Nagy Tímea/ujkelet.live

Szerdán eszembe jutott egy mese, amit legalább tíz évvel ezelőtt olvastam. Sajnos nem sikerült megtalálnom a könyvet, amiben szerepelt. Annyira emlékszem belőle, hogy a soá idején játszódik, szereplői gyerekek, akik a bujkálás közben rájönnek, hogy hanuka van és nagy erőfeszítések árán készítenek egy gyertyát. Egy sötét korszak sötét szobájában gyújtott pici gyertya fénye visszaadja számukra mindazt, amit elvesztettek, még ha csak emlékek formájában is: a családdal megült ünnepeket és nem utolsó sorban – a reményt.

Hanukakor Izraelben mindenhol gyertyát gyújtanak. Az étteremben, az utcán az otthonokban – kint és bent is. Fánkot és latkeszt eszünk, boldogok vagyunk.

Voltunk.

Izraelben beszélik, hogy október 7 után a hanuka is más lett. Gyertyagyújtáskor eszünkbe jut az a mintegy 130 izraeli, akik 62 napja fogságban vannak. Katona lányok és fiúk, férfiak és idősek.

És a dzsindzsik. Így nevezi a média a tíz hónapos Kfír és a négyéves Ariel Bibaszt, a vörös hajú testvérpárt. Október 7-én Nir Oz kibucból hurcolták Gázába őket édesanyjukkal, Sirivel. Édesapjuk, Jarden szintén Gázában van, de a családjától elválasztva tartják. A terroristák a házukba való behatolást és a túszejtést is videóra vették.

Jelen időben beszélünk Bibaszékról. A Hamász-ISIS-nácik azt állítják, hogy Siri és a dzsindzsik meghaltak az izraeli hadsereg egyik légicsapásában. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a Hamász hazudik. Gonoszságának újabb jeleként, hogy még jobban kikészítse az izraelieket, az ideiglenes tűzszünet vége előtt közzétett egy videót Jardenről, melyben könyörög, hadd térhessen haza családtagjai holttestével, hogy eltemethesse őket.

A kilencedik sábátot töltik fogságban még 130 izraelivel az övezet különböző pontjain. A második hanuka gyertyagyújtás is nélkülük zajlik.

Siri unokatestvére, Jimmy szerint Nir Ozbeli otthonukban megállt az idő. A házban megtalálta Kfír cumisüvegét, benne még egy kis tápszerrel. Az ikonikus Batman pizsamát.

,,Ott az összes játék, amivel Ariel játszott. Bárhol is van, nincsenek játékai, nincs lehetősége szórakozni… Kfír és Ariel nem részesei a háborúnak, nem kellene, hogy eszközök legyenek ebben a játékban” – mondta Jimmy. ,,Az elrablásukról készült videóban a terroristák gondoskodtak arról, hogy hallatszon, nem fogják bántani őket, és nem bántanak gyerekeket, és tessék, láttuk, mi történik, ők az egyetlenek, akik nem tértek vissza.”

Jarden testvére, Ofri szerint a család azt tervezte, hogy elköltözik a kibucból, mert a gyakorivá váló rakétázások miatt már nem találták megfelelő helynek a közösséget a gyerekek felneveléséhez.

A terroristák a kibuc lakosainak közel felét megölték vagy Gázába hurcolták.

Hol lehetnek? Hol töltötték az elmúlt 63 napot? Alagutakban a földalatt, Hamászhoz-hű civilek pincéjében? Vajon Siri tudja, hogy Jarden él? Vagy azt hazudták neki, hogy halott?

Narancssárga lufikkal emlékeztek ma Tel Avivban a Túszok terén a dzsindzsikre

A kiszabadult szerencsések vallomásai alapján nagy bizonyossággal feltételezhetjük, hogy éheznek, rossz higiénés körülmények között élnek, egészségügyi ellátásra nem nagyon számíthatnak, és elvesztették az időérzéküket. Hallják a hadsereg bombázásait. Fogvatartóik hazugságaikkal mindent megtesznek, hogy elveszítsék a reményt. Nem tudják, hogy ott vannak a többi fogságban lévővel az egész ország gondolataiban és szívében.

Jose Rodriguez spanyol focista, a Hapoel Tel Aviv játékosa narancssárga gyertyákat gyújtott a dzsindzsik tiszteletére

Kfír a legfiatalabb túsz Gázában, és csak nem rég kezdett el szilárd ételt enni. Az izgő-mozgó Batman-rajongó Ariel két hónapja be van zárva. Sirit tehetetlenség és kiszolgáltatottság emészti. Jarden abban a tudatban van, hogy gyermekei, ,,az első jemeni vörösek” és Siri már nem élnek.

Meggyújtottuk a második hanuka gyertyát és a sábát gyertyákat. Fényük beragyogja az utcáinkat és az otthonainkat, de valahogy mégsem az igazi. Hogyan tudnánk annak a több mint 130 túsznak reményt adni?

Sábát sálom!

További anyagok a lemészároltakról és elraboltakról: itt.

The post Izraelben beszélik – a dzsindzsik first appeared on Új Kelet online.