Avi/ujkelet.live

A háború 332. napja: Izraeli vadászgépek hétfőn csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére a dél-libanoni Markaba térségében.

Délután mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára, sérülés nem történt.

A második tanítási nap Ein Jáákovban rakétatámadás közben:


Déli front: Barak Hiram dandártábornok átvette a Gázai Hadosztály vezetését Avi Rosenfeld dandártábornoktól, aki a Hamász terrorszervezet október 7-i rohamához vezető kudarcokban játszott szerepe miatt lezárta katonai karrierjének.

A parancsnokváltási ceremóniára reggel került sor a Gázai övezetben.

Hiram a 99. hadosztály parancsnoka volt, és még a háború előtt jelölték az új posztra. Kinevezését felfüggesztették a gázai harcok és részvétele miatt a Be’eri kibucban zajlott egyik csatában október 7-én.

  • Az izraeli hadsereg júliusban nyilvánosságra hozott vizsgálata a Be’eriben, a néhai Peszi Cohen házában történt túszejtés kapcsán megállapította, hogy az ottani bonyolult és nehéz körülmények között a parancsnokok, élükön Hiram és az incidensben intézkedő erők professzionális és felelősségteljes döntéseket hoztak, és a lehető legteljesebb mértékben kimerítették a tárgyalási erőfeszítéseket.
  • A tanktűz a ház környéke felé szakszerűen, az összes szervezet parancsnokának közös döntésével, átgondoltan és helyzetfelmérést követően, a terroristákra gyakorolt nyomásgyakorlás és a túszok megmentése érdekében történt.
  • Július 30-án Hiram találkozott a túszok családjaival, akik életüket vesztették Cohen házában. Sáron, Peszi Cohen menye azt mondta, hogy Hiram elismerte a kudarcot: ,,Barak elismerte, hogy a hadsereg nem védte meg Be’erit, vállalta a felelősséget a kibucban való magatartásért. Ez volt az első alkalom, hogy mi, családtagok elmondhattuk azt, ami a szívünket nyomja, amit kilenc hónapja őriztünk.”

Drón: Az izraeli hadsereg Skylark típusú drónja reggel lezuhant Eskol Regionális Tanács területén. Sérülés nem történt. Az incidenst vizsgálják.


Júdea és Szamária: A rendőrség szerint az Ateret telep bejáratánál talált autóbombában, amelyet reggel hatástalanítottak, több tucat kilogramm robbanóanyag volt.

Mindeközben a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget a péntek éjszakai Gus Ecion térségében végrehajtott két autóbombás támadásért.

Az izraeli biztonsági erők terrorelhárító művelete hatodik napjában lépett és a szamáriai Dzseninre fókuszál.

A csapatok eddig megöltek legalább tizennégy terroristát tűzharcban és légicsapásokkal, lefoglaltak mintegy húsz fegyvert és letartóztattak huszonöt terroristát.

Az erők egy földalatti fegyverraktárat is találtak, és mintegy harminc robbanóeszközt hatástalanítottak, amelyek egy részét az utak alá temették, hogy megsebesítsék a csapatokat és veszélybe sodorják a környéken élő civileket.


Tüntetés: Ultraortodoxok tucatjai tüntettek hétfőn a kötelező katonai szolgálat ellen a Tel Hasomer toborzó iroda közelében.


A britek: David Lammy brit külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy kormánya úgy döntött, felfüggeszti az Izraelbe irányuló fegyverszállítmányokat, a gázai háború, valamint a civil lakosságot ért széles körű károktól és a nemzetközi jog megsértésétől való félelem miatt.

Hozzátette, hogy a felfüggesztések nem befolyásolják az F-35-ös alkatrészek leszállítását.

,,Továbbra is együttműködünk Izraellel az Iránból származó fenyegetés leküzdésében”, és ,,az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Izrael önvédelemhez való jogát a nemzetközi joggal összhangban” – mondta Lammy miniszter.


Temetés: Ezrek sorakoztak Jeruzsálem utcáin, hogy búcsút vegyenek a 23 éves Hersh Goldberg-Polintól, izraeli zászlók tengerében.

Az izraeli hadsereg szombaton 20 méter mélyen egy rafah-i alagútban találta meg Hersh és másik öt túsz holttestét. Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a túszokat csütörtök és péntek reggel között ölték meg. Mind a hat túszt közelről többször meglőtték.

Hersh édesanyja, Rachel a Givat Saul temetőben: ,,Sok időm volt arra, hogy az elmúlt 332 napban az én édes fiamra, Hershre gondoljak, és egy dolog nem ment ki a fejemből, az, hogy lehet, hogy Isten a világ összes anyja közül nekem adta Hersh-t. Mit tettem a múltban, hogy ilyen szép ajándékot érdemeljek?”

„Most már nem kell aggódnom érted, már nem vagy veszélyben. Együtt vagy a gyönyörű Anerrel. Remélem, körbevezet majd” – mondta fia legjobb barátjára, Aner Sapirára utalva, aki október 7-én meghalt, amikor gránátokat dobott ki egy óvóhelyről, hogy megmentse a bent lévőket.

„Amikor az óvóhelyről írtál nekünk, épp láttad, hogy Anert megölik, elvesztetted a karod, és azt hitted, hogy meghalsz, és ezt írt nekünk: ‘Sajnálom’, mert tudtad, milyen megsemmisítő lenne, ha elveszítenénk téged, ezért harcoltál az életben maradásért, és most elmentél. Ezúttal én kérek bocsánatot, ha valaha türelmetlen vagy érzéketlen voltam veled szemben életed során, vagy valamilyen módon elhanyagoltalak, mélyen és őszintén a bocsánatodat kérem, Hersh.”

Arra is kérte fiát, hogy bocsásson meg neki, hogy nem tudta megmenteni. ,,Ha tehettünk volna valamit a megmentésedért, és nem gondoltunk rá, bocaánatodért esedezem. Nagyon keményen, olyan erősen és kétségbeesetten próbálkoztunk. Sajnálom”.

„Imádkozom, hogy a halálod fordulópont legyen ebben a szörnyű helyzetben, amiben most vagyunk” – mondta, hozzátéve, vigasztalja, hogy fia más túszokkal együtt volt, amikor megölték.

„Rendben, édes fiam, menj az utadra. Remélem, olyan jó lesz, mint azok az utazások, amelyekről álmodoztál”.

,,Mert végre, édes fiam, végre, végre, végre, végre, végre szabad vagy. Most szükségem van rád, hogy segíts nekünk erősek maradni, és szükségem van rád, hogy segíts túlélni. Szeretni foglak, és minden egyes nap hiányozni fogsz”.

,,Tudom, hogy itt vagy. Csak meg kell tanítanom magamat, hogy másképp érezzelek téged.”

The post Rakéták, temetés és a britek bekeményítenek first appeared on Új Kelet Live.