Avi/ujkelet.live

A háború 369. napja: 40 rakétát lőttek ki szerda délután Libanonból Haifa felé majd további 20-at Kirjat Smonára.

A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de történtek becsapódások, melyek haláleseteket és sérüléseket eredményeztek.

Kirjat Smonában egy 40-es éveiben járó férfire és nőre válságos állapotban találtak a mentősök, és röviddel később kénytelenek voltak halottnak nyilvánítani őket.

A média szerint egy házaspárról van szó, a rakéta az otthonuk első emeletén csapódott be. Tizenöt tűzoltó csapat dolgozik a lángok eloltásán.

Haifán öt sérültről számoltak be a repeszek következtében. Egy 16 éves fiú közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, míg négy 40-es és 50-es éveiben járó személy könnyűeket.


Támadások: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy az éjszaka folyamán a vadászgépek célzott támadásokat hajtottak végre Bejrút Dahieh kerületében, a Hezbollah terrorszervezet fegyvergyártó telephelye és terrorszervezet hírszerzési részlegének egyik parancsnoki központja ellen. A támadás előtt a hadsereg evakuálásra szólította a területen lévő civileket.

Szintén tegnap a vadászgépek pontos hírszerzési információk alapján föld felett és alatt lévő drón-raktárakat támadtak Dél-Libanonban, valamint a terrorszervezet légi egységéhez tartozó bevetésre kész rakétaindítóit.

A bejrúti támadások:

Likvidálások: A Hezbollah operatívjait, akik a múlt héten megöltek egy ejtőernyőst Dél-Libanonban, likvidálták egy légicsapással, közölte a hadsereg délután.

A 21 éves Ben Cion Falach százados, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának tagja, október 2-án a Hezbollah terroristáival folytatott tűzharcban esett el Dél-Libanonban.

A terroristákat az ejtőernyősök azonosították egy kis drón segítségével, és dróncsapást irányítottak rájuk. A hadsereg szerint egy másik terroristát az egyik épületben zajlott tűzharcban likvidáltak.

A dél-libanoni műveletek során az ejtőernyősök több száz fegyvert találtak a faluban, köztük egy 7 méter mély bunkerben.


Helyzet: Az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy azt mondta a Dél-Libanonban bevetett csapatoknak, hogy a Hezbollah elleni szárazföldi hadművelet lehetővé teszi a kitelepített északi lakosok hazatérését.

,,Az északi lakosok hazafelé vezető útja… ennek a közvetlen és konkrét fenyegetésnek elhárításán keresztül vezet. Ahogy mondtam, eltökélt szándékunk, hogy hazahozzuk őket, és ti ezt teszitek harckocsitokkal és lábaitokkal” – mondta Gordin.


Szíria: A szíriai SANA állami hírügynökség egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt állította, hogy az ország biztonsági erőinek egyik tagja meghalt, másik pedig megsebesült egy izraeli támadásban a déli Quneitra közelében.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

The post 60 rakétát lőttek ki Haifa és Kirjat Smona felé, 2 halott és több sérült first appeared on Új Kelet Live.