Avi/ujkelet.live

A háború 341. napja, északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a dél-libanoni Dzsebbajn, Naqura, Deir Szirian és Zibqin területeit támadták, a Hezbollah terrorszervezet mintegy harminc rakétaindítóját és katonai infrastruktúráját, melyek veszélyt jelentettek Izrael Állam polgáraira.


Ismét cáfolat: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap este a Ynet hírportál kérdésére válaszolva, közölte, ,,nem tud olyanról”, hogy a hadseregben bármilyen hírszerzési információ állna rendelkezésre a Hamász és Jechíje Szinwar szándékairól, hogy a Philadelphi-folyosót használva túszokat csempésznek ki Iránba és Jemenbe.

Ezzel ellentmondott a miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu hétfőn, túszok rokonainak tett kijelentéseinek, amelyben azt mondta, hogy „nincs választás a Philadelphivel, vannak információk, hogy a túszokat Jemenbe, Iránba fogják csempészni” – és a figyelmeztetéseknek is, amelyeket Binjámin Netanjahu miniszterelnök adott ki az elmúlt napokban.

A hét végén belső vizsgálat indult az Izraeli Védelmi Erőkben, hogy kiderítsék, ki használja manipulatív módon a Gázában lefoglalt titkos Hamász-dokumentumokat – vagy azokat, amelyeket állítólag a Hamásztól szereztek meg – és továbbítja a nemzetközi médiának, hogy megpróbálja befolyásolni a közvéleményt Izraelben a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás ügyében.


Túszok: Az ellenzéki Nemzeti Egység elnöke, Beni Gantz kedd este Párizsban találkozott Mohamed Al Thani katari miniszterelnökkel. Gantzot számos túsz családja elkísérte, valamint a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ron Lauder, aki a találkozót kezdeményezte. Izrael és Katar között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, ellenben Doha az egyik közvetítő Hamász és Izrael között a tűzszüneti tárgyalásokon.

A részletekkel ismerő források szerint a katari miniszterelnök üzenete, hogy erőfeszítéseket tesznek a humanitárius szünet megteremtésére és a túszok szabadon bocsátására.

A találkozó körülbelül három órán át tartott, melynek elején találkozóra került sor a túszok családjaival és a Zsidó Világkongresszus elnökével, majd Gantz és Al Thani négyszemközt tárgyalt.

Gantz leszögezte: ,,Hangsúlyozni kell, hogy a megbeszélésen nem foglalkoztak a tárgyalások részleteivel, illetve a tárgyalások lebonyolításával, amelyeket kizárólag az országok hivatalos csapatai végeznek.”

A katonai rádió reggel további részletekkel szolgált a találkozóról.

Gantz megígérte a katari miniszterelnöknek: ,,Ha jó megállapodás születik, biztosítom a lakosság támogatását hozzá Izraelben”.

A-Thani így válaszolt: ,,Félek egy regionális háborútól. Elkötelezettek vagyunk a tárgyalások mellett, amikor a lányaimra nézek – a túszokra gondolok.”

Gantz: ,,Akkor helyezz nagyobb nyomást a Hamászra”.


Hamász: Mindeközben a Hamász megfékező harcot vív a közvetítőkkel szemben annak érdekében, hogy ne mint a tárgyalásokat akadályozó félként mutassák be, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este.

A riport egy palesztin forrást idézett, mondván, a helyzet a megállapodások elérésére irányuló kísérletből átfordult mindkét fél arra való törekvésébe, hogy ne ő legyen a hibás a tárgyalások sikertelenségéért. ,,Becslésünk szerint a Hamász és Izrael közötti jelenlegi nézeteltérések kibékíthetetlenek, ha a felek nem változtatnak a feltételeiken.”

Ugyanakkor egy külföldi forrás, aki ismeri a Hamásszal folytatott tárgyalások részleteit, azt nyilatkozta, hogy az utóbbi időben nehézségekbe ütközik a Jechíje Szinwarral való kapcsolatfelvétel.

Elmondása szerint Szinwar nem áll kapcsolatban a Hamász képviselőjével, aki a kapcsolatot tartja a közvetítőkkel. Az ügyet jól ismerő források azt állították, hogy a tárgyalások hónapjai során voltak időszakok, amikor Szinwar hosszabb időre, akár hetekre megszakította a kapcsolatot.


Vita a közvetítők között is: Az amerikai kormányban megoszlanak a vélemények arról, hogy a közvetítői dokumentum bemutatása áttörést hoz-e a tárgyalásokon. Az amerikai tisztviselők azonban azt mondták az izraelieknek: ,,Ezúttal azt mondhatjuk, hogy a Hamász a felelős azért, hogy nincs megállapodás.”

Katar és Egyiptom azonban ellenzi az Egyesült Államok álláspontját, amely csak a Hamászt okolja a megállapodás kudarcáért.

Az egyik arab ország magas rangú tisztviselője a KAN-nak azt mondta, Kairó és Doha nagyon nem örül annak, hogy az Egyesült Államok csak a Hamászt hibáztatja a megállapodás sikertelenségéért, miközben szerinte tudja, hogy a Hamász új követelései tárgyalhatók.

Ugyanezen magas rangú forrás szerint Kairó és Doha úgy véli, hogy az amerikai elnökválasztás miatt Washington kerüli Binjámin Netanjahu miniszterelnök hibáztatását, és csak a Hamászt okolja.

,,Mindenki tudja – ideértve az Egyesült Államokat, Katart és Egyiptomot is –, hogy az egyezség fő akadálya az izraeli kivonulás, és ha Netanjahu beleegyezik, a Hamász enged követeléseiből. A múltban már megtették ezt” – mondta a forrás.


90%-ban kész: A Joáv Gallant védelmi miniszter és a túszok családjai között tartott találkozón utóbbiak komoly aggodalmukat fejezték ki szeretteik sorsa miatt, jelentette a 12-es csatorna tegnap este. A beszélgetést a hat túsz Hamász által egy rafahi alagútban történt kivégzéséről és a megállapodásról szóló tárgyalások zsákutcájáról szóló hírek hátterében tartották.

A találkozó során az egyik család megkérdezte Gallantot a tárgyalások állapotáról. A miniszter azt válaszolta, hogy a kérdések 90 százalékában megállapodás van, de a maradék 10 százalék „kemény”, amit nem lehet áthidalni.

,,A beszélgetések elakadtak, nem összeomlottak, hanem elakadtak” – mondta Gallant. ,,Jelenleg nincs előrelépés az alkut illetően, az elakadt 10% miatt.”

A találkozón felvetett fő aggodalom a Gázai övezetben folytatott katonai tevékenység folytatása volt. „Mi történik a harcok folytatásával? A katonai nyomás megöli a túszokat” – méltatlankodott az egyik család. Válaszul Gallant kifejtette, hogy a harc folytatásáról szóló döntés az egész kormányé. ,,Én vagyok a védelmi miniszter” – mondta Gallant. ,,Én döntök a hadsereg bevetéséről, de a kormány minisztere is vagyok, és jelenleg a kormány döntése a harc folytatása.”

Az egyik családtag aggodalmának adott hangot a rafahi manőver miatt: ,,Rafahban fogtok manőverezni, és biztos vagyok benne, hogy a fiam ott van – a Szinwart körülvevő túszok egyikeként, ahogy a külföldi médiában beszámoltak róla –, és meg fogjátok ölni. A manőverezés Rafahban megöli a fiamat.”

Gallant biztosította, hogy sok erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy a túszoknak baja essen.


Emlékeztetőül: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este közzétette a videót az alagút belsejéből, melyben megtalálták a hat kivégzett túszt, röviddel az izraeli csapatok érkezése előtt.

A sokkoló videót, melyet a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy rögzített, először a kabinet minisztereinek vetítették le Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök kérésére, hogy a politikusok lássák, milyen körülmények között tartották a túszokat. Ezt követően a hadsereg levetítette a megölt túszok családjainak, akik engedélyezték, hogy a felvételt nyilvánosságra hozzák.

Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi kivégzésére őreik által valószínűleg augusztus 29-én került sor, holttestüket a katonák két nappal később találták meg.

Az alagút, melynek nyílása egy gyerek hálószobája alatt volt, 120 méter hosszú átjáró volt, négy szintes létra vezetett le az aljába, és egy nagy földalatti hálózat részeit kötötte össze Tel Szultán negyedben, amely a Hamász Rafah-dandárjához tartozott. Az alagúthálózat volt az egyik legnagyobb földalatti komplexum, amelyet a hadsereg eddig Gázában talált.

Mint említettük, ez egy átjáró volt, helységek nélkül, mintegy 20 méterrel a föld alatt. A csapatok élelmiszert és felszerelést találtak benne, amelyeket a Hamász terroristái és az izraeli túszok használtak, hogy hosszabb ideig, legalább néhány hétig túléljék a föld alatt. A tárgyak között volt szárított élelmiszer, víz, matracok, sakktábla, női ruhák, vizelettel teli palackok és vécéként szolgáló vödrök, valamint egy üveg sampon és egy hajkefe. A terroristák cuccai: Korán, Kalasnyikov-tárak és töltényhüvelyek.

A kicsi és keskeny alagút túl alacsony volt a teljes felegyenesedéshez. Nem voltak szellőzőnyílások, és a túszoknak légzési nehézségei voltak.

,,Ez a pontja az alagútnak, ahol megölték a túszokat” – mondja Hagari a videóban. ,,Itt látható a vérük a padlón. Itt voltak az utolsó pillanatai Hershnek, Edennek, Karmelnek, Orinak, Almognak és Alexnek. Itt gyilkolták meg őket brutálisan… Vannak még túszok, akiket ugyanilyen körülmények között tartanak fogva, mint ebben a rafahi alagútban.”

Becslések szerint a túszokat körülbelül két-három hétig tartották az alagútban. A katonaság nem rendelkezett konkrét vagy valós idejű hírszerzési információval az ott tartott hat túszról, de általános jelek voltak arra vonatkozóan, hogy túszok lehetnek a negyedben, ezért óvatosan tevékenykedtek a föld felett, és még inkább a föld alatt.

Augusztus 30-án a hadsereg felfedezett egy alagút nyílást, amelyet a Hamász lezárt. Másnap, augusztus 31-én a csapatoknak végül sikerült bejutniuk az alagútba, ahol egy páncélozott ajtót fedeztek fel. Később a nap folyamán megtalálták a hat túsz holttestét, majd kivonták őket, és Izraelbe szállították azonosítás és temetés céljából.

Szintén augusztus 30-án a hadsereg közölte, hogy a csapatok megöltek két Hamász terroristát, akik megpróbáltak elmenekülni az alagútkomplexum területéről. Holttestüket Izraelbe vitték, hogy DNS-tesztet végezzenek annak megállapítására, hogy ők voltak-e a terroristák, akik megölték a hat túszt. A hadsereg úgy véli, hogy a hat túszt legalább két terrorista ölte meg.

Két nappal a hat túsz meggyilkolása előtt, augusztus 27-én a hadsereg kimentette a túszul ejtett Farhan al-Qadit egy alagútból, amely ugyanannak a hálózatnak a része, kevesebb mint 700 méterre tőle. A két alagút között nem volt közvetlen átjáró, mivel a Hamász elzárta az útvonalat.

The post Hagari cáfol, párizsi találkozó és ki lesz a hibás first appeared on Új Kelet Live.