-libanoni Jarine térségét lőtte.

Reggel a légvédelem elfogott egy Szíriából Izrael felé tartó drónt. A légi jármű nem lépett be izraeli területre. Sérülés nem történt.

Délután Libanonból indított robbanó drónok csapódtak be a Golán-fennsík északi részén. A drónbehatolásra figyelmeztetés aktivàlódott Ein Qinijje, Kela és Sa’al közösségekben.

Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.


Hadgyakorlat: Joáv Gallant védelmi miniszter megtekintette az izraeli haditengerészet tengeralattjáró-flottillája által héten végrehajtott hadgyakorlatot, közölte hivatala.

Gallant az egyik tengeralattjáró fedélzetéről beszélve azt mondta, a 7. flotilla ,,a háború kezdete óta be van vetve minden arénában, közel a parthoz, távol a parttól, a Földközi-tengeren, a Vörös-tengeren és mindenütt a Közel-Keleten.”

,,Izrael titkos, stratégiai képességeinek egy kis részét látjuk itt, nagyon lenyűgöző dolgokat. És itt szeretném elmondani Izrael polgárainak: van valakitek, akire számíthattok”.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Gallanthoz csatlakozott a haditengerészet vezetője, David Szá’ár Szalama altengernagy, az asdodi haditengerészeti bázis parancsnoka, Eitan Paz százados és a 7. flotilla parancsnoka, akit csak rangja és neve héber kezdőbetűje alapján lehet azonosítani, mint „Alef” százados.

Gallantot tájékoztatták a tengeralattjáró-flottilla elmúlt hónapokban végzett közel-keleti tevékenységéről.


Beazonosítva: Nir Oz kibuc csütörtökön közölte, hogy a két nappal ezelőtt szabadult ,,Farhan al-Qadi azt mondta, Arje Zalmanovich mellette halt meg, miután nem kapta meg a szükséges gyógyszereket és orvosi kezelést”.

A Maarivval folytatott beszélgetés során Boaz, Arje fia a következőt nyilatkozta. ,,Apám szenvedett. Nehéz volt, hogy nem evett, nem gondoskodtak a gyógyszereiről. Végül apámat 40 nap után testi-lelki gyötrelemben meggyilkolták. Farhannal azonban a családról és a kibucról beszélgettek, és apa elmondta, mennyire fontosak vagyunk neki, és mennyire fontos neki a kibuc, de sok részletet nem ismerünk. Nem is akartam”.

,,Farhannak fontos volt, hogy telefonon felvegye velem a kapcsolatot, mert nagyon fontos volt számára, hogy elmondja, hogy apával volt. Sok részletet nem tudunk, én pedig nem akartam megzavarni örömében, annak ellenére, hogy ő kezdeményezte a telefonhívást” – osztotta meg.

A 85 éves Zalmanovichot, Nir Oz kibuc egyik alapítóját október 7-én ejtették túszul.

A Hamász november közepén közzétett egy videót, amelyen Zalmanovich nagyon betegnek látszott. Azt állították, hogy később meghalt. Halálát decemberben erősítette meg Izrael.

„Arje, kétgyermekes apa és öt gyermek nagyapja, egész életében a föld embere volt, aki mezőgazdasággal és növénytermesztéssel foglalkozott; egy olvasott ember, aki hatalmas tudással rendelkezett a történelemről és a földről. Emléke legyen áldott” – olvasható a kibuc decemberi közleményében.

The post Likvidálások Gázában, drón Szíriából is, hadgyakorlat és beazonosítás first appeared on Új Kelet Live.