ujkeletlive

Diplomácia és háború

Túszalku

Az izraeli kormány állítása szerint, a múlt szombati drámai merényletkísérlet Khan Junesz Dandár parancsnoka – Rafa’a Szalame, és a Hamász második legfontosabb vezetője, Mohammed Deif ellen nem állítja meg a túszalku tárgyalásokat, legfeljebb késlelteti. Két nappal a merényletkísérlet után a katariak üzenetet küldtek Izraelnek, miszerint a támadás nem fogja megállítani a tűzszüneti tárgyalásokat. Emellett, a különböző híresztelések ellenére a Hamász sem jelentettek be hivatalosan a tárgyalások berekesztését, ugyanakkor az izraeli vezetés úgy véli a likvidálási kísérlet késlelteti a tárgyalásokat, és valószínűleg újratervezésre készteti a terrorszervezetet és fő döntéshozóját, Jahíje Szinwárt, aki úgy tűnik még inkább el van vágva a külvilággal való kommunikáció lehetőségétől.

A Ynetnek nyilatkozó politikai forrás hárítva a tárgyalások késlekedéséről szóló híreket, arra utalt, hogy a tárgyaló delegáció el fog indulni, „Izrael kapcsolatban áll a közvetítőkkel és ezt koordinálják, de aki elindul nem biztos, hogy a Moszad vezetője lesz, és az sem biztos, hogy Katarba. A miniszterelnök katonai nyomásgyakorlásra és a tárgyalásokon való határozott kiállásra épülő megközelítése előmozdítja mindkét célt: a túszok kiszabadítását és a háború többi célkitűzését.”

A belső forrás továbbá azt állítja, miszerint „most van itt az ideje, hogy növeljük a katonai nyomást, ami lehetővé teszi, hogy több túszt élve visszahozzunk, alacsonyabb áron, ami nem veszélyezteti Izraelt. Szombat reggel után, akár megöltük [Deif], akár nem, a Hamász nagyon súlyos csapást szenvedett. 24 órányi ‘sokk’ után végül hivatalosan bejelentették, hogy készen állnak folytatni a tárgyalásokat,” – tette hozzá a tisztviselő, ami álláspontja szerint „szemlélteti a helyzetüket és azt, mennyire hat rájuk a katonai nyomás, ami a végletekig elviszi őket. A reakciójuk gyenge, nem lőttek rakétákat Izraelre.”

Az eredeti tervek szerint a Moszad vezetője, Dedi Barnea már vasárnap Katarba kellett volna utazzon, de az utazása még mindig függőben van. Izraeli vélemények szerint a hét második felében fog elindulni, de még nem tűztek ki új időpontot, és Dohából sem érkezett meghívás ezidáig.

A likvidálási kísérlet óta Binjamin Netanjahu miniszterelnök több megbeszélést is tartott a tárgyalócsoporttal a túszalku előmozdítása érdekében. A miniszterelnök, Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Gallant védelmi miniszter egyaránt úgy vélik, hogy Deif kiiktatása növeli a megállapodás esélyeit, még ha rövid távon késlelteti is.

A megbeszéléseken felvetődött nézeteltérések, köztük a fegyveresek visszatérésének kérdéséről Észak-Gázába. A miniszterelnök nem hivatalosan közölte a tárgyalókkal – „ez nem adok-kapok, hanem tárgyalás. Hajlandó vagyok visszaengedni őket északra, cserébe garanciákért, hogy a fegyveresek nem térnek vissza.” Az egyik felvetett megoldás szerint az északra visszatérő járműveket Izrael biztonsági ellenőrzés alá vonja, ugyanakkor felvetődik egy másik akadály, amely késlelteti a tárgyalásokat, miszerint annak biztosítása, hogy a visszatérő gyalogosok között ne legyenek terroristák.

Emellett, vita tárgyát képezi a 14. szakasz második szakaszát illetően a tárgyalások korlátozása, – amely kimondja, hogy amíg a tárgyalások folynak, a tűzszünet is fennmarad, a szabadon engedhető palesztin úgynevezett nehéz foglyok, az egyiptomi átkelőt blokkoló Philadelphi-folyosó státusza. Izrael még nem tárta fel az összes alagutat a déli övezetben, ezért jelenleg ragaszkodik a folyosó ellenőrzéséhez. Hosszabb távon azonban úgy tűnik, hogy a biztonsági rendszer beleegyezne olyan technológiai megoldások, mint például az érzékelők alkalmazása, amelyek biztosítják, hogy ne folytatódjon a fegyvercsempészet.

Összességében, Izraelben jelenleg elismerik, hogy a túszalku-megállapodás még nem lehetséges a közeljövőben, de hisznek abban, hogy lehetséges, még ha nem is egy-két napon belül.

Deif kiiktatásával kapcsolatban, bár a biztonsági rendszer biztos abban, hogy a Khan Junesz támadás idején a Hamász katonai szárnyának vezetője a helyszínen volt, egyértelmű bizonyíték kiiktatását illetően azonban még mindig nincs. A másik célpont, Szalame halálát a Hamász megerősítette.

Munkáspárti brit kormány – első hivatalos álláspontok

Az újonnan beiktatott brit kormány külügyminisztere, David Lammy hivatalos látogatásra érkezett Jeruzsálembe, ahol találkozott Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, majd megbeszéléseket folytatott Mohamed Musztafa palesztin kormányfővel.is.

A brit diplomata tolmácsolta kormánya álláspontját, azonnali tűzszünetet és túszalkut, valamint „a kétállami megoldás felé vezető utat” helyezve előtérbe.

Megérkezése után kiadott nyilatkozatában Lammy kijelentette –„a halál és a pusztítás Gázában tűrhetetlen. A háborúnak most azonnal véget kell vetni egy azonnali tűzszünettel, amelyet mindkét fél betart. A harcoknak véget kell vetni. A Hamász terroristái által még mindig kegyetlenül fogva tartott túszokat azonnal szabadon kell engedni, és a segélyeket korlátozások nélkül kell beengedni a gázai emberekhez,” – tette hozzá.

Továbbá, azt nyilatkozta – „azért találkozom izraeli és palesztin vezetőkkel, hogy hangsúlyozzam az Egyesült Királyság azon törekvését és elkötelezettségét, hogy teljes diplomáciai szerepet játsszon a tűzszüneti megállapodás biztosításában, és a kétállami megoldás felé vezető hiteles és visszafordíthatatlan út megteremtésében.”

Lammy, emellett azt is világossá tette, miszerint a munkáspárti brit kormány ellenzi az izraeli telepépítési tevékenységet, és elkötelezett a megreformált Palesztin Hatóság mellett.

A konfliktus kétállami megoldásának központi eleme, hogy „véget kell vetni az illegális izraeli telepek bővítésének, és a telepesek növekvő erőszakos cselekményeinek,” – közölte, hozzátéve – „itt, ahol a palesztin államnak a gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem mellett kulcsfontosságú részének kellene lennie, egy megreformált és megerősített Palesztin Hatóságra van szükség.”

A brit külügyminiszter azt is megismételte, hogy pártja szerint a palesztin államiság egyoldalú elismerésének a kétállami békefolyamat kritikus pontján kellene megtörténnie, nem pedig annak lezárásakor.

Washington: izraeli – amerikai stratégiai tárgyalások

Két nappal Mohammed Deif likvidálási kísérlete után Antony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap a Fehér Házban fogadta Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős minisztert és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadót, miközben „komoly aggodalmát” fejezte ki a Khan-juneszi támadás civil áldozatai miatt.

A stratégiai tanácsadó csoport megbeszélésein az amerikai felet Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Antony Blinken amerikai külügyminiszter, az izraeli csapatot pedig Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó és Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter képviselte, miközben külpolitikai, védelmi és hírszerzési ügynökségek magas rangú képviselői is csatlakoztak a tárgyalásokhoz.

Az Egyesült Államok és Izrael vezető tisztségviselői hétfőn a Fehér Házban zajló megbeszéléseinek középpontjában az iráni fenyegetések elleni küzdelem állt, – „különös tekintettel az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményekre, az intézkedések kölcsönös összehangolására annak biztosítására, hogy Irán soha ne juthasson nukleáris fegyverhez,” – derült ki az Egyesült Államok hivatalos közleményéből.

Emellett, a felek megvitatták a tűzszüneti és túszszabadítási megállapodás biztosítására irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket, az izraeli fél megerősítette, hogy támogatja a Biden által májusban előterjesztett javaslatot.

A stratégiai tanácsadó csoport ülésén „Sullivan megerősítette [Joe] Biden elnök vasszigorú elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, beleértve a libanoni Hezbollah Izrael elleni folyamatos és vakmerő támadásait is. Emellett, hangsúlyozta, hogy Izraelnek minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát ezekkel a támadásokkal szemben, és megerősítette az Egyesült Államok támogatását egy olyan diplomáciai megoldáshoz, amely lehetővé teszi az izraeli és libanoni családok számára, hogy biztonságosan visszatérjenek otthonaikba,” – olvasható a Fehér Ház közleményében.

Az amerikai-izraeli stratégiai diplomáciai, eredetileg múlt hónapra tervezett  találkozót Washington korábban elhalasztotta, miután Binjámin Netanjahu miniszterelnök nyilvánosan azzal vádolta a Biden-kormányt, hogy fegyvereket tart vissza Izraeltől.

The post Diplomácia – túszalku, brit álláspont és washingtoni stratégiai találkozó first appeared on Új Kelet Live.