ujkelet.live

Joe Biden amerikai elnök szerdán elbeszélgetettt két holokauszt-túlélővel a Jad Vesemben tartott látogatása során.

Giselle (Gita) Szikovic 1927-ben született Huszton, amely akkor Csehszlovákia része volt. A Jad Vasem szerint gettóba gyűjtötték, majd Auschwitz-Birkenauba deportálták. Öt hónap elteltével húgával, Helennel együtt átszállították a mittelsteini munkatáborba. 1945 májusában a Vörös Hadsereg előrehaladása miatt mindkettejüket elszállították egy másik munkatáborba, de egy hét múlva szabadon engedték őket.

Rena Quint 1935-ben született a lengyelországi Piotrkow Trybunalskiban. 1942-ben édesanyját és két idősebb testvérét a treblinkai megsemmisítő táborba deportálták, ahol meggyilkolták őket. Renát és apját a buchenwaldi koncentrációs táborba küldték, ahol apját meggyilkolták. Rena végül a bergen-belseni koncentrációs táborba került. Quint mindössze 10 éves volt, amikor a második világháború után az Egyesült Államokba érkezett. ,,Addig nem volt otthonom, az egész családom elpusztult, az Egyesült Államokban pedig örökbe fogadott egy csodálatos család.”

Mindkét túlélő nagy izgalommal várta a találkozót az amerikai elnökkel.

,,Nagyon szerencsés vagyok, hogy találkozhatok az elnökkel, ez egy igazi lezárás. Amikor megérkeztem, ijedt kislány voltam, és nem tudtam, hogyan kell írni vagy olvasni. Most találkozom a világ legfontosabb emberével, ez egészen elképesztő” – mondta Quint.

Biden a koszorúzás után odasétált hozzájuk, kézzel jelezve, hogy ne álljanak fel, majd ő maga leguggolt hozzájuk.

Az elnök a tervezettnél hosszabb ideig beszélgetett velük, és egy ponton Antony Blinken amerikai külügyminiszter – akinek mostohaapja holokauszt-túlélő – szintén csatlakozott a beszélgetéshez, valamint Jàir Lapid miniszterelnök, Jichák Herzog elnök, Beni Gantz védelmi miniszter és a Jad Vasem elnöke, Dani Dajan is.

„Csak azt akarom, hogy tudjátok, a Biden családban egyetlen nő sem olyan idős, mint bármelyik férfi” – mondta Biden, megnevettetve a két túlélőt.

„Ahogy anyám mondaná: Isten szeret téged, drágám” – mondta Biden. ,,Nem zsidó volt, hanem ír.”

Dajan, a Jad Vasem elnöke is viccelődött egy kicsit: „Elnök úr, attól féltem, hogy mivel a felesége nincs itt, beleszeret ezekbe a hölgyekbe.”

Biden újraélesztette az örökmécses lángját az Emlékezés Termében, és koszorút helyezett el.

A kórus elénekelte a Magyarországon 1944-ben kivégzett Szenes Hanna, a második világháborús magyar zsidó ellenállási harcos „Eli, Eli” című dalát.

Biden a koszorúzást követően a Jad Vasem vendégkönyvébe írva hangsúlyozta, milyen megtiszteltetés visszatérni Izraelbe, és a holokausztra való emlékezés fontosságát.

,,Nagy megtiszteltetés, hogy visszatérhetek – vissza az érzelmi otthonomba. Soha, de soha nem felejthetünk, mert a gyűlöletet nem lehet legyőzni. Csak elrejtőzik. Meg kell tanítanunk minden egymást követő nemzedéket, hogy ismét megtörténhet, hacsak nem emlékezünk. Ezt tanítom a gyerekeimnek és az unokáimnak. Soha ne feledd.”