Avi/ujkelet.live

A háború 333. napja, pszichológiai terror: A Hamász terrorszervezet tegnap ígéretéhez hűen közzétett egy felvételt a múlt héten kivégzett hat túsz egyikéről, Eden Jerusalmiról. Eden héberül beszél a videóban, melyet angolul és arabul feliratoztak.

,,Sálom, a nevem Eden Jerusalmi, 24 éves vagyok Tel Avivból. Október 7-én raboltak el a Re’im fesztiválon. Binjámin Netanjahuhoz és Izrael kormányához fordulok: Tegyetek meg mindent, amit csak tudtok, hogy kihozzatok innen minket, most! Szenvedek. Mind szenvedünk. Egyfolytában megy a bombázás, féltjük az életünket. Félünk, hogy itt halunk meg. Hozzád fordulok, Binjámin Netanjahu: Elengedtél több mint 1000 terroristát [az angol felirat ‘palesztin foglyokat’ említ] a megállapodásban Gilád Salitért. Most kevesebb mint a negyedét kérik annak a számnak egyenként értünk. Ezt nem tudom feldolgozni, én kevesebbet érek?”

  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. 
  • A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

,,Én egy izraeli polgár vagyok, aki teljesítette és teljesíti kötelességét az országa felé. Miért vagyok még mindig itt? Arra kérem Izrael népét, hogy menjetek az utcákra és tüntessetek. Kiabáljátok el a nevünkben, amit mi nem tudunk. Mind szenvedünk itt és haza akarunk menni a családjainkhoz. Mindez azért történt velünk, mert az állam és a biztonsági erői kudarcot vallottak október 7-én. Szeretnék üzenni a családomnak, akiket oly nagyon szeretek és annyira hiányolok. Anya, apa, Sani és Maj, úgy de úgy szeretlek titeket és hiányoztok”.

Családja a videó után a következőt írta: ,,Eden, mi is szeretünk téged, és nagyon hiányzol. Örökké a szívünkben maradsz.”

Édesapja búcsút vesz tőle a temetés előtt:

A Hamász hétfőn a videóban szereplő szöveghez hasonlóan közölte, hogy a júniusi Nuszeiratban végrehajtott sikeres izraeli túszmentést követően, új protokollokat adtak ki a túszokat őrző terroristáknak, ha az izraeli csapatok a közelükbe kerülnek.

,,Mindenkinek világosan elmondjuk, hogy a nuszeirati incidens után új utasításokat adtak ki a foglyok őrzésével megbízott mudzsahidineknek, hogy bánjanak velük, ha a megszálló hadsereg közeledik fogva tartási helyükhöz” – mondta Abu Obeida.

A hétvégén megtalált hat túszt – Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi – a boncolás szerint csütörtök és péntek reggel között ölték meg.

,,Ha [Binjámin] Netanjahu [miniszterelnök] ragaszkodik ahhoz, hogy a megállapodás megkötése helyett katonai nyomással szabadítja fel a foglyokat, azt jelenti, hogy koporsóban térnek vissza családjukhoz” – tette hozzá Abu Obeida.

Májusban a média megosztotta Jerusalmi rendőrségi forródrót operátorával folytatott beszélgetését október 7-én, mielőtt a terroristák elrabolták és Gázába hurcolták. Jerusalmi leírja az őt körülvevő káoszt a Nova fesztivál környékén, miközben a háttérben folyamatosan lövések hallatszanak: „Itt vagyok a lövöldözés közepette délen. Segítened kell! Egyedül vagyok, és a bokrok között bujkálok… Lőnek rám, nem hiszem el, hogy ez velem történik”.

A felvételen hallatszik, hogy az operátor próbálja megérteni, hogy pontosan hol van Eden, és utasítja, hogy rejtőzzön el. ,,Bújj el, keress egy helyet, ahol elrejtőzhetsz. Állítsd némára a telefont, és maradj elérhető” – mondta neki. Mire Eden: ,,Elbújok. Keress meg, oké?”.

Később a dermesztő beszélgetés során Jerusalmi azt mondja az operátornak: ,,Itt vannak, látnak engem. Lőnek rám. Kérlek, küldd a rendőrséget, könyörgök. Megölnek. Ennyi, halott vagyok.”

A 12-es csatorna leadta a családjával zajló utolsó beszélgetéseket is.

,,Anya, lőnek rám, lőnek rám!” idézte fel édesanyja, Szarit Jerusalmi az október 7-én reggel 7:30-kor zajlott hívást. „Lőnek rám. Szeretlek.”

Szarit is próbált segítséget kérni a rendőrségtől.

„A lányom most hívott. A bulin van délen, és lőnek rájuk” – mondta az operátornak. „Kérlek, mentsd meg őket. Nagyon sok gyerek van ott”.

Eden a nővérével, Sanival beszélt, amikor végül túszul ejtették.

,,Eden először egy autóba bújt el. Azt mondta nekünk, hogy halottnak tetteti magát” – mondta Sani az interjúban. ,,Egy idő után összeszedte a bátorságát, hogy fedezéket találjon, és egy bokorban bújt el a terroristák elől”.

„Azt mondta, hogy egyre közelebb kerültek hozzá, és ekkor már hallottuk, hogy közelednek, majd azt suttogta: ‘Sani, elkaptak’ – emlékezett vissza. ,,És így ért véget, majdnem négy óra után.”

Október 7-én mintegy 360 partizót gyilkoltak meg a Supernova fesztiválon a Hamász vezette terroristák, és több mint 40-et Gázába hurcoltak.

The post A Hamász videót adott ki az egyik megölt túszról first appeared on Új Kelet Live.