Avi/ujkelet.live

A háború 325. napja, déli front: A 7. dandár harcosai mélyítik műveleteiket Deir al-Balach külvárosában, jelentette a hadsereg este.

Az elmúlt két hétben a harcosok likvidáltak több tucat terroristát és a levegőből támadtak több mint száz terrorcélpontot a Gázai övezet déli részén.

Az elit Jahalom harcmérnöki egység és a 603. zászlóalj harcosai lokalizálták és megsemmisítették a Hamász terrorszervezet egyik alagútját, mely 700 méter hosszú volt.

A hadi létesítmények átfésülése és lerombolása során a 202. zászlóalj csapatai a negyed szívében egy lakóházban rengeteg fegyvert, köztük tölténytárakat, páncéltörő rakétákat és mellényeket valamint késeket találtak egy szobában, amiben egy gyerekágy volt.


Északi front: Izraeli vadászgépek a nap folyamán a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Kafr Kilában és Tajr Harfában.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott a dél-libanoni Siba és Ajta as-Sab térségében.

Este ,,gyanús légi célpontok”, valószínűleg drónok indítását azonosították Libanonból Felső-Galilea és Nyugat-Galilea felé, egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások is. Sérülés nem történt.


Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők az éjszaka terrorelhárító műveleteket hajtottak végre Júdea és Szamária-szerte, mely során letaróztattak tizenkét terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztint és fegyvereket foglaltak le.

A háború kezdete óta több mint 4980 gyanúsítottat tartóztattak le a Központi Parancsnoksághoz tartozó térségben, közülük több mint 1970 a Hamászhoz köthető.


Irán: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Mohammad Bagheri azt állította, hogy Irán válasza Izrael tettére, hogy múlt hónapban, Teheránban likvidálta a Hamász-vezér Iszmail Hanijét, „elkerülhetetlen”. Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a likvidálásért.

„Irán fogja eldönteni, hogyan és mikor áll bosszút. Az Ellenállási Tengely megbosszulja Iszmail Hanije vérét, mindegyik tag saját terve és képessége szerint. Amit tegnap láttunk [a Hezbollah Izrael elleni támadása], az a bosszú része”.

A Hezbollah tegnap több száz rakétát és drónt indított Izraelre, megtorlásul a vezérkari főnöke, Fuad Sukr bejrúti likvidálásáért.

„Szeretném felhívni a figyelmet az iráni vezetők és mások által tett nyilvános megjegyzésekre… továbbra is úgy értékeljük, hogy fennáll a támadás veszélye” – mondta Patrick Ryder vezérőnagy, a Pentagon szóvivője.

Joáv Gallant védelmi miniszter az amerikai hadsereg legmagasabb rangú tisztjével folytatott találkozóján azt mondta, hogy Irán agressziója ,,minden idők legmagasabb szintjét érte el”, és Izraelnek és az Egyesült Államoknak ,,közös képességeket” kell előmozdítania a háború valamennyi színterén.

Gallant ,,stratégiai kérdésekről” folytatott megbeszélést az Izraelbe ifjabb Charles Q. Brown tábornokkal és az izraeli hadsereg vezérkari főnökével, Herci Halevi altábornaggyal.

Gallant a tábornokokkal ,,egy stratégiai csomópontról” beszélt, amellyel Izraelnek szembe kell néznie a háború közepette.

,,Gallant miniszter Iránról tárgyalva kiemelte az agresszív tevékenységek minden idők csúcsát, valamint Irán nukleáris képességek iránti folyamatos törekvését. Ezzel kapcsolatban Gallant miniszter hangsúlyozta, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak mindifz készen kell állnia arra, hogy teljesítse közös kötelezettségvállalását, hogy megakadályozni Iránt abban, hogy katonai nukleáris fegyverekhez jusson” – áll irodája közleményében.

„Irán agressziója minden idők csúcsát érte el – ennek ellensúlyozására együtt kell működnünk, hogy minden színtéren úttörő képességeket érjünk el”.

A találkozón részt vett az izraeli hadsereg Műveleti Igazgatóságának főnöke, Oded Basziuk vezérőrnagy; a Katonai Hírszerzési Igazgatóság főnöke, Slomi Binder vezérőrnagy; az izraeli légierő vezetője, Tomer Bar vezérőrnagy; az izraeli haditengerészet vezetője, David Szá’ár Salama altengernagy; és más magas rangú védelmi és katonai tisztviselők.


Hazai front: Járiv Levin igazságügyi miniszter kompromisszumos javaslatot nyújtott be hétfőn, folytatva azon erőfeszítéseit, hogy megakadályozza, hogy Jichák Amit legfelsőbb bírósági bíró legyen a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A Levin által benyújtott új javaslat szerint Joszef Elron konzervatív bíró egy évig töltené be a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztját, majd Amit még egy évig.

  • Emlékeztető: Elron tavaly augusztusban bejelentette Levin igazságügyi miniszternek és Eszter Hajutnak, a Legfelsőbb Bíróság akkori elnökének, hogy benyújtja jelöltségét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára.
  • Példátlan lépésnek számított az országban, hogy egy bíró bejelenti, hogy indul a posztért.
  • Mostanáig a Legfelsőbb Bíróság elnökét a „rangidős rendszer” szerint választották – avagy a legidősebb bírót a bírókat kiválasztó bizottságban lezajlott formális szavazási eljárás után nevezték ki.
  • Levin igazságügyi miniszter korábban már bejelentette, hogy el akarja törölni a Legfelsőbb Bíróságon a rangidősséget, sőt olyan személyek előtt is meg akarja nyitni az elnöki posztra való indulást, akik korábban nem töltöttek be Legfelsőbb Bírósági bírói tisztséget.
  • Hajut tavaly október közepén, 70. életévét betöltve nyugdíjba vonult, és a rangidősségi rendszer szerint Jichák Amit bíró venné át a posztot. Mivel a bizottság Hajut nyugdíjazásáig nem ült össze, a posztot Uzi Fogelman elnökhelyettes tölti be.
  • Elron megválasztása esetén várhatóan 2025 szeptemberéig töltené be a posztot. Ezzel szemben Amit bíró 2028 októberéig maradna hivatalban.

Három új bírót is kineveznének – egy konzervatív, egy liberális és egy harmadik bírót a kerületi bíróságok rendszeréből, akiket mindkét politikai tábor támogatna.

Uzi Fogelman, a Legfelsőbb Bíróság bírája kritizálta a javaslatot, mondván, hogy „károsítani fogja az igazságszolgáltatási rendszer működését”.

The post Alagút Gázában, támadások Libanonban, Irán és hazai front first appeared on Új Kelet Live.