Avi/ujkelet.live

A háború 386. napja, történelmi támadás: A légi legénység négy női tagja, köztük F-16-ossal repülő két navigátor is vett részt a szombaton végrehajtott izraeli támadásban Iránban.

A hadműveletben több tucat harci repülőgép, üzemanyagtöltő és kémrepülőgép vett részt, amelyek mintegy 1600 kilométert repültek. Az elmúlt hetekben a légierő számos gyakorlatot hajtott végre egy nagy hatótávolságú támadáshoz, köztük egy több szakaszt is magában foglaló repülést, amikor a gépeket a cél felé vezető úton megtankolták a levegőben.

A hadsereg este közzétett egy videót és fotókat, amelyeken F-15 és F-16 vadászrepülőgépek elindulnak Iránba a támadások végrehajtására.

A légi járművek a „komplex” műveletet követően épségben visszatértek Izraelbe.

Izrael körülbelül 20 célpontot támadott Iránban szombatra fordulóra a több órán át tartó Bűnbánat Napjai hadművelet során, mely négy iráni katona halálát eredményezte. 

Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy katonai célpontokat támadtak, köztük rakétagyártó létesítményeket, amelyek fenyegetést jelentettek Izraelre, valamint egy sor föld-levegő rakétát, amelyeket a légierő cselekvési szabadságának korlátozására szántak. A támadás válaszul szolgált Irán Izrael elleni közvetlen támadásaira az elmúlt hónapokban, beleértve az október 1-jén kilőtt 200 ballisztikus rakétát.


Déli front: Az izraeli hadsereg a nap folyamán bejelentette, hogy kiterjesztette a humanitárius övezetet Gáza déli részén, ahol jelenleg az övezet palesztin lakosságának túlnyomó többsége él.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Ez az a zóna, ahová a legtöbb humanitárius segély irányul, és ahol több tábori kórház is felállításra került.


Északi front: A Hezbollah terrorszervezet délután két hullámban mintegy 125 rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre. A rakétát egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapódások is. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Nem földrengés: A 98. hadosztály parancsnoksága alatt az Ejtőernyős-dandár csapatai komplex és hegyi terepen folytatnak műveleteket Dél-Libanonban.

Az elit Jahalom harcmérnöki egységgel közös hadművelet és a föld alatt végzett kutatások során a csapatok feltártak és 400 tonna robbanóanyaggal megsemmisítettek egy földalatti stratégiai katonai létesítményt, melyet a Hezbollah terrorszervezet épített az elmúlt 15 évben.

Ez a legnagyobb Hezbollah alagútrendszer, amelyet az izraeli hadsereg eddig Dél-Libanonban talált. Több mint 1,5 km hosszú, és egyes területeken eléri a 40 méteres mélységet is.

A földalatti főhadiszállás átvizsgálása és felderítése során a Jahalom egység harcosai megküzdöttek az ott magukat elbarikádozott terroristákkal, és likvidálták őket.

A hadsereg úgy véli, hogy a földalatti létesítményt a Hezbollah gyülekezési pontnak szánta, ahova a parancs kiadásakor több száz terrorista érkezne, hogy felvegye a felszerelést, és felkészüljön az észak-izraeli közösségek megtámadására, hasonlóan a Hamász október 7-i mészárlásaihoz Dél-Izraelben. A Hezbollah inváziós tervei nem valósultak meg.

Ma reggel 400 tonna robbanóanyag felhasználásával felrobbantották a földalatti bázist.

A föld alatti robbanás olyan hatalmas volt, hogy földrengésként regisztrálták, és kiadták a földrengés riaszást a lakosságnak Izrael északi részén.


Szárazföldi manőver Libanonban: A 91. hadosztály csapatai négy teherautóra szerelt rakétavetőt foglaltak le a héten a dél-libanoni hadműveletek során, jelentette a hadsereg szombaton.

A katonaság szerint a kilövőket mintegy 160 rakétával töltötték meg.

A légierő pedig körülbelül 130 Hezbollah-rakétavetőt támadott az elmúlt héten. A megsemmisített kilövők között voltak a Madzs al-Krum elleni pénteki halálos támadáshoz használtak is.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség közleménye szerint a különleges erők megölték a Hamász terrorszervezet egyik terrortámadást tervező operatívját Tulkarem városában, mely a Palesztin Hatóság területén van.

A rendőrség elit Jamam terrorelhárító egységének és a Kfír-dandár Haruv felderítő egységének tagjai reggel bekerítettek egy épületet Tulkaremben, és az épületre irányított tűz mennyiségének fokozásával arra próbálták kényszeríteni a terroristát, hogy kijöjjön.

A terrorista, Iszlam Odeh tüzet nyitott az épületből, és végül egy tűzharcban megölték.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

Az autójában fegyvereket találtak, köztük bombagyártáshoz szükséges alkatrészeket.

A hadsereg szerint Odeh tagja volt egy Hamász-hálózatnak Tulakremben, és részt vett egy nagy terrortámadás tervezésében az október 7-i mészárlás évfordulóján Zahi Ufi Hamász-parancsnokkal, akit egy október 3-án végrehajtott légicsapásban likvidáltak.

,,Ufi likvidálása után Odeh irányította és vezette a hálózatot, és az elmúlt napokban újabb terrortámadásokat tervezett” – áll a hadsereg közleményében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Támadás Iránban a légi legénység 4 női tagjának közreműködésével first appeared on Új Kelet Live.