Avi/ujkelet.live

A háború 315. napja, déli front: A 98. hadosztály a dél-gázai Khan Juneszben folytatja bevetését. Tegnap este a tüzérség célba vette a területet, ahonnan rakétákat lőttek ki Kiszufim kibucra.

Az ejtőernyősök rajtaütést hajtottak végre egy épületben a térségben és fegyvereket találtak, köztük vállról indítható rakétákat és robbanóeszközöket.

A légierővel együttműködve drónnal támadtak és likvidáltak számos terroristát, köztük drónkezelőket és terroristákat, akik tüzet nyitottak az erőkre és Izrael felé a háború során.

A haditengerészet szintén megölt számos terroristát, akik veszélyt jelentettek az övezet középső részén bevetett csapatokra.

A légierő és a Gázai Hadosztály Déli Dandár közös akciójában drónnal likvidálták a Hamász terroristáját, aki terrorcselekményeket mozdított elő a háború alatt az izraeli erők ellen.

A Gázai övezet középső részén, a Netzarim folyosón bevetett csapatok az elmúlt nap során alagút bejáratokat találtak és drónnal megöltek több terroristát, akik az erők közelében tevékenykedtek.

A légierő az elmúlt 24 órában mintegy harminc célpontra mért csapást a Gázai övezetben, köztük katonai épületekre, terrorsejtekre és egyéb terror-infrastruktúrára.


Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában.

A tüzérség pedig a dél-libanoni Rmeis és Ramyeh térségét lőtte.


A Hezbollah és a Hamász: A Hezbollah terrorszervezethez közeli forrás pénteken a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy a terrorszervezet várhatóan nem támadja meg Izraelt a katari csúcstalálkozó alatt, amelynek célja a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás elérése.

Ugyanez a forrás azzal érvelt, hogy a terrorszervezet nem akarja, hogy úgy tekintsenek rá, mint aki meghiúsította vagy megzavarta a gázai tűzszüneti megállapodást. Szerinte ,,a válasz várhat, nem sürgős és nincs időkorlátja”.

Ugyanebben a jelentésben az áll, hogy a Hamász azt mondta, akkor vesznek részt a tárgyalásokon, ha megkapják Izrael „egyértelmű kötelezettségvállalását” a legutóbbi javaslattal kapcsolatban. Huszam Badran, a terrorszervezet politikai szárnyának tagja csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy a tárgyalásoknak egy olyan „világos terv” kidolgozására és végrehajtására kell összpontosítaniuk, melynek keretét a Hamász július elején elfogadta.

A megbeszéléseken részt vevő tisztségviselő a lapnak elmondta, hogy a terrorszervezet arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy a csütörtöki megbeszélések után készen állnak a találkozásra, ha fejlemények lesznek, vagy komoly válasz érkezik Izrael részéről.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint elképzelhető, hogy Irán és meghatalmazottjainak támadására azért nem került még sor, mert Irán és a Hezbollah közös felkészülése annak természetére vonatkozóan még nem zárult le. A nyugati és az izraeli hírszerzés szerint az elmúlt héten többször változtak a becslések abban a kérdésben, hogy mikor és hogyan fog támadni a síita tengely.


Túszok: Az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezető Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy figyelmeztetett a Hamász által Gázában fogva tartott túszok körülményeinek romlására. A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint a delegáció katari tárgyalásokra indulása előtt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen Alon egy jelentést terjesztett elő a túszok helyzetéről. A jelentés áttekintést tartalmazott arról, mit tud Izrael azokról, akik élnek, akiket október 7-én megöltek, akiket a fogságban gyilkoltak meg, ki halt bele a sérüléseibe és ki halt meg az izraeli hadsereg bombázásai következtében. A Miniszterelnöki Hivatal a riportra reagálva közölte: Nitzan Alon semmilyen dokumentumot nem nyújtott be a miniszterelnöknek.

A dokumentum leírja, hogy az idő előrehaladtával egyre nagyobb veszélyben van a túszok élete. ,,A túszok fogvatartási körülményei folyamatosan romlanak: Elszigetelés, higiénia és gyógyszerek [hiánya], különös tekintettel a nehéz földalatti körülményekre” – áll a jelentésben. ,,Az idő múlásával a túszok jelentős fenyegetésekkel néznek szembe, mely az életüket veszélyezteti. Ebből következően a tárgyalások részeként súlyt kell helyezni a fogságban eltöltött idő túszokra gyakorolt negatív hatásaira.”

Alon figyelmeztetett, hogy a túszok az idő múlásával meghalnak. ,,Ezt figyelembe véve azt is tudni kell, hogyan lehet helyet találni a rugalmasságnak a tárgyalásokon” – szögezte le a jelentésben.

A dokumentumban Alon utalt a Gázai övezetben folytatódó manőverezés és a Hamász összezúzásának hatására is. Szerinte a kialakult helyzetben ennek hatásai lehetnek a túszokra.

,,A Hamász nehéz helyzete miatt a helyszínen kialakult káosz nem csak javára szolgál Izraelnek” – jegyezte meg. „Nehezíti a túszok körülményeit, és megnehezíti azt a képességünket, hogy tudjuk, milyen az állapotuk, és mi fog történni velük.”

A Miniszterelnöki Hivatal válasza: Nitzan Alon semmilyen dokumentumot nem nyújtott be a miniszterelnöknek. Binjámin Netanjahu miniszterelnök olyan felhatalmazást adott a tárgyalócsoportnak, amellyel a biztonsági szervezetek és a tárgyalócsoport valamennyi vezetője egyetértett.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok, a Hezbollah kivár és a túszok first appeared on Új Kelet Live.