Avi/ujkelet.live

A háború 355. napja, Észak Nyilai: A Dávid Parittyája fogta el a föld-föld rakétát, melyet reggel a Hezbollah terrorszervezet lőtt ki Libanonból Tel Aviv nagyvárosi területére. Sérülés vagy kár nem történt. Ez volt az első alkalom, hogy rakétát lőttek ki Libanonból Izrael középső részére.

A Polgárvédelmi Parancsnokság közölte, hogy nincs változás a közép-izraeli lakosokra vonatkozó irányelvekben. Az oktatási intézmények a megszokott rendben működhetnek.

  • A Dávid Parittyája első sikeres bevetése 2023. május 10-én volt egy Tel Avivra kilőtt rakéta elfogásakor. A rendszert ezt megelőzően 2018-ban vetették be, amikor két rakétát lőttek ki Szíriából. Az elfogás azonban sikertelen volt.
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

A hadsereg a sikeres elfogás után másfél órával közölte, hogy vadászgépek csapást mértek a rakétaindítóra a libanoni Naffakijében, mellyel a támadást végrehajtották.

A Hezbollah vállalta a felelősséget a támadásért, azt állítva, hogy egy Qader 1 ballisztikus rakétával vette célba a Moszad kémszolgálat Herzlija melletti főhadiszállását. A támadás válaszként szolgált a személyhívók és a walkie-talkie-k felrobbantására, valamint a terrorcsoport legfelsőbb parancsnokainak likvidálására.

Mindeközben Irán által támogatott iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget két drón küldéséért, amelyek éjszaka beindították a szirénákat a Golán-fennsíkon. Sérülés nem történt.

Korábban a hadsereg közölte, hogy keleti irányból behatolt egy drón Izrael légterébe és az Arava-sivatagban csapódott be. Sérülés nem történt. A támadásért szintén az Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget, mondván, egy célpontot támadott a Jordán-völgyben.

Reggel 8:50-kor a Golán-fennsík területén aktiválódott figyelmeztetések kapcsán a hadsereg azt mondta, hogy a vadászgépek elfogtak egy drónt a Kinerettől délre, mely kelet felől érkezett és Szíriából lépett be Izraelbe. Sérülés vagy kár nem történt.

Az északi Karmelre és Wadi Ara területére öt rakétát lőttek ki Libanonból, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de becsapódások is történtek.


Üzenet: Miközben az Észak Nyilai hadművelet harmadik napjában lépett, az izraeli hadsereg arab nyelvű üzenetet küldött azoknak a libanoni civileknek, akik a Hezbollah fegyvereinek jelenléte miatt elhagyták otthonaikat, figyelmeztetve őket, hogy még nem biztonságos hazamenniük.

„A biztonságotok érdekében további értesítésig ne térjetek vissza otthonaitokba” – áll az üzenetben, megjegyezve, hogy az izraeli hadsereg folytatja a terrorcélpontok elleni támadásokat.

Az üzenetet azután adták ki, hogy Libanonból egy föld-föld rakétát lőttek ki Tel-Aviv térségére.


Támadásban: Az éjszaka folytatódtak a Hezbollah célpontjainak támadásai Libanonban. A művelet során csapást mértek katonai épületekben tevékenykedő terroristákra, valamint több tucat fegyverraktárra, bennük robotrepülőkkel, precíziós rakétakilövőkkel, és a Hezbollah egyéb terrorcélpontjaira.

A fegyverraktárak elleni támadások után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek arra utalnak, hogy sok lőszer volt bennük.

A libanoni média szerint az izraeli légierő reggel újabb kör légicsapást indított.


A likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az órákkal korábbi bejrúti légicsapásban Ibrahim Qubaiszi, a Hezbollah rakéta részlegének parancsnoka mellett még legalább két parancsnok vesztette életét.

A likvidálás:

A szóvivő szerint Qubaiszi állt az elmúlt napokban Izrael északi részére kilőtt rakétatűz mögött, beleértve a keddi mintegy 300 rakétát, melyben hat civil és katona megsérült, többségük könnyebben.

Hagari elmondta, hogy a Hezbollah több rakétát tervezett kilőni kedden, de a hadsereg ezt megakadályozta a támadásaival.

A hadsereg videója egy otthonra mért légicsapásról, melyben egy rakétavetőt rejtettek el:

,,Nem részletezem a Hezbollah [izraeli hadsereg által megsemmisített] képességeinek adatait. Megvannak [ezek az adatok], tanulmányozzuk őket. Nem részletezem, hogy ne veszélyeztessem a hírszerzésünket” – mondta Hagari.

,,Bár ez az eredmény fontos… A Hezbollahnak még mindig több különböző képessége van. A mi feladatunk, hogy mindegyikről gondoskodjunk, de mindenekelőtt a stratégiai képességeire összpontosítunk, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek az izraeli hátországra” – tette hozzá.


Helyzetértékelés: A libanoni hadjárat kiszélesedésének árnyékában tegnap este szűk körben helyzetértékelés került sor a biztonsági tisztviselőkkel Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, Iszráel Katz külügyminiszter és Becalel Szmotrich pénzügyminiszter, valamint Arje Deri kneszet-tag jelenlétében. Ez egyike volt a biztonsági megbeszélések sorozatának.

Az elmúlt napokban a Libanonról szóló szűk körben tartott konzultációra meghívott minisztereket arra kérték, hogy írjanak alá egy titoktartási űrlapot a kiszivárogtatások megelőzése érdekében. Ennek ellenére a 12-es csatornának kiszivárogtattak idézeteket az ülésről, melynek közzétételét a katonai cenzúra engedélyezte.

Az egyik megbeszélésen a biztonsági tisztviselők kifejtették: ,,A stratégia az erőviszonyok megváltoztatása északon. A cél kettős: a Hezbollah elrettentése, és az északi lakosok visszatérése otthonaikba, miközben elrettenti az iráni tengelyt, és mindenekelőtt magát Iránt.”

,,Folytatjuk a lépések stratégiáját” – mondták a biztonsági tisztviselők a kabinet minisztereinek azon a megbeszélésen, amely előtt a titoktartási dokumentum aláírására kérték őket. „Minden alkalommal feljebb lépünk még egy és még egy lépcsőfokkal, és ahogy a napok telnek a Hezbollah megérti az izraeli hadsereg erejét”.

A biztonsági tisztviselők szerint a cél a gázai és a libanoni harcok szétválasztása: „Kényszerítjük [Hasszán] Naszrallahot, hogy állítsa le a lövöldözést, a Hamásztól függetlenül, bármi is legyen az ára. Nem fogunk habozni bármilyen eszközt bevetni a kabinet által kitűzött cél elérése érdekében.”


Mindeközben: A libanoni fejlemények hátterében Washingtonból üzenetek érkeztek a hadjárat korlátairól. A Biden-kormány vörös vonala az Izraelnek küldött jelzések szerint egy olyan akció, amely nyilvánvalóan totális háborúhoz fog vezetni.

A Biden-kormány szeretné körülhatárolni a hadjáratot, és világos különbséget tenni az Izrael által a Hezbollah terrorszervezet ellen folytatott harcok és maga Libanon között. Valójában világossá tették Izrael számára, hogy kerülnie kell a libanoni állami infrastruktúrák és eszközök károsítását.

The post A Dávid Parittyája fogta el a Tel Aviv felé küldött rakétát first appeared on Új Kelet Live.