Egy nyitott kapus zsinagóga – Pécsett kiállítással várják a turistákat – Miskolc felkészül

Éppen a minap írtam arról, hogy az egyetlen megmaradt miskolci zsinagóga állandóan zárva. A nagyközönség előtt legfeljebb csak  a koncertek alkalmával lehetett nyitva. Az utóbbi időben annyira életveszélyessé vált, hogy még hitélet gyakorlására se lehetett használni. A miskolci Köz- Lak- Ép mostanában kezdte meg a zsinagóga szigetelését, felújítását és most fontolgatják miként lehet  majd később bekapcsolni a város turisztikai forgalmába.

Érdeklődés bizonyára lenne, mivel az ehhez nagyon hajazó pesti Dohány utcainak minden esztendőben több százezer látogatója van. Nos, most Pécsett járva elcsodálkoztam – a szépen karbantartott jó állapotú zsinagóga napközben is állandóan látogatható. A belépő díj mindössze ötszáz forint , s ezért nemcsak körbejárható, hanem megtekinthető az ottani állandó kiállítás, amely bemutatja a Baranya megyei zsidóság múltját, történelmét és a Holokauszt idején elszenvedett veszteségeit. Mondanom se kell, hogy elsőre mindenki méltatlankodik, miért is kell fizetni az Isten házába való belépéskor. Igazából egyszerű ésszerű, racionális választ  adni – a kevéske költségvetésből gazdálkodó hitközség másként nem tudná fenntartani az épületet. S folyamatosan bővíteni a kiállítási anyagot. Különben az őr meglehetősen rugalmas, ha látja, hogy a betérő számára gondot jelent a jegy megvétele maga invitálja be ingyen.  Ők általában kisebb adománnyal viszonozzák ezt a gesztust. Mindezt azért hallgattam figyelmesen, mert hamarosan Miskolcon is megnyithatják a zsinagógát. Tehát már most érdemes  az idáig elzárt múzeumi anyagot rendezni, tárlókba válogatni. Hasonlóan mint Pécsett tették az ottani múzeummal és helytörténészekkel közösen.

Szép állapotban van a Pécsi zsinagóga
Ami eltérő, itt a frigyszekrény előtt van a Tóraolvasó asztal. Miskolcon majdnem a zsinagóga mértani közepén található
Szomorú, hogy Miskolcon nem leltek egy olyan hozzáértő üveges mestert aki képes lenne a zsinagóga ablakait így rendbehozni
Ezek a miskolcihoz hasonló csillárok.
A második világháború előtt sok zsidó élt Pécsett, közülük sok volt a rendszeres templomjáró