Avi/ujkelet.live

A háború 339. napja: Az Izraeli Védelmi Erők kezdeti vizsgálata feltárta, milyen borzalmas körülmények között tartották fogva a hat izraeli túszt – Hersh Goldberg-PolinEden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi – a gázai alagutakban. A 12-es csatorna tegnap esti riportja szerint az Izraeli Védelmi Erők szóvivője prezentálta a megállapításokat a túszok családjaival, melyek az embertelen körülmények közötti túlélés nehéz valóságát írják le, amely a hat túsz a Hamász terroristái általi brutális meggyilkolásával végződött.

  • A terroristák egy nappal azelőtt gyilkolták meg a túszokat, hogy az izraeli erők megérkeztek volna az alagúthoz.
  • Bizonyíték van arra, hogy az elraboltak egy része védte magát és harcolt a terroristákkal, akik lelőttek őket. A 13-as csatorna „törvényszéki orvosszakértői” megállapításokat idézett, amelyek szerint „Hersh, Ori, Alex és Almog védte Edent és Karmelt”.
  • A túszokat egy kicsi és keskeny alagútban tartották fogva, épp, hogy két ember elfért egymás mellett, és túl alacsony volt ahhoz, hogy teljesen felegyenesedjenek.
  • Az alagútban nem voltak szellőzőnyílások, és a túszoknak légzési nehézségei voltak.
  • Az alagútban nem volt WC vagy zuhanyzó.
  • A túszok vizespalackokkal tisztálkodtak, amelyeket ivásra is használtak.
  • A túszok szenvedtek az éhezéstől és drasztikusan lefogytak. Eden Jerusalmi 36 kg-ra fogyott le.
  • Találtak néhány fehérjeszeletet, de azok nem voltak elegendőek az éhség megelőzésére.
  • Volt egy generátor és egy kis zseblámpa, ami nem mindig működött.
  • Találtak egy sakktáblát, írószereket és jegyzetfüzeteket.
  • A jegyzetfüzeteket a biztonsági erők begyűjtötték, és eljuttatják a családokhoz.

A 12-es csatornának nyilatkozó családok egyike azt kívánta hangsúlyozni, hogy a túszok ,,mindent megtettek a túlélésért” lehetetlen körülmények között. A család bírálta a kormányt, amiért nem tesz eleget kötelességének, hogy megmentse a túszokat.

A túszokat lőtt sebekkel találták a fejükön, és súlyos elhanyagolás jelei látszottak testükön. Sokáig nem zuhanyoztak, és az egyik túszon megkötözés nyomait találták. Emellett jeleket találtak a túszejtés során szerzett korábbi sérüléseikre is, amelyeket idővel elláttak.

A zord körülmények ellenére a túszoknak sikerült 330 napot túlélniük a fogságban.

A múlt héten Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy a túszok gyilkosai „hidegvérrel” agyonlőtték őket. ,,Golyókkal szitává lőtték őket… tarkón lőtték őket”.

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a rafahi alagútban meggyilkolt hat túsz kapcsán feltárta, hogy az alagút előtt álló őrszemek azonosították az irányukba mozduló izrael katonákat – és nyilvánvalóan ez okozta, hogy meggyilkolták a túszokat és elmenekültek a helyszínről, jelentette múlt héten a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A csapatok arra utaló jeleket talált a terepen, ahol megtalálták a túszok holttestét, hogy a Hamász őrszemei valós időben figyelték az izraeli erőket.

Az alagútba vezető nyílásnál rajzok, plüssfigurák és rajzfilmfigurás falfestmények voltak.

A hadsereg többek között ügyel arra, hogy ne menjen olyan helyekre, ahol hírszerzési információk vannak az életben lévő túszokról – ezek olyan információk, amelyeket valós időben továbbítanak a terepen lévő erőknek.

Elképzelhető, hogy a hat túsz esetében az információ nem volt teljes – így az erők nem tudhatták, hogy a túszokat fogva tartó terroristák valós időben figyelik őket.

101 túsz maradt Gázában, 35 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 34 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

Tegnap este Tel Avivban a Túszok terén megemlékezést tartottak arról, hogy Mengisztu pontosan tíz évvel ezelőtt ment be a Gázai övezetbe, ahol a Hamász foglyul ejtette. Családtagjai ezt ,,kiáltás, ima és szolidaritás” eseményként határozzák meg, és megígérték: ,,A küzdelem mindaddig folytatódik, amíg Avera nincs velünk. Nem nyugszunk, amíg vissza nem tér. Felszólítjuk a nyilvánosságot és a vezetőket, hogy továbbra is álljanak mellettünk, és segítsenek hazahozni.”

2014. szeptember 7-én, néhány héttel az Erős szikla hadművelet befejezése után, a 28 éves Mengisztu Askelonból, átlépte a gázai határt Zikim térségében. Tette ezt Izrael egyik legbiztonságosabb és legvédettebb területén keresztül, a biztonsági erők szeme láttára. Körülbelül 8,5 évig semmilyen információ nem érkezett az állapotáról, mígnem 2023. január 16-án a Hamász közzétett egy videót róla. Ma egyike annak a 101 izraelinek, akiket az övezetben tartanak fogva a Vaskardok háború kitörése óta.

The post A hat túsz védekezett és harcolt gyilkosaival first appeared on Új Kelet Live.