Avi/ujkelet.live

A háború 312. napja: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján ismét azt mondta, hogy nincs változás a polgári lakosságra vonatkozó vészhelyzeti irányelvekben, és ha lesz, azonnal tájékoztatnak róla.

,,A lehető legkorábban tájékoztatjuk [a nyilvánosságot], de anélkül, hogy hírszerzési vagy műveleti előnyt adnánk ellenségeinknek” – hangsúlyozta Hagari.

,,Az elmúlt napokban nyomon követjük ellenségeinket és a közel-keleti fejleményeket, különösen a Hezbollahot és Iránt” – mondta Hagari, megjegyezve, hogy az izraeli légierő növelte járőrözését Libanon felett, ,,hogy észlelje és elfogja a fenyegetéseket”.

,,Komolyan vesszük ellenségeink kijelentéseit, ezért felkészültek vagyunk a legmagasabb szintű védekezésre és támadásra”.


Készülődés: Az izraeli biztonsági rendszer szorosan figyelemmel kíséri Irán, a Hezbollah terrorszervezet és a síita tengely bosszújának lehetőségét. Jelenleg nincs változás a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításaiban, annak ellenére, hogy külföldi jelentések tegnap akár már 24 órán belül esedékes támadásról számoltak be. Az izraeli döntés helyzetértékelésen, hírszerzési információkon és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíción alapul.

Egy magas rangú biztonsági tisztviselő figyelmeztetett, hogy ,,izraeli civilek bántódása az izraeli Védelmi Erők és a légierő aránytalan válaszához fog vezetni mind Iránban, mind Libanonban”.

Izrael számos lehetséges forgatókönyvre készül, köztük egy Iránból, Libanonból vagy a síita szövetségesei felől érkező kombinált támadásra. Izrael szemszögéből a legjelentősebb kihívás a Hezbollah, a határ közelsége, valamint az izraeli hátországot érintő utasításokra és a reakcióidejére gyakorolt hatása miatt.

A jelentések szerint több tucat izraeli vadászgép áll készen és felfegyverkezve a Hezbollah esetleges támadásának meghiúsítására. A kialakult helyzetre válaszul az Egyesült Államok további erőket küld a térségbe, köztük két repülőgép-hordozót. Az amerikai kormány egyik tisztviselője kijelentette, hogy az erők küldésének célja Irán elrettentése.


Riport: A The Washington Post szerint amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az izraeli politikai-biztonsági kör nem számított arra, hogy Irán közvetlen támadással fog készülni a Hamász-vezér, Iszmail Hanije teheráni likvidálására, mivel nincsenek izraeli ujjlenyomatok, és a likvidálást bombával csinálták.


Túszok: Az izraeli hadsereg tegnap este közölte, hogy nem tudja megerősíteni vagy cáfolni a Hamász katonai szárnyának állításait, miszerint az izraeli túszok őrzésére kijelölt terroristák megöltek és megsebesítettek túszokat.

Abu Obeida, a Hamász katonai szárnyának szóvivője Telegramon kiadott közleményében azt állította, hogy a Hamász őrei két különböző incidensben megöltek egy túszt, két másik túsznőt pedig súlyosan megsebesítettek.

,,Ebben a szakaszban nincs olyan hírszerzési információnk, amely lehetővé tenné a Hamász állításainak cáfolását vagy megerősítését” – mondta a hadsereg. ,,Folytatjuk a nyilatkozat hitelességének ellenőrzését és vizsgálatát, és a lehető leghamarabb tájékoztatunk a rendelkezésünkre álló információkkal”.

Abu Obeida azt állította, hogy ,,kísérletek történtek” a sebesült túszok életének megmentésére. Azt is elmondta, hogy Izrael a hibás az incidensért, és bizottságot alakítanak a körülmények kivizsgálására.


Deif végzete: Az Al-Arabiya csatorna tegnap este arról számolt be, hogy a Hamász futára adott az Izraeli Védelmi Erőknek olyan információkat, amelyek lehetővé tették a terrorszervezet katonai szárnyának vezetőjének, Mohamed Deifnek a likvidálását.

A gázai Hamász vezetőiről úgy tartják, hogy a háború alatt futárok által kézbesített írásos üzeneteken keresztül kommunikálnak, hogy elkerüljék Izrael nyomon követését.

A csatorna forrásai szerint a futár részleteket közölt izraeli összekötőjével Deif és a vele együtt meggyilkolt Rafa’a Szalame találkozási helyéről, sőt, teljes térképet is adott Rafahról, az ott lévő alagutakról és fegyverekről. A futár arról a helyről is információkkal szolgált, ahol a Rafah-dandár parancsnoka, Mohamed Sabana tartózkodott.

A Deif meggyilkolásához köthető futárt elkapták, és a Hamász kihallgatta. A futár azt mondta a Hamász kihallgatóinak, hogy izraeli összekötője megmutatta neki Deif képét, és megparancsolta neki, hogy jelentkezzen, ha látja Deifet. A futár bevallotta, hogy július 13-án meglátta Deifet üzenettovábbítás közben, és azonnal értesítette izraeli összekötőjét. A jelentés szerint az izraeli hadsereg percekkel később végrehajtotta a csapást.

A források szerint a közelmúltban elkövetett merényletek gyakorisága miatt már nem a Hamász belbiztonsági szolgálata a felelős a szervezet felső vezetésének biztonságáért.

The post Nyugtatás, készültség fenyegetéssel, a Hamász terrorja a túszokkal és Deif végzete first appeared on Új Kelet Live.