ujkeletlive

Diplomácia

A Sábák főnöke az egyiptomi hírszerzés vezetőjével tárgyalt Kairóban

Ronen Bar, a Sábák belbiztonsági szolgálat főnöke tegnap az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel tárgyalt Kairóban, – jelentette a Walla hírportál riportere, Barak Ravid a látogatás részleteit ismerő forrásra hivatkozva.

Magas rangú izraeli küldöttség legutóbb augusztus végén járt Egyiptomban. Bar és David Barnea kémfőnök a védelmi erők Philadelphi-folyosó mentén történő állomásoztatását, valamint a rafahi átkelő újbóli megnyitását illetően folytatott tárgyalásokat, egy lehetséges túszmegállapodás részeként. A kairói  tárgyalások akkoriban nem vezettek áttöréshez, azóta egyre súlyosbodó válságot eredményezve a két ország között.

A Walla-nak nyilatkozó tisztviselő szerint Bar legfrissebb kairói útja, többek között a túszalku körüli tárgyalások újjáélesztését szolgálta, miközben az egyiptomi hírszerzés vezetőjével megvitatásra került a Philadelphi-folyosó, illetve a rafahi átkelő körüli válság kezelése, amely egyrészt beárnyékolja az Izrael és Egyiptom közötti kapcsolatokat, másrészt az övezetben fogvatartott túszok kiszabadítására irányuló megállapodás-tervezetek elfogadásának legfőbb akadályát jelenti. A Sábák által nem kommentált titkos kairói út hátterében, az elmúlt hetekben halottnak hitt Jechije Szinwar újbóli kapcsolatfelvétele áll a Hamász dohai képviselőivel.

Riport – egy szaúdi forrás szerint Naszrallah meggyilkolása a politikai változást jelenthetik Libanonban

A Kan közszolgálati csatornának nyilatkozó szaúdi királyi forrás pozitívan nyilatkozott a libanoni Hezbollah terrorszervezet elleni izraeli hadműveletek, mindenekelőtt Hasszán Naszrallah meggyilkolását illetően, ez utóbbi révén a rijádi vezetés lehetőséget lát a libanoni helyzet megváltoztatására. E tekintetben, a forrás többek között megemlítette a kormányzati intézmények megerősítését, valamint a Hezbollah és Irán Libanonra gyakorolt befolyásának gyengítését

A szaúdi királyság befolyása alatt álló  szunnita öböl-államok elégedettek azokkal a csapásokkal, amelyeket Izrael az elmúlt hetekben mért a Hezbollahra, – áll a Kan riportjában, hozzátéve, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Katar a közelmúltban megkezdte a humanitárius segélyek eljuttatását Libanonba, ily módon próbálják megakadályozni, hogy a szorongatott helyzetbe került libanoni terrorszervezet és teheráni támogatója,  visszanyerje hatalmát Libanonban. A kialakult ugyan zavaros helyzetben, lehetőség nyílik a Hezbollah terrorszervezettől független elnök választására, illetve a beirúti politikai erők átszervezésére, amelyet Washington úgyszintén támogat.

Gazdaság – az európai légitársaságok vonakodnak újraindítani a tel-avivi járataikat

Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) rövid időn belül feloldotta ugyan az Izraelbe történő repülési tilalomra vonatkozó ajánlását, az európai légitársaságok azonban úgy tűnik nem hamarkodják el járataik újraindítását.

Az EASA eredetileg október végéig nem ajánlotta az izraeli járatok indítását a Hezbollah-vezér Hasszán Naszrallah likvidálása után a feszültség régióbeli eszkalálódásától tartva. Az izraeli diplomácia sürgősségi nyomása révén az EASA-t ugyan sikerült meggyőzni az ajánlás visszavonásáról, a légitársaságokat azonban kevésbé.

Ily módon, a Wizz Air fapados légitársaság legalább október 23.-ig, a lengyel LOT pedig november 1.-ig minden járatot törölt. A részben izraeli tulajdonban lévő görög Bluebird Airways légitársaság annak ellenére, hogy a járatok újraindítását ígérte rögtön az EASA kedvező döntése után, a görög légügyi hatóságok által támasztott nehézségek miatt nehezebben megy a visszaállás. Az Air Europe eredetileg a hónap végéig törölte a járatokat, majd október 21.-ig módosította a felfüggesztést.

A súlyos utazási gondok mellett a gazdaságra is újabb veszteségeket jelentő, elvileg nem indokolt járat felfüggesztések oka a Polgári Légiközlekedési Hatóság szerint, hogy a légitársaságok személyzete nem akar Izraelben aludni. A Kneszet bizottság előtt is tárgyalt helyzet kapcsán, más vélemények szerint problémát okoz az is, hogy a biztosítók vonakodnak fedezni az Izraelbe tartó járatokat.

A zsidó állam kizárólag izraeli repülőgépekre nyújt fedezetet, ezért a különböző légitársaságok útját fedező biztosítók, vagy egyáltalán nem egyeznek bele a járatok visszaállításába, vagy túl magas árat szabnak. Lehetséges megoldásként az izraeli kormánytól kompenzációt várnának, amelyre viszont a politikai vezetés vonakodik ráállni, arra hivatkozva, hogy nincs biztosíték a járatok visszatérését illetően.

Ily módon, a nagy európai légitársaságok, köztük a Lufthansa csoport, és a British Airways a következő napokban nem indít menetrend szerinti járatokat Izraelbe.

The post Diplomácia: a Sábák-főnök kairói útja és a libanoni változásra számító elégedett szaúdiak first appeared on Új Kelet Live.