Avi/ujkelet.live

Frissítés alatt

Vaskardok-46. nap: Kedd este a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái rakétákat lőttek ki közép-izraeli városokra, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Megállapodás küszöbén: A Miniszterelnöki Hivatal délután közölte, hogy a Gázában lévő túszok szabadon bocsátásával kapcsolatos fejleményekre tekintettel, Binjámin Netanjahu miniszterelnök összehívja 18 órakor a hadikabinetet, 19 órakor a politikai-biztonsági kabinetet és 20 órakor a kormányt.

  • Izraeli riportok szerint a tervezett megállapodás 50 túsz szabadon bocsátását jelenti négynapos tűzszünet alatt.
  • A védelmi szervezetek mindegyike – az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Moszad – támogatja a megállapodás vázlatát.
  • A megállapodás az életben lévő izraeli vagy kettős állampolgárok szabadon bocsátására vonatkozik. Külföldi állampolgárok is szabadon bocsáthatók más országokkal kötött megállapodások szerint, bár ők nem szerepelnek ebben a megállapodásban.
  • A tűzszünet alatt naponta nagyjából tíz túszt engednek szabadon, Izrael reményei szerint a szabadon bocsátott túszok száma eléri a 80-at.
  • A tűzszünet alatt a Hamász azon dolgozik, hogy felkutasson további túszokat, akiket más terrorista csoportok, köztük a Palesztin Iszlám Dzsihád tartanak fogva, és Izrael lehetővé teszi humanitárius segélyek és üzemanyag szállítását az övezetbe. Ha a Hamász további túszokat talál, Izrael készen áll 10 túszonként egy nap plusz tűzszünetet adni.
  • Az izraeli hadsereg és a Sabak napi hat órára leállítja a hírszerző drónok használatát. Az izraeli hírszerző szolgálatok egyértelművé tették, hogy a drónokon kívül más megfigyelési képességekkel is rendelkeznek, így ez nem lesz probléma.
  • Izrael gyilkosságért elítélt foglyokat nem enged szabadon. A kabinet jóváhagyását követő 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a foglyok nevét, hogy az izraeli állampolgárok fellebbezhessenek szabadon bocsátásuk ellen a bíróságon.
  • Izrael megtagadja, hogy a gázai civilek visszatérjenek az övezet északi részére a tűzszüneti időszak alatt, mivel a hadsereg továbbra is jelen lesz Gáza északi részén, és a tűzszünet végén azonnal folytatja a harcot a Gázai övezetben.
  • A Hamász vezető tisztviselője szerint 210 túszuk van (a többiek a Palesztin Iszlám Dzsihádnál vannak).

Egy tisztviselő, aki részt vesz a tárgyalásokon, azt nyilatkozta a Wallának, hogy „a labda Bibi [Netanjahu] térfelén van”, és gondoskodnia kell arról, hogy a kabinet jóváhagyja.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus és Otzma Jehudit koalíciós pártok ellenzik a megállapodást.

Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter korábban a nap folyamán azt mondta, attól tart, hogy Izrael egy olyan megállapodás felé tart, amely „katasztrófát hoz ránk”.

Déli front, komplex helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter hangsúlyozta, Izraelnek „nehéz döntéseket” kell hoznia a Gázai övezetben fogva tartott túszokkal kapcsolatban.

„Lépésről lépésre haladunk a Hamász teljes legyőzése felé, és közelebb kerülünk a túszok hazahozásához” – mondta Gallant a Gázai hadosztály dél-izraeli bázisán, katonai tisztviselőkkel végzett helyzetértékelést követően.

„Úgy gondolom, hogy az elkövetkező napokban mindannyiunknak nehéz, fontos döntéseket kell hoznunk… E kampány során, 45 nap, nincs olyan pillanat, hogy ne gondolnék a túszokra” – tette hozzá.

Herci Halevi vezérkari főnök szerint a Hamászra gyakorolt katonai nyomás „jobb feltételeket” teremt a túszok kiszabadításához, és ez a nyomás a továbbiakban is folytatódni fog.

,,A Hamász – katonai és kormányzati – felszámolása is, hogy biztonságot teremtsünk a régióban, a [Gázát övező térségben] élő közösségekben, és hazahozzuk a túszokat”.

Sifa: Az egyik, izraeli hadsereg által hétfőn közzétett videón egy múlt héten elfogott terrorgyanús személy a kihallgatása során azt mondja, hogy a gázavárosi Sifa Kórházban volt, ahol mintegy 50 000 ember keresett menedéket, és az „orvosok dühösek voltak, mert a Hamász és más terrorcsoportok operatívjai tartózkodtak a kórházban.”

A gyanúsított becslése szerint körülbelül 100 ilyen terrorista volt a kórházban, és néhányan az ápolószemélyzet és más egészségügyi személyzet tagjaként álcázták magukat, különösen az intenzív osztályon.

Dacolás: Biser al Khaszawneh jordán miniszterelnök kedden azt mondta, hogy Izrael elrendelte a jordán tábori kórház kiürítését Gázában, de azt állította, nem tesznek eleget a parancsnak.

A miniszterelnök azt is közölte, hogy a gázai fejleményekre tekintettel Jordánia hadserege fokozza jelenlétét a határ mentén.

Északi front: Libanonból számos rakétát lőttek ki a felső-galileai Kirját Smonára, valamint a nyugat-galileai Ja’ara és Hanita irányába. Sérülés nem történt. A tüzérség válaszul célba vette a támadás helyszínét.

Este drónbehatolás veszélye miatt többször megszólaltak a szirénák. A hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

Korábban egy izraeli dróntámadásban Dél-Libanonban meghalt a Hamász négy tagja – közölte egy palesztin és egy libanoni biztonsági tisztviselő.

A közösségi médiában keringő, meg nem erősített hírek szerint a ma meggyilkolt Hamász-tagok között volt Khalil Kharaz, a Hamász libanoni szárnyának helyettes parancsnoka is.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta több mint 1800 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1100 a Hamászhoz köthető. Keddre virradóra 26 keresett palesztint tartóztattak le, közülük hét a Hamászhoz köthető.

EU: Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy a palesztinoknak nyújtott fejlesztési segélyek felülvizsgálata során nem találtak bizonyítékot arra, hogy a pénz a Hamászhoz kerülne, és a program haladéktalanul folytatódik.

Két nappal a Hamász támadása után a bizottság közölte, hogy megkezdi a palesztinoknak nyújtott pénzügyi segélyek folytatásának ,,újravizsgálatát”.

Hazai front: Jáir Lapid ellenzéki vezető kedden biztonsági eligazítást kapott a miniszterelnök katonai titkárától, közölte hivatala.

Feszültség: A haderai Hillel Jaffe Orvosi Központ jelentése szerint jelentősen megnőtt az 50 év körüli nők száma, akik szívroham tüneteivel fordulnak a sürgősségi osztályra. A legtöbb esetben a tüneteket az a stressz okozza, hogy a fiaik vagy lányaik katonai szolgálatot teljesítenek a háború alatt.

,,Ez az első alkalom, hogy több nő van, mint férfi a szívintenzív osztályunkon” – nyilatkozta Ariel Rogin professzor, a kórház kardiológiai részlegének vezetője a Doctors Only-nak, az izraeli orvosi közösség online kiadványának.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post A fogolycsere megállapodás részletei és támadások Gázából és Libanonból first appeared on Új Kelet online.