Avi/ujkelet.live

A háború 344. napja, déli front: Izraeli vadászgépek délután a hírszerző szolgálatok irányításával terroristákat támadtak Gázavárosban, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek, egy korábban iskolaként szolgáló létesítmény területén.

A Hamász terroristái a helyszínt terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli hadsereg és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett annak érdekében, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Harcok: Mindeközben az izraeli csapatok folytatják műveleteiket a dél-gázai Rafah Tel Szultán negyedében.

Az erők harcokat vívnak a Tel Szultán Zászlóalj terroristáival, akik a térségben barikádozták el magukat. Az elmúlt napokban a csapatok megöltek több mint száz terroristát, valamint rakétaindítókat, fegyverraktárakat és terror-infrastruktúrákat lokalizáltak és semmisítettek meg,

A terület átfésülése során hadianyag készletet, köztük mesterlövész puskákat, tárcákat, páncéltörő rakétákat és gránátokat találtak.

Az elmúlt két hétben a csapatok számos alagút nyílást lokalizáltak, és feltérképeztek több kilométernyi föld alatti útvonalat.


Északi front: Este aktiválódtak a drón behatolásra vonatkozó figyelmeztetések Kirjat Smonában. A hadsereg két Libanonból indított ,,gyanús légi célpontot” azonosított, melyek a várostól északra fekvő területen landoltak, sérülés nem történt.


Minden összefügg: A biztonsági kabinet várhatóan vasárnap hagyja jóvá, hogy a háború céljai között szerepeljen ,,az északi lakosok visszatérése otthonaikba”. Eddig csak homályos megfogalmazásként jelent meg benne ,,az ország határainak és polgárainak védelme” vonatkozásában.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a közelmúltban több alkalommal felsorolta a háború hivatalos céljait. Például két héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Négy célt tűztünk ki: a Hamász felszámolását, az összes túsz hazahozatalát, annak biztosítását, hogy Gáza többé ne jelentsen veszélyt Izraelre, és biztonságosan hazahozzuk az északi határon élő lakosainkat.”

Netanjahu szavaival ellentétben a háború céljait felvázoló hivatalos dokumentum kevésbé egyértelmű nyelvezetet használ a túszok hazahozatalával kapcsolatban – ,,maximális erőfeszítés a túszkérdés megoldására” -, és nem tartalmazza az északi erőfeszítéseket, ahogy a lakosok otthonaikba való hazaengedését sem.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint Naim Qasszem, a Hezbollah terrorszervezet helyettes vezetője ma kijelentette, hogy a gázai háború leállításán kívül nincs más lehetőség az észak-izraeli lakosok hazatérésére, és a háborús fenyegetés nem riasztja el a szervezetet.

Bár míg szerinte a Hezbollah nem tervez háborút indítani, ha Izrael megteszi, olyan háború vár rá, amely nagy veszteségeket fog okozni neki és Libanonnak, és ha Izrael úgy gondolja, hogy az északi háború lehetővé teszi a lakosai hazatérését, újra kell gondolnia, és fel kell készülnie további több százezer kitelepítettre.

Mindeközben a ma esti tel-avivi nagytüntetés előtt, a túszok rokonai sajtótájékoztatót tartottak, bírálva a kormányt, amiért katonai erőfeszítéseit Izrael északi részére összpontosítja, miközben a túszok Gázában maradnak.

,,Amíg Netanjahu hatalmon van, a háború örökké tart” – mondta Einav Zangauker, akinek fia, Matan túsz Gázában. ,,A háború megállapodás nélküli kiterjesztése északon halálos ítéletet jelent számukra” – mondta, majd hozzátette: ,,Netanjahu úgy döntött, hogy északra helyezi a hangsúlyt, és cserbenhagyja az összes túszt a halálalagutakban.”


Illúziók nélkül: Abdullah bin Zajed, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere kijelentette: ,,Az Emirátusok nem hajlandó támogatni a gázai háború után kérdését egy palesztin állam létrehozása nélkül”.


Érdekesség: A brit Jewish Chronicle eltávolította a cikket, mely beszámolt a Hamász terrorszervezet vezetőjének titkos tervéről.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy kedden a Ynet hírportál kérdésére válaszolva, közölte, ,,nem tud olyanról”, hogy a hadseregben bármilyen hírszerzési információ állna rendelkezésre a Hamász és Szinwar szándékairól, hogy a Philadelphi-folyosót használva túszokat csempésznek ki Iránba és Jemenbe.

Ezzel ellentmondott a miniszterelnök felesége, Szara Netanjahu hétfőn, túszok rokonainak tett kijelentéseinek, amelyben azt mondta, hogy „nincs választás a Philadelphivel, vannak információk, hogy a túszokat Jemenbe, Iránba fogják csempészni” – és a figyelmeztetéseknek is, amelyeket Binjámin Netanjahu miniszterelnök adott ki az elmúlt napokban.

A múlt hét végén belső vizsgálat indult az Izraeli Védelmi Erőkben, hogy kiderítsék, ki használja manipulatív módon a Gázában lefoglalt titkos Hamász-dokumentumokat – vagy azokat, amelyeket állítólag a Hamásztól szereztek meg – és továbbítja a nemzetközi médiának, hogy megpróbálja befolyásolni a közvéleményt Izraelben a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás ügyében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok, törlés és illúziók nélkül first appeared on Új Kelet Live.