Avi/ujkelet.live

A háború 134. napja: Az izraeli különleges erők hétfőn hajnalban egy merész akció végrehajtásával kiszabadították Luis Hart (70) és Fernando Marmant (61) a Hamász terrorszervezet fogságából a dél-gázai Rafahban.

,,Robbanóanyagot helyeztünk az ajtóra, ‘Jud’-tól, a haderő parancsnokától engedélyt kaptam a betörésre” nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak a nemzeti terrorelhárító erő, a Jamam egyik parancsnoka, aki biztonsági okokból csak neve héber kezdőbetűjével, mint „Alef” azonosítható.

,,Attörtünk az ajtón és belépünk az épületbe. Ekkor két terroristát azomosítottam magam előtt, megtámadtam őket, és azonosítottam Luist és Fernandót, amint a padlón kúsznak az épület belseje felé, tulajdonképpen a terroristák felé. ‘Jud’ rávetette magát Fernandóra, és néhány másodperc alatt sikerült kivinni az erkély területére. Kiabáltam Luisnak, aki még mindig a terroristák felé kúszott. Azt kiabáltam: Izraeli Védelmi Erők! És hogy jöjjön felém. Megragadtam a lábát, magamhoz húztam és kivittem az erkélyre. Én és „Jud” szimplán ráfeküdtünk Fernandóra és Luisra, és gyakorlatilag pajzsként szolgáltunk, hogy se repesz, se lövedék ne érje őket”.

Mielőtt a betörő osztag behatolt a szobába, ahol a két izraeli túsz aludt, az akciót hosszú lopakodás előzte meg az ellenséges sikátorokon keresztül.

,,A lopakodás csendben, titokban zajlott és szinte egy az egyben illeszkedett az akció előtti utolsó hetekben végzett gyakorlatokhoz” – magyarázta „Jud”.

A Jamam különleges egység küldetése a következő volt: Eljutni a két túszhoz, és megvédeni őket, mielőtt a terroristák rájönnek, hogy sikerült besurranniuk.

,,A Fernandóval folytatott beszélgetésemkor, utólag, útközben elmondta, hogy a terroristák hívták őket. Szóval lehetett hatása. És nyilván amikor egy robbanás egészen közel történik hozzád… nem hiszem, hogy ebben a szakaszban teljesen tisztában voltak a helyzettel” – mondta Alef. ,,Azt hiszem, először akkor értették meg igazán a helyzetet és azt, hogy jött egy erő megmenti őket, amikor az erkélyen voltunk… Kevesebb mint egy perc alatt mindketten kint voltak velünk”.

,,Nagyon csendben voltak, nagyon együttműködőek voltak” – mondta „Jud”. ,,Amint Alef hozta Luist, és fogtam mindkettőt az erkélyen, jelentettem, hogy a „gyémántok” [a túszok kódneve] nálunk vannak”.

Miközben az erkélyen voltak, Rafah terroristái felébredtek, és tüzelni kezdtek az erőkre, akiknek a házban lévő terroristákkal is meg kellett küzdeniük.

,,Két harcos, akik velünk voltak, és bent harcoltak, visszaverték a terroristákat a házban, miközben azok gránátokat dobtak ki a házból, és robbanóeszközöket közvetlenül felénk” – mondta Jud. ,,Ezzel egy időben a közeli házakból is tüzet nyitottak, így az egység többi, a környéken tartózkodó hadereje is játékba került, és megkezdték a harcot a környéken tartózkodó fegyveresekkel”.

„Dalet”: ,,A betörés első szakaszában a periférián egy másik osztaggal közösen voltunk felelősek, alapvetően a nyugalom megőrzéséért, hogy a srácok dolgozhassanak és reagálhassanak a közeli házakra és mindenkire, aki el akart jutni a fő vonalhoz”.

,,Nagyon hamar kijött a jelentés, hogy nálunk vannak a gyémántok, rájöttünk, hogy egy pillanatra fel lehet lélegezni, majd pár pillanat múlva jött a jelentés, hogy a segítségünkre van szükségük bent. Elértük az erőt, amely már bent volt az épületben, rájöttünk, hogy már az első szakaszban járnak a túszok kimentésében, és támogatást adtunk nekik, hogy nyugodtan folytassák a munkát”.

Jud: ,,A két harcos feljött, és azt mondta nekik: készen álltok a leereszkedésre? Azt mondták, hogy igen, rájuk tettük a felszerelést és lecsúsztunk velük”.

„Ajin”: ,,A harcosok valójában elszigeteléssel foglalkoztak, tüzeléssel biztosították, hogy Fernando és Luis leereszkedjenek hozzánk. Tehát amint leérték, levettem őket a hevederekről, és előre küldtem őket az erőkhöz, hogy nagyobb biztonságban legyenek, és távol maradjanak a lövésektől. Épeszű ember valószínűleg nagyon feszült lett volna és félt volna, de úgy tűnt, hogy ők tényleg biztosak, megértették, mit csinálnak, és az futott át a fejemen, hogy ők harcosok. Fontos elmondani, hogy cipő nélkül voltak, csak jöttek velünk, sikerült felvenni őket, és valóban végigjöttek velünk az úton, amire nem számítottunk”.

Alef: ,,Én személy szerint nagyon igyekeztem semlegesíteni azt az érzést, hogy az erkélyről lejövetel végén még mindig Rafah központjában vagyunk”.

Jud: ,,A feszültség csökkenése csak akkor következett be igazán, amikor átadtuk őket a mentésüket folytató Sajetet egységnek… Az egyik harcos golyóval tért vissza a kerámia mellényben. Egyértelmű volt számunkra, hogy számos sebesülttel távozunk, és ez rendben volt. Szerencsére nem így történt. De a feladat nagysága minden kétséget kizáróan indokolta”.

Ez az egyik legbonyolultabb és legveszélyesebb művelet, amelyet az elmúlt években, az egység megalakulása óta végrehajtottunk, nyilatkozta az egység parancsnoka, „Chet” a 13-as csatornának.

„Chet” és a harcosai hetekig készültek, éjjel-nappal erre a pillanatra. A pillanatra, amikor zöld utat kaptak az ország történetének egyik legmerészebb és legdrámaibb hadműveletéhez, Luis és Fernando kimentéséhez a rafahi fogságból.

,,Amikor egy ilyen esemény adódik, mindenki részese akar lenni, mindenki partner akar lenni ebben a műveletben, és különösen most. Ha nem csak egységszinten nézzük, hanem nemzeti szinten, akkor szerintem nagyon-nagyon fontos súlya van”.

,,Az első szakasz, a középső szakasz, amely az irányítás megszerzésének kritikus szakasza, és a harmadik szakasz, amikor a túszokkal együtt kell visszavonulnod, és védened kell őket, és meg kell védened őket a testeddel, hogy biztonságos helyre juss velük. És ez a legveszélyesebb szakasz. Ez az a szakasz, amikor az egész terület felébred, mert már harcba léptél, a perifériával kell foglalkoznod, és kevésbé azzal a hellyel, ahol már voltál. Likvidáltad a terroristákat a házban, kimentetted a túszokat, és most az a szakasz jön, a kritikus szakasz, hogy kijuss erről a helyről, és biztonságos területre kerülj, és számodra az a legfontosabb, hogy a túszoknak ne essen baja. És ez járt a fejünkben, ez volt a fejünkben a tervezés, az egész művelet során. Tisztában voltunk azzal, hogy fognunk kell a túszokat, ki kell vinnünk őket és a lehető legbiztonságosabb módon biztonságba kell helyezzük őket”.

,,Elképzeled, hogy idős emberek ennyi ideig vannak egy épületben, úgy becsültük, hogy egészségi állapotuk kielégítő ezért amikor betörünk, először meg kell győződnünk arról, hogy megértik, tudják, hogy megmenteni, hazavinni jöttünk őket… Azt kell mondjam, a bátorság nem csak a harcosoké, hanem az övék is, mert tudják, hogy most bementek, hogy megmentsék őket, és lehetséges, hogy valamelyikük megsérül a mentés során. Így az volt a helyes, hogy először is mindenki azt mondta nekik, hogy kimenteni jöttünk, hazavinni jöttünk őket, de a harcosoknak az volt a fő feladatuk, hogy testükkel védjék őket”.

,,Minden harcos megértette és tudta, hogy amint betörnek az épületbe, az első dolguk az, hogy rávetik magukat a túszokra, kihozzák őket, testükkel védik őket, még akkor is, ha ez a harcosok sérülését jelenti, amikor a fő feladat a kiszabadításuk, ez kemény. Nehéz gondolat, kemény kijelentés, de ez a küldetésünk. Ez a küldetés, és amikor bemész túszokat menteni, tudjuk, hogy az a végén a harcosok megsérüléséhez vagy eleséséhez is vezethet, de ez a küldetésünk”.

,,Úgy gondolom, hogy az elmúlt két hónapban beérett hírszerzés nélkül nem tudtunk volna felépíteni egy műveletet. Ahhoz, hogy eljuss a célhoz, ahol az elraboltak vannak, olyan hírszerzési információval kell rendelkezned, amely pontos, és lehetővé teszi egy olyan operatív terv felépítését, amely reagál a tervezés során felmerülő összes gyenge pontra. És a hírszerzési infó is változik, minden másodpercben – és minden alkalommal, amikor foglalkozol a tervvel, finomítod, és a végén, amikor két-három nappal a művelet előtt jársz, a terv már kész”.

,,Egész évben végrehajtunk műveleteket Júdeában és Szamáriában, veszélyes műveleteket, összetett műveleteket, de a végén mindig tudod, hogy vannak terroristák. Túszok nincsenek. És ha olyan műveletet hajtasz végre, ami sok éve nem volt az egységben, oké? Tehát nagy teher nehezedik a vállakra, mert egy ilyen művelet a siker és a kudarc határán van. Így vagy úgy végződik. Nincs középút”.

The post A túszokat kiszabadító Jamam-harcosok felidézték az akciót first appeared on Új Kelet online.