Avi/ujkelet.live

A háború 324. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 20 éves Amit Tsadikov törzsőrmester Beit Daganból, az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának harcosa, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 339-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg előzetes vizsgálata szerint Tsadikov halálát egy robbanóeszköz okozta Khan Juneszben.

Két katona szombat belehalt az előző nap Gázavárosban szerzett sérüléseibe, melyeket egy robbanóeszköz okozott. Egy harmadik pedig fegyveres terroristákkal vívott harcban a közelben.

A robbanás következtében elesett katonák: a 27 éves Danil Pechenyuk főtörzsőrmester Bat Jamból és a 23 éves Nitai Metodi főtörzsőrmester Askelonból, a két tartalékos harcos a Jeruzsálem-dandár 6310. zászlóaljában szolgált.

A Netzarim-folyosón fegyveres terroristákkal vívott harcokban elesett tartalékos katona a 35 éves Janiv Jichák Oren törzsőrmester Ein Gediből, aki a Jeruzsálem-dandár 8119. zászlóaljában szolgált.

A péntek reggeli incidensben több katonát eltalált egy robbanószerkezet, amelyet egy általuk átvizsgált épület külső falában helyeztek el, Gázaváros Zeitun negyedében. Összesen három katona halt meg, négy másik súlyosan további három pedig közepesen súlyosan megsérült.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap este közölte, hogy a Hamász négyfős terrorsejtjét, akik pénteken megtámadtak egy tábort a Netzarim-folyosón és megölték Janiv Jichák Oren törzsőrmestert, likvidálták.

A fegyveresek közül hármat megöltek a Jeruzsálem-dandár csapatai az összecsapás során, a negyedik elmenekült. Nem sokkal később egy légicsapással megölték.


Tárgyalások: A Hezbollah reggeli támadásai ellenére egy magas rangú izraeli delegáció utazik ma Kairóba a Moszad vezetőjével, David Barneával és a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatójával, Ronen Barral az élen.

Az amerikaiak jelentős nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy kössön megállapodást, hogy megakadályozzák egy nagyobb háború kitörését a régióban.

Riportok szerint Washington egyik kérése az volt, hogy Izrael olyan üzeneteket közvetítsen, amelyek jelezik, hogy nem érdekelt a komolyabb eszkalációban, ellenben továbbra is érdekelt a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás iránt.


Terrorelhárítás: A múlt heti tel-avivi terrortámadást követően a palesztin és izraeli biztonsági tisztviselők szokatlan üzenetet közvetítettek, hangsúlyt fektetve a felek közötti biztonsági koordinációra, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

,,Teljes koordinációban dolgozunk ebben a kérdésben” – áll a közleményben a bombák aggodalmának hátterében. Izrael és a palesztinok közötti biztonsági koordinációt általában titokban tartják.

Az elmúlt héten a palesztin biztonsági szervek több tucat robbanószerkezetet találtak és semmisítettek meg a terroristák által Júdeában és Szamáriában felállított laboratóriumokban: 15 bombát Dzseninben és 20 bombát az észak-szamáriai falvakban – tíz kilogramm súlyú robbanóanyaggal – nagyon hasonlóakat a Tel-Avivban felrobbant bombáéhoz. A palesztin biztonsági erők intenzív tevékenysége több okból történik: a Palesztin Hatóság kormányzására jelentett veszély és egy jelentős új izraeli követelés miatt.

Az izraeli biztonsági erők által a palesztinoknak közvetített üzenet: ,,Ezen a területen nem lesz kompromisszum”. Ugyanakkor az elmúlt napokban az Izraeli Védelmi Erők több száz tonna műtrágyát foglalt le Júdeában és Szamáriában, amelyekből robbanóanyagokat lehetett volna készíteni, és több tucat gyanúsítottat tartóztatott le robbanóeszközökkel kapcsolatban a területeken.

A biztonsági valóság ellenére a polgári közigazgatás vezetője, Hisam Ibrahim dandártábornok rendszeresen találkozik magas rangú palesztin tisztviselőkkel, és figyelemmel kíséri a bombák ügyét. A biztonsági szervezet koncepciója az, hogy megakadályozza az eszkalációt Júdeából és Szamáriából, hogy az Izraeli Védelmi Erők Gázára és Libanonra összpontosíthasson.


Prioritás: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szélsőjobboldali, Otzma Jehudit pártja reggel fizetett hirdetést tett közzé újságokban és a közösségi médiában, amelyben azzal vádolja a Sabak vezetőjét, hogy veszélyezteti Izrael biztonságát.

„Ronen Bar október 7-én megbukott, és újabb katasztrófához vezeti Izraelt. Mondjatok nemet egy vakmerő megállapodásra” – áll a hirdetésben Bar fényképe mellett.

Válaszul Jáir Lapid ellenzéki vezető X-en a következőt írta: „Csak egy olyan instabil bohóc, mint Ben-Gvir, képes – egy háború kellős közepén, miközben az északi lakosok az óvóhelyen vannak, és katonákat ölnek meg –, hogy fizetett hirdetést tegyen közzé a Sabak vezetője ellen, aki egy hazafi és egy igazi harcos, amilyen Ben-Gvir nem volt, és soha nem is lesz”.

A 12-es csatorna a héten arról számolt be, hogy Bar figyelmeztette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és kabinetjének tagjait, hogy az erőszakos telepesek által végrehajtott zsidóterror és Ben-Gvir Templom-hegyi akciói „leírhatatlan károkat” okoznak Izraelnek.

Ben Gvir állítólag Bar menesztését követelte, és kiviharzott a heti kormányülésről, miután Netanjahu és más miniszterek megvédték a Sabak vezetőjét.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 339, tárgyalások Kairóban és közös fellépés a bombák ellen first appeared on Új Kelet Live.