Avi/ujkelet.live

A háború 310. napja: A mindenre kiterjedő konfrontációtól való félelem és a Hezbollah terrorszervezet válaszára való várakozás hátterében kiderült, hogy a terrorszervezet fellegvárában, Dahiehben, Bejrút déli külvárosában nem minden rózsás a Hezbollah vezérkari főnökének likvidálását követő napokban és az izraeli légierő fokozódó tevékenysége miatt.

A Hezbollahhoz közel álló libanoni al-Akhbar lap tegnap részletes cikket közölt a szorongás és pánik légköréről Dahiehben a legújabb fejlemények nyomán. „Dahieh még azelőtt beszáll a háborúba, mielőtt kitört volna” – hangzott a cím. A cikkben az állt, hogy Dahiehben a Hezbollah vezérkari főnökének, Fuad Sukrnak a likvidálása és az izraeli légierő tevékenysége miatt vannak, akik nem kockáztatnak és távoznak.

A cikk szerint Dahiehben jó néhányan vannak, akik jelenleg máshol keresnek lakást, mert attól tartanak, hogy a helyzet eszkalálódik, és mások egyszerűen elmennek. Van, aki nappal ott van, de éjszakára távozik, és jól érezhető a forgalom csökkenése a piacokon. Ez például abban is megmutatkozik, hogy kevesebben járnak Dahieh még nyitva tartó éttermeibe.

,,Hol vannak az óvóhelyek?” – volt a címe Muhamad Samsz al-Din libanoni kutató cikkének, aki nem érti, hogy a libanoni állam miért nem gondoskodott arról, hogy a szomszédos Izrael által jelentett fenyegetésekre tekintettel legyenek megfelelő menedékhelyek a lakosság számára.

A KAN közrádió vasárnap interjút készített egy bejrúti lakossal, aki mesélt a pánikról, amely az Izraellel való eszkaláció miatt sújtja a város lakóit.

,,Dahiehben körülbelül 30%-os a lakosság kiürülése. Konkrétan Dahiehvel kapcsolatban azt hallom, hogy az emberek tömegesen távoznak, de általánosságban Libanon más területein az élet rutinszerűen halad – az emberek kijárnak éjszaka, éttermekbe járnak, a szállodák még mindig tele vannak. Talán ez a legnagyobb disszonancia Bejrútban és általában Libanonban, míg van, ahol már jelen van a háborús légkör, más területeken minden a megszokott módon zajlik.”

,,A bejrúti nemzetközi repülőtér az a hely, ahol jól érezhető a háború szele. Miután számos ország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont az eszkalálódó helyzet miatt. Kiderül, hogy vannak libanoniak is, akik nem kockáztatnak, és nagy szomorúsággal távoznak”.

A Hezbollah vezérkari főnökét, Sukrt Izrael július 30-án a fővárosban a Hezbollah egyik fellegvárában likvidálta, a Rafik al-Hariri repülőtértől mintegy két kilométerre. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a támadásban hárman meghaltak és 74-en megsérültek. Izrael azóta várja és készül a Hezbollah válaszára a merényletre.

Az izraeli becslések szerint olyan válasz lesz, amely precíziós rakéták kilövését is magában foglalja, és célpontja az izraeli hadsereg Tel-Aviv-i főhadiszállása és más hírszerzési bázisok lesznek.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Félelem Bejrútban az Izraellel való eszkaláció miatt first appeared on Új Kelet Live.