Avi/ujkelet.live

A háború 345. napja: Az Irán által támogatott hútik ma reggel Jemenből ballisztikus rakétát lőttek ki Izrael középső részére, mely az Izraeli Védelmi Erők vizsgálata szerint a levegőben darabjaira hullott.

A rakétát reggel 6 óra 21 perckor indították, a szirénák pedig 6 óra 32 perckor szólaltak meg Izrael középső részén. Sérülés nem történt.

A hútik szerint a rakéta ,,egy új hiperszonikus” modell volt, amely mintegy 2040 kilométert utazva ért célt.

,,Az előzetes vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a rakéta nyilvánvalóan szétesett a levegőben” – olvasható az izraeli hadsereg nyilatkozatában.

Az incidens közepette több kísérletet is tettek a rakéta elfogására, beleértve a nagy hatótávolságú Nyíllal és a Vaskupolával.

  • Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik. 
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúaka a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

,,Az elfogási kísérletek eredményeit még vizsgálják” – közölte a hadsereg

A rakétából és az elfogókból származó repeszek a Ben Semen erdőben, Kfar Daniel közelében nyílt területeken, valamint a Modi’in közelében lévő vasútállomáson csapódtak be.


Libanon: A libanoni média reggel arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a levegőből a dél-libanoni Wazzani térségben, amelyben felszólította a lakosokat, hogy ,,a háború végéig” hagyják el a területet, mert az izraeli hadsereg ott fog működni.

A szórólapon az áll, hogy a lakosoknak délután 4-ig távozniuk kell a Hezbollah terrorszervezet térségben zajló tevékenysége miatt.

Kiderült azonban, hogy ez egy dandár magánkezdeményezése volt, amelyet engedély nélkül hajtott végre, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A 679. Regionális Dandár egy drónnal terjesztette a kiürítési felszólítást azon a területen, ahonnan rakétakilövést észleltek – az izraeli hadsereg vezető tisztségviselői vagy a politikai kör jóváhagyása nélkül. Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja az esetet, és hangsúlyozta: ,,nincs evakuálási parancs.”


Nincs összhang: Binjámin Netanjahu miniszterelnök úgy véli, hogy egy háború Libanonban nem rontja a Gázai övezetben uralkodó katonai nyomást, és nem veszélyezteti a túszalku lehetőségét. Másrészt Joáv Gallant védelmi miniszter úgy véli, hogy a biztonsági szerv valóban készen áll a harcra, de egy ilyen lépés ronthatja a túszok hazahozatalának esélyét, mivel az erőket Gázából kell kivonni hozzá, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A kabinetben eltérő vélemények vannak a diplomáciai megoldás kísérleteinek kimerítéséről és arról is, hogy Irán megtámadhatja Izraelt a Hezbollah segítése érdekében. Izrael arra készül, hogy megerősítse a nemzetközi színtéren a Hezbollah elleni libanoni háború legitimitását, többek között megpróbálja meggyőzni az amerikai kormányt arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megállapodás szülessen, amely megakadályozza a háborút. Az Izraeli Védelmi Erők egyértelművé tette, hogy ha az északi hadjárat szükséges, készen áll rá.

Amerikai részről attól tartanak, hogy Izrael a közeljövőben, sőt a közelgő novemberi választások előtt háborúba kezd Libanonban, vagy belekerül egy ilyen háborúba. A térségbe látogató Joe Biden amerikai elnök közel-keleti megbízottja, Amos Hochstein várhatóan prezentálja Netanjahu miniszterelnöknek és Gallant védelmi miniszternek a Libanonnal elért előrehaladást az eszkaláció megelőzése érdekében.

Izraeli és külföldi források azonban azt állítják, hogy a Hochstein által elért haladás nem elegendő a diplomáciai megoldáshoz. A tárgyalásokon részt vevő külföldi források ugyanakkor közölték, hogy az Egyesült Államok és a közvetítő országok még dolgoznak egy kompromisszumos vázlaton, amit a jövő héten szeretnének bemutatni. Egy izraeli forrás azonban jelezte, hogy ez ismét halasztásra kerülhet.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Dicsekvő hútik és a hadsereg Libanonban ledobott kiürítési felszólítása first appeared on Új Kelet Live.