Avi/ujkelet.live

A háború 381. napja, déli front: Késő délután aktiválódtak a szirénák a gázai határ melletti Szderotban és Ibimben. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a légierő elfogott egy rakétát, melyet a Gázai övezet északi részéről lőttek ki. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.


Rakéták és drónok: Hétfő este egy nagy robbanásról számoltak be Közép-Izraelben. A hadsereg közölte, egy Libanonból indított föld-föld rakéta csapódott be nyílt területen. A szirénákat nem aktiválták az irányelveknek megfelelően.

17:52-kor körülbelül 45 rakétát lőttek ki Libanonból a Golán-fennsík északi részére, melyek nyílt területeken landoltak.

Ma is jóval 100 fölött volt a Hezbollah terrorszervezet Izraelre kilőtt rakétáinak száma.

Az izraeli hadsereg szerint az elmúlt héten a légierő elfogott több mint 30 Izraelre irányított drónt.

A hadsereg késő délután bejelentette, hogy a légierő helikopterei és vadászgépei elfogtak öt drónt a Földközi-tengeren, még mielőtt beléptek volna Izrael területére. A drónokat Libanonból küldték.


Szárazföldi manőver: Az izraeli hadsereg ma este arról számolt be, hogy a Hezbollah terrorszervezet tűzereje súlyos károkat szenvedett, körülbelül három héttel a dél-libanoni szárazföldi manőver megkezdése után, és az Észak Nyilai hadművelet részeként az országban végrehajtott kiterjedt izraeli támadásokat követően, amelyekben likvidálták a terrorszervezet magas rangú tagjait, köztük vezetőjét, Hasszán Naszrallahot. A hadsereg becslései szerint a Hezbollah tűzereje mindössze 30%-os, ami még mindig többezer rakétát jelent.

A hadsereg több mint 3200 terrorcélpontot támadott, köztük több száz lőszerraktárt, több száz rakétavetőt, páncéltörő rakéta kilövőt, terror-infrastruktúrákat és főhadiszállásokat. Csak az elmúlt napban mintegy 300 terrorcélpontra mértek csapást.

A szárazföldi manőver részeként a katonák a dél-libanoni síita falvakban tevékenykednek, ahol megtalálták az infrastruktúrát, amelyet a Hezbollah az évek során épített ki, hogy felkészüljön a galileai települések és a hadsereg északi bázisainak megrohamozására.

A falvakban sok fegyvert találtak a föld felett és alatt, és több száz terroristát sikerült likvidálni. A hadsereg szerint eddig 1200 Hezbollah terroristát öltek meg a szárazföldi manőver keretében, köztük hét szektorparancsnokot – ez egy dandárparancsnoknak megfelelő beosztás, 21 alszektorparancsnokot – zászlóaljparancsnoknak megfelelő beosztás -, és több mint 25 parancsnokot, mely századparancsnoknak megfelelő beosztás. Tavaly október óta több mint 2000 Hezbollah-terroristát öltek meg.

Ezek a likvidálások jelentősen gyengítik a Hezbollah azon képességét, hogy masszív tűzerővel reagáljon az izraeli erők ellen, mivel súlyos károkat szenvedett operatívjai tekintetében.

A hadsereg szerint a katonák és az operatívok közötti összecsapásokat most a helyi szerveződések jellemzik, nem pedig a Hezbollah szervezett hadjárata.

Másrészt a Hezbollah továbbra is képes rakétákat és páncéltörő rakétákat kilőni az izraeli hátországra. A hadsereg szerint bárhol is manővereztek a szárazföldi erők, győzelmet arattak a térségben, megszakadt a kapcsolat a Hezbollah egységei között a különböző területek között, és a szervezet elvesztette helyi műveleti képességeit, valamint a segítségnyújtási képességeket.

A hadsereg azt is közölte, hogy a szárazföldi manőver a politikai kör utasításai szerint folytatódik annak érdekében, hogy elmélyítse a Hezbollah operatívjaira és az általa a dél-libanoni falvakban kiépített infrastruktúrára mért károkat.

Amint a Hezbollah inváziójának veszélye megszűnik a határvidékről, az északi lakosok visszatérhetnek otthonaikba.


Mindeközben Szíriában: A szíriai védelmi miniszterium szerint szerint két civil halottja és három sebesültje van egy járműre mért Izraelnek tulajdonított csapásnak Damaszkuszban.

Riportok szerint a Damaszkusz al-Mazze negyedében végrehajtott támadás célpontja a Hezbollah 4400-as egységének helyettes vezetője, aki szervezet fegyverzetének megerősítéséért és transzferjéért felelős.

Damaszkusz Mazzeh negyede nagykövetségeknek és biztonsági központoknak ad otthont.

The post Rakétát lőttek ki Libanonból Közép-Izraelre, és Gázából is támadtak first appeared on Új Kelet Live.