Avi/ujkelet.live

A háború 84. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután 1 körül került sor, mely Nir Jichák, Szufa és Holit kibucokat célozta, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken közölte, hogy folytatódik az előrenyomulás a dél-gázai Khuza’ában (Khirbat Ikhzaa), Khan Junesz külvárosában, melynek részeként az 5. tartalékos dandár csapatai számos Hamász-operatívot megöltek, és megsemmisítették a terrorcsoport infrastruktúráját.

A héten a hadsereg bejelentette, hogy offenzívát indított Khuza’ában a Hamász terroristái ellen, akik október 7-én megtámadták Nir Oz izraeli kibucot.

A hadsereg azon dolgozik, hogy „műveleti ellenőrzést” szerezzen a terület felett, ahol intenzív harcokat folytat és eddig a Hamász terroristáinak megölése mellett a terrorcsoporthoz tartozó „jelentős” eszközökre is csapást mért, köztük alagúthálózatokra és páncéltörő rakétakilövő állásokra.

Sábátfogadás a terepen:

A katonák eddig több tucat alagútbejáratot találtak, valamint számos fegyvert, köztük gépkarabélyokat, robbanóanyagokat és aknavetőket.

Az 5. dandár harcmérnökei lerombolják a Hamász infrastruktúráját azon Hamász terroristák otthonaiban, akik részt vettek a Nir Oz elleni támadásban, ahol október 7-én több tucat izraelit megöltek és elraboltak.

Hol van Szinwar: Biztonsági és hírszerzési források becslései szerint Gáza de-facto ura, Jechíje Szinwar egy földalatti alagútban van Khan Juneszben, túszok közelében, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Mivel a Hamász vezetője feltehetően túszokkal vette körül magát kényessé és bonyolulttá teszi az elfogására és likvidálására irányuló kísérletet. Úgy tűnik, Szinwar egy titkos helyen van a családtagjaival együtt.

Videók: A múlt héten a Kfír-dandár harci csapatai csatlakoztak a Khan Junesz térségében harcoló 98. hadosztály erőihez. A térségben végzett tevékenységük során a harcosok a légi- és páncélos erők segítségével terrorista osztagokat likvidáltak.

A harcosok a hírszerzési információk alapján razziát tartottak a Hamász terrorszervezet több tucat operatívjának otthonában, ahol használatra kész robbanóanyagokat találtak, és megsemmisítették a becsapdázott épületeket.

Ezen kívül számos fegyver és alagútbejáratot is találtak a területen.

Az egyik razzia során a harci csapatok fegyvereket találtak egy ház gyerekszobájában. A fegyverek egy része egy iskolatáskában volt elrejtve.

Emellett robbanószerkezetek készítésére szolgáló laboratóriumot is találtak.

Északi front: Számos rakétát lőttek ki pénteken Libanonból Dovev és Bar’am északi közösségek felé. A tüzérség válaszolt a támadásra.

Később vadászgépek széleskörű légicsapásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezethez tartozó célpontokat, köztük rakétakilövő állásokat, egy katonai létesítményt és más infrastruktúrákat támadva Hamul területén, Dél-Libanonban.

A hadsereg szintén csapást mért egy páncéltörő rakétákat indító terrorsejtre és egy rakétavetőre, melyet egy mai támadáshoz használtak.

Kora délután a számos Izraelre kilőtt rakétából három jutott át a határon. A hadsereg válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Kül- és belpolitikai válság: A Walla hírportál két amerikai és izraeli tisztviselőt, valamint a részleteket ismerő forrást idézve arról számolt be, hogy Joe Biden elnök nehéz beszélgetést folytatott a hétvégén Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel Izrael azon döntéséről, hogy visszatartja a Palesztin Hatóság nevében beszedett adóbevételek egy részét. A Palesztin Hatóság nem hajlandó elfogadni a részösszeget, csak a teljeset, amivel a teljes gazdasági összeomlást kockáztatja.

  • A források szerint Biden arra kérte Netanjahut, hogy fogadja a javaslatot, amit maga Netanjahu vetett fel hetekkel ezelőtt: Izrael utalja át a visszatartott adóbevételeket Norvégiának megőrzésre mindaddig, amíg nem sikerül olyan megállapodást találni, amely csillapítja Izrael aggodalmát, miszerint a pénzek eljuthatnak a Hamászhoz.
  • Az egyik amerikai tisztviselő szerint a Palesztin Hatóság már elfogadta ezt a javaslatot.
  • Netanjahu azonban meghátrált, és azt mondta, hogy ez már nem jó ötlet. Azt mondta Bidennek, hogy nem bízik a norvégokban, és a Palesztin Hatóságnak szimplán el kellene fogadnia az összeget, amiből levonták a Gázának szánt pénzeket.
  • Biden viszont azt mondta, az Egyesült Államok bízik Norvégia javaslatában, és ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy Izrael is bízzon benne.

Biden azt mondta Netanjahunak, hogy ebben a kérdésben szembe kell néznie a koalíciója keményvonalasaival, ahogy ő teszi a Kongresszus politikai nyomásával szemben a gázai háborúval kapcsolatban.

Biden hozzátette, hogy ,,ennek a beszélgetés vége”, és bontotta a vonalat.

,,Az volt az érzés, hogy az elnök minden nap kiáll Bibiért, és amikor Bibinek viszonoznia kéne, és politikai kockázatot kéne vállalnia, nem hajlandó megtenni” – mondta az egyik amerikai tisztviselő.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus vezetője, Becalel Szmotrich a következőt reagálta riportra: ,,Nagyon tiszteljük az USA-t, a legjobb szövetségesünket a világon, és Biden elnököt, aki Izrael igaz barátja, de soha nem hagyjuk a sorsunkat idegenek kezében, és amíg én vagyok a pénzügyminiszter, egyetlen sékel sem megy a gázai náci terroristáknak. Ez nem szélsőséges álláspont. Ez életmentő és valóságra alapozott álláspont”.

Folytatás: Netanjahu csütörtök este az utolsó pillanatban törölte a hadikabinet ülését, amelyen a Gázai övezettel kapcsolatos háború utáni intézkedéseket vitatták volna meg.

A miniszterelnök ehelyett inkább a szélesebb körű biztonsági kabinet keddi ülésén tárgyalja az ügyet, miután Szmotrich pártja bejelentette, hogy rendkívüli frakcióülést tart, tiltakozva a tervezett megbeszélésből való kizárás ellen.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, a szélsőjobboldali Oztma Jehudit párt vezetője is tiltakozott a hadikabinet ülése ellen: ,,Ez a biztonsági kabinet feladata – tehát a megbeszéléseket arról, hogy mi lesz [a Hamász elleni háború után ] a biztonsági kabinetben kell megtartani – nem pedig a hadikabinetben.”

Riportok szerint Netanjahu eddig azért nem volt hajlandó ilyen találkozókat tartani, mert nem akarja elárulni, hogy a Palesztin Hatóság tisztviselőinek milyen szerepe lesz Gáza polgári ügyeinek háború utáni kezelésében.

The post Harcok kül- és belpolitikai válság mellett first appeared on Új Kelet online.