Avi/ujkelet.live

A háború 300. napja, olimpia: A 32 éves Peter Paltchik izraeli dzsúdós csütörtökön bronzérmet nyert a 2024-es párizsi olimpián a 100 kg alatti súlycsoportban, legyőzve a svájci Daniel Eichet.

A második fotón Paltchik Oren Szmadzsa edzővel látható, akinek fia júniusban elesett a gázai harcokban:

Izraelnek ez volt első érme a párizsi játékokon, és minden idők 14., és rögtön ezt követően jött a 15. érem. A szintén dzsúdós 24 éves Inbal Lanir ezüstérmes lett, miután kikapott az olasz Alice Bellanditól a 78 kg alatti súlycsoportban.


Háborúban: Jichák Herzog izraeli elnök csütörtökön kijelentette: ,,Nem fogunk tudni könnyen lélegezni, nem leszünk épek, nem nevezhetjük magunkat olyan országnak és társadalomnak, amely már rendbe jött, és nem mondhatjuk, hogy győztünk”, amíg a Gázában fogva tartott összes túsz haza nem tér.

,,Ez 300 nap és éjszaka rémálma – nekik, nekünk, fiainknak és lányainknak, testvéreinknek, anyáinknak, apáinknak, gyermekeinknek és nagyszüleinknek az alagutakban. Ennek a 300 napnak minden pillanata emberiség elleni bűncselekmény, és minden elmúló másodperc növeli a sürgősséget, hogy hazahozzák őket.”

,,Ez a legegyszerűbb szerződés az állam és polgárai között – fiai és lányai hazahozatala.”

  • Az izraeli hadsereg eddig 44 túsz halálát erősítette meg a 116-ból, akiket október 7-én Gázába hurcoltak. A terrorszervezet összesen 251 személyt rabolt el a támadás során. 
  • November végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, hetet pedig a csapatok mentettek ki. 19 túsz holttestét találták meg a katonák Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt. 
  • Egy személyt október 7-e óta eltűntként tartanak nyilván, sorsa még mindig ismeretlen, bár a családja úgy véli, hogy megölték.
  • Rajtuk kívül a Hamász birtokában vannak még a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványai, valamint fogva tart két polgárt, akik 2014-ben és 2015-ben önszántukból bementek a Gázai övezetbe, Avera Mengisztut és Hisam al-Szajedet.

Déli front: Egy izraeli vadászgép csapást mért a Hamász terrorszervezet terroristáira, akik Gázaváros Szedzsaijja negyedében, a Dalal Iskolában gyülekeztek, jelentette a hadsereg csütörtökön.

A létesítményt a terrorszervezet búvóhelyként használta oeratívjai és parancsnokai számára. ,,Ebben a létesítményben terrorcselekményeket tervezetek Izrael Állam ellen”.

A hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.

A Hamász vezette hatóságok legalább tizenkét halottról számoltak be.


Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők csütörtökre fordulóra letartóztatták a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek huszonnégy gyanúsítottját a Júdea és Szamária palesztin városaiban és falvaiban végzett terrorelhárító műveletek során.

A gyanúsítottakat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra.

Ezenkívül az Izraeli Védelmi Erők fokozza tevékenységeit Júdea és Szamária útjain és telepein. A hadsereg a biztonsági erőkkel és a szektor hatóságaival együtt koordinál és félkészül a különböző forgatókönyvekre.


Fenyegetés: A Hezbollah likvidált vezérkari főnökének, Fuad Sukr búcsúztatóján a terrorcsoport vezetője, Hasszán Naszrallah azt mondta, hogy „gondosan megfontolt válaszra” törekszenek, és az izraeliek „nem tudják, honnan fog jönni”.

Naszrallah elbagatelizálta Sukr meggyilkolásának hatását a szervezet működésére. Izrael szerint Sukr adta ki a parancsot a 12 gyereket megölő rakétatámadásra Madzsdal Samszban szombaton.

„Amikor az egyik parancsnokunk mártír lesz, gyorsan lecserélik. Kiváló új generációs parancsnokaink vannak” – állította Naszrallah.

Ezenkívül tagadta, hogy a Hamászra, a Hezbollahra vagy más Irán által támogatott csoportokra gyakorolt katonai nyomás hatására megadják magukat.

„Binjámin Netanjahu [miniszterelnök] törekvése az, hogy a Hamász azt mondja neki: ‘Gyere, itt vannak a túszok és a fegyverek’. Ez nem fog megtörténni. Nem adjuk meg magunkat sem Gázában, sem Libanonban, sem Jemenben.”

Megismételte, hogy a libanoni fronton zajló háború befejezésének egyetlen módja, ha Izrael leállítja „agresszióját” Gázában, és azt mondta, hogy tegnap és ma megparancsolta a dél-libanoni Hezbollah-erőknek, hogy csökkentsék a harcokat, amiket folytatni fognak holnap nagyobb intenzitással.

A KAN szakértőjének elemzése:

  • Jobbkeze, Sukr likvidálása nagyon fájt Naszrallahnak és ezt el is mondta. Ugyanakkor megpróbálta megnyugtatni a bázisát, hogy bár Sukr halála fájó, de a szervezetnek nem okoz kárt.
  • Naszrallah kifejtette, hogy a keddi izraeli támadás több határvonalat is átlépett – egy csapás Dehijében, egy civil építmény ellen, civilek meggyilkolása és egy magas rangú katonai parancsnok meggyilkolása – ezért a válasz ennek megfelelő lesz, valódi és nem kozmetikai.
  • Naszrallah arra is utalt, hogy az Iszmail Hanije meggyilkolására adott iráni reakció nem kevésbé lesz jelentős, mint a Muhammad Reza Zahedi likvidálására adott válasz áprilisban. Irán akkor több mint 350 drónt és rakétát lőtt ki, amelyek 99%-át elfogta az izraeli és a szövetséges országok hadereje.
  • Izrael legújabb akciói a háború új szakaszába léptetik az ellenállási tengely támogató frontjait. A koordináció egy fokkal feljebb fog lép, a közelmúlt eseményeire adott kombinált válasz formájában is jelentkezhet.
  • Ismét megpróbálta hárítani az izraeli narratívát a Madzsdal Samsz elleni rakétatámadásról. Azt állította, hogy nyomozást végeztek, és ha véletlenül oda lőttek volna, azt beismerték volna.

Elővigyázatosság: A hadsereg elővigyázatossági intézkedésként figyelemmel kíséri és korlátozza a veszélyes anyagok több észak-izraeli gyárba történő szállítását, miközben az ország felkészül a Sukr és a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije teheráni meggyilkolására adott válaszra. Utóbbiért Izrael nem vállalta a felelősséget.

Egy katonai forrás szerint a Polgárvédelmi Parancsnokság egyik érintett gyárat sem utasított a működés leállítására.

A Ynet tegnap este arról számolt be, hogy az akkói Strauss fagylaltgyár kénytelen volt leállítani a működését, mert azt mondták neki, hogy távolítsa el az általa általában használt ammóniagázt, amely rakétatámadás esetén káros lehet a lakosságra.

A megkeresésre az izraeli hadsereg közölte: „A Polgárvédelmi Parancsnokság folyamatos kapcsolatot tart fenn az összes gyárral… ami magában foglalja a napi ellenőrzéseket és a folyamatos helyzetértékelést a helyi hatóságokkal és a környezetvédelmi minisztériummal együtt. Ennek célja a készenlét fenntartása és a veszélyes anyagok mennyiségéről való teljes kép [kialakítása].”


Hívás: Joe Biden amerikai elnök csütörtökön beszélni fog Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel a regionális eszkaláció miatti aggodalmak közepette.


Tájékoztató: Két hónap után először, Jáir Lapid ellenzéki vezető csütörtök délután biztonsági tájékoztatót kapott Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi főhadiszállásán.

A törvény értelmében a miniszterelnöknek havonta legalább egyszer találkoznia kell az ellenzék vezetőjével biztonsági tájékoztatás céljából, és szükség szerint további megbeszéléseket is kell tartania vele.

A találkozó után Lapid kijelentette, hogy Izrael egyetlen győzelme „egy túszalku lesz, amely hazahozza gyermekeinket és helyreállítja az elrettentést”, ugyanakkor gratulált Izrael védelmi szervezetének „az indokolt likvidálásokhoz és a precíz műveletekhez”.

„Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy erős nemzetünk van és van egy erős hadseregünk, amely bárhol eléri őket”.

The post Az első izraeli érmek, 300 nap és Naszrallah fenyegetése first appeared on Új Kelet Live.