Avi/ujkelet.live

A háború 342. napja, északi front: Körülbelül tizenöt rakétát lőttek ki kora délután Libanonból Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi mezőgazdasági területeken landolt. Sérülés nem történt. Mitzpe Hila és Metzuba közelében tüzek keletkeztek, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.

Izraeli vadászgépek a nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet katonai épületét támadták a dél-libanoni Marun a-Raszban. Továbbá csapást mértek egy rakétaindítóra Madzsdal Zunban, mely veszélyt jelentett Izrael Állam polgáraira.


Riport: Eva Koulouriotis közel-keleti elemző tegnap arról számolt be, hogy biztonsági források megerősítették, hogy Izrael szeptember 8-án éjszaka (a tweetben múlt csütörtökön szerepel, melyet egy későbbi bejegyzésben korrigált – a szerk.) különleges műveletet hajtott végre Szíriában. A küldetés során izraeli kommandósok behatoltak az iráni Forradalmi Gárda létesítményébe Maszjaf közelében, és dokumentumokat vittek el.

Koulouriotis X-en azt írta, hogy a hadművelet azzal kezdődött, hogy izraeli repülőgépek a létesítményhez vezető utakat vették célba, amelyek az Iráni Forradalmi Gárdához tartoztak, valamint ,,a szíriai katonai hírszerzéshez köthető főhadiszállást és a létesítmény biztonsági pontjait”.

,,Ezután az izraeli különleges erőket szállító harci helikopterek drónok támogatásával megindultak a létesítmény felé, hogy megakadályozzák az Aszad-rezsim erőinek a terület elérését”.

,,A hadművelet körülbelül egy órán át tartott, melynek során az izraeli különleges erők bejutottak a létesítménybe, fontos felszereléseket és dokumentumokat vittek el, belülről beaknázták a létesítményt, majd megsemmisítették, és légi támogatással kinvonták őket a helyszínt körülvevő tűzgyűrűn keresztül, hogy megakadályozzák Aszad harci repülőgépeinek bevetését”.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a SYRIA TV szíriai ellenzéki csatorna ma csütörtökön ,,exkluzív forrásokra” támaszkodva arról számolt be, hogy Maszjaf régióban az elmúlt napokban Izraelnek tulajdonított kiterjedt támadásban a csapatok légi szállítása mellett összecsapásokra és foglyok ejtésére is sor került.

A Katonai Hírszerzés volt vezetője, aki jelenleg a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetét irányítja, Tamir Hayman tartalékos vezérőrnagy X-en a következőt írta: ,,Akinek értenie kell a célzást és az akcióban rejlő innovációt, megértette.”

Hayman a szíriai hadműveletről így írt: ,,Külföldi jelentések alapján Izrael komplex kommandós hadműveletet hajtott végre Maszjafban, amely bizonyítja, hogy képes elérni és megsemmisíteni egy Izraeltől távoli földalatti létesítményt.”

,,A földalatti létesítményeket, amelyek állítólag védettek a légitámadásoktól, Irán és a tengely áthatolhatatlannak tartja. Az irániak (és a Hezbollah) itt alkalmazzák a legfontosabb és legérzékenyebb intézkedéseket. Ilyenek például az urándúsító létesítmények, a precíziós fegyvergyártó létesítmények, parancsnoki létesítmények stb. A közelmúltban a Hezbollah még büszke is volt az egyik ilyen létesítményre egy általa készített videóban.”

A SYRIA TV jelentése szerint – amelynek megbízhatósága nem tisztázott – izraeli helikopterek köröztek a megtámadott területen, és kötelekkel engedték le a csapatokat. Izraeli drónok megsemmisítették a szíriai biztonsági erők összes ott tartózkodó járművét, és elvágták az összes bekötőutat ahhoz a helyhez, ahol a csapatokat ledobták.

Azt állították, hogy három szíriai meghalt az erőkkel vívott földi csatákban, több mint 15-en megsérült, két-négy iránit pedig elfogtak. Azt is közölték, hogy a szíriai biztonsági erők megakadályozták a mentőalakulatok térségbe érkezését, a halott és sebesült katonákat pedig ismeretlen helyre szállították.

A sebesült civileket a Mazsjaf Kórházba szállították. A jelentés azt is leszögezi, hogy széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a rezsim vagy a szíriai rezsim egyes elemei segítették az izraeli hadműveletet.

Szíriai ellenzéki források szerint a támadás egyik célpontja a maszjafi Tudományos Kutatóintézet volt, ahol a hírek szerint fegyvereket gyártottak az Irán-barát milíciák számára, és ott dolgoztak az Iráni Forradalmi Gárda szakértői.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a riportokat.

The post Rakéták Libanonból és rendhagyó izraeli kommandós hadművelet Szíriában first appeared on Új Kelet Live.