Avi/ujkelet.live

A háború 318. napja: A Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget reggel a tegnap esti tel-avivi terrortámadásért, és azt állította, hogy az öngyilkos merényletet a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezettel együttműködve tette, és figyelmeztetett, hogy a terror mindaddig folytatódni fog, amíg Izrael ,,tömegmészárlásokat, civilek kitelepítését és likvidálásokat hajt végre”.

A terrorista, Sechem (Szamária, Palesztin Hatóság területe) környéki lakos, életét vesztette a nála lévő robbanószerkezet felrobbanása következtében a város déli részén, egy zsinagóga közelében – egy civil pedig közepesen súlyosan megsérült.

A biztonsági szervezet egyelőre tartózkodik attól, hogy a Hamászra és a Palesztin Iszlám Dzsihádra hárítsa a felelősséget, és egyebek mellett azt is ellenőrzi, hogy volt-e másik szereplő, aki a terroristát küldhette. Emellett azt is ellenőrizték, hogy szándékos robbanásról van-e szó – vagy meghibásodásról, amely még azelőtt történt, hogy a terrorista elérte volna a célpontot, mivel a robbanás egy viszonylag elhagyatott helyen történt. A biztonsági szervek azt is vizsgálják, ha amennyiben valóban „meghibásodás” történt, hol tervezte a terrorista élesíteni a bombát.

Időközben egy vizsgálat kimutatta, hogy a bombában kevesebb mint tíz kilogramm robbanóanyag volt.

A rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat reggeli közleménye szerint a robbanás szándékos terrortámadás volt. A közös közlemény szerint a kezdeti vizsgálat után ,,elmondható, hogy terrortámadásról volt szó, egy erős robbanószerkezet felrobbantásával”.

A robbanás előtti környékről készült felvételen egy sötét inget és farmert viselő férfi látható, kék táskával és szemüvegben, amint egy közeli utcán sétál. Nyilvánvalóan a robbanás gyanúsítottja, aki a helyszínen életét vesztette.

,,A rendőrség a különleges egységek és a reagáló erők önkénteseinek közreműködésével a zsúfolt helyeken fokozott operatív tevékenységet folytat a polgárok biztonsága és biztonságérzete érdekében. Felszólítjuk a polgárokat, hogy legyenek éberek, és minden gyanús személyről/tárgyról értesítsék az izraeli rendőrséget, és hívják a 100-as forródrótot” – közölte a rendőrség.

,,Csoda, hogy nem a közeli zsinagógában vagy a közeli bevásárlóközpontban történt a robbanás. Ez a tegnap esti esemény több tucat ember halálával is végződhetett volna” – nyilatkozta a rendőrség szóvivője reggel a katonai rádiónak.

Leonyíd, aki véletlenül elhaladt a helyszínen és megsérült a robbanás következtében, a Ynetnek a következőt nyilatkozott ma: ,,Elektromos rollerrel tartottam haza a munkából. Nem vettem észre semmi szokatlant és nem láttam senkit. Hirtelen hatalmas robbanás történt, és lerepültem a rollerről. Azt hittem, egy gázpalack robbant fel, mert láttam, hogy a robbanás egy teherautó közelében volt. Nagy tűz volt, és én a kellős közepén voltam. Olyan volt, mint egy filmben, egy hatalmas robbanás és én meg a lángok közepén találom magam. Többször mondták nekem a kórházban, hogy szerencsém volt.”

Leonyíd a végtagjain és a mellkasán szenvedett repesz okozta sérüléseket a repeszektől – a robbanás után az Ichilov Kórházba szállították.

The post A Hamász és a PIDZS vállalta a felelősséget a tel-avivi terrortámadásért first appeared on Új Kelet Live.