Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle ARS SACRA különszáma

A Miskolci Keresztény Szemle 77. számának irodalmi rovata Henszelmann Aladár születésének 125. évfordulójára emlékezik, aki a Miskolci Evangélikus Jogakadémia törvényszéki orvostan professzoraként és jeles költőként is jelentős személyisége volt városunk két világháború közötti társadalmi életének. A tapolcai gyógyfürdőkultúra megalapozásával Miskolc mai arculatának megteremtéséhez is hozzájárult.

Medgyessy Ferenc szobrászművész által készített felújításra szoruló síremléke a mindszenti evangélikus temetőben található.

2024 szeptemberében ismét bőséges kínálattal járult hozzá városunk az ARS SACRA rendezvénysorozat programjaihoz. A rendezvények előkészítéséről Várhelyi Krisztina írása számol be, s közöljük a részletes programkínálatot is. Az Évfordulók Ünnepek Események rovatban kapott helyet a 92 éves Kuklay Antal portréja, aki papként, művészettörténészként és Pilinszky-kutatóként is meghatározó életművel gazdagította régiónkat.

Egyházak és Történelem rovatunkban Magyarország európai uniós csatlakozásának 20. évfordulójának alkalmából közlünk írásokat, melyek a fejlett országokhoz történő felzárkózásunk társadalmi esélyeit elemzik. Közismert közéleti szereplők akik nem mellékesen egyházi kötődéssel is rendelkeznek fejtik ki aggodalmaikat annak kapcsán, hogy a két évtizede kitűzött európai integrációs törekvések megvalósulnak-e? Következő lapszámunkban további írások közlését tervezzük, s várjuk Olvasóink hozzászólásait is.

Egyházak és társadalom rovatunkban az egyházak és politika kapcsolatának megoldatlan kérdéseit tárgyaló írások találhatók, melyek a közelmúlt közéleti történései kapcsán kerültek az érdeklődés fókuszába.

Egyházak és Kultúra rovatunkban olvasható írás újszerű megközelítéssel szól a hagyományos könyvkultúra visszaszorulásának valamennyiünk által érzékelt folyamatáról, s beszámol egy kezdeményezés kezdeti lépéseiről és eredményeiről, melyek segítséget nyújtanak a magán- és közösségi könyvtárakban felhalmozott értékek újrahasznosításához és a könyvkultúra jelenlegi feltételek melletti újrateremtéséhez és a fiatalabb generációk aktivitásának felkeltéséhez is.

Könyvismertetés rovatunkban Jacsó Pál 60. születésnapjára műveiből összeállított kötetről szóló recenzió kapott helyet, valamint itt olvasható H. Tóth István írása is a „velünk élő” Gárdonyi Géza emlékének szentelt gyűjteményes kötetről.

Dr. Zsugyel János

főszerkesztő