ujkeletlive

Diplomácia – katari vádak

Katar szerdán bírálta Binjámin Netanjahu miniszterelnököt azt követően, hogy a hét elején kiszivárgott hangfelvételen a miniszterelnök Doha közvetítői erőfeszítéseit kritizálta a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében folytatott tárgyalásokon.

A 12-es csatorna kedd este közzétett felvételén, amely a túszok családjait képviselő hozzátartozókkal, egy zártkörű megbeszélésen hangzott el, Netanjahu a katari vezetést bírálja, amiért nem gyakorol nyomást a Hamász terrorszervezetre.

Nem hallják, hogy megköszönném Katarnak. Katar, az én szemszögemből nézve, lényegében nem különbözik az ENSZ-től, és a Vöröskereszttől…még problémásabb,” – mondta a miniszterelnök a felvétel szerint, de azt is hangsúlyozta, hogy hajlandó beszélni bárkivel, aki segítene hazajuttatni a túszokat.

Nincsenek illúzióim velük kapcsolatban. Van befolyásuk a Hamászra, mert Katar finanszírozza őket,” – tette hozzá majd tovább folytatva a Biden-kormányt is kritizálta, amiért titokban anélkül újított meg egy szerződést a katari al-Udeid katonai támaszponttal kapcsolatban, hogy először konzultált volna Izraellel, és nem használta fel azt a túszok szabadon bocsátása érdekében.

Alig egy nappal a felvétel közzététele után, Doha megdöbbentőnek nevezte a miniszterelnök által a foglyok családjának közvetített üzenetet.

Megdöbbentőnek tartjuk azokat az állítólagos megjegyzéseket, amelyeket az izraeli miniszterelnöknek tulajdonítanak különböző médiabeszámolókban Katar közvetítői szerepét illetően,” – közölte Majed Al-Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője X-en közzétett bejegyzésében.

„Amennyiben a közzétett megjegyzések igaznak bizonyulnak, az izraeli miniszterelnök csak akadályozza és aláássa a közvetítési folyamatot, olyan okokból, amelyek látszólag politikai karrierjét szolgálják, ahelyett, hogy az ártatlan életek, köztük az izraeli túszok megmentését helyezné előtérbe,” – folytatta tovább al-Ansari, majd hozzátette – „ahelyett, hogy Katarnak az Egyesült Államokkal való stratégiai kapcsolataival foglalkozna, reméljük, Netanjahu úgy dönt, hogy jóhiszeműen cselekszik, és a túszok szabadon bocsátására koncentrál.”

Az október hetedikei mészárlások során elrabolt foglyok szabadon bocsátása érdekében korábban Katar illetve Egyiptom együtt közvetített, és ért el sikert a novemberi túszalku révén, amikor 105-en hazatérhetettek a Hamász fogságából. A tárgyalások jelenleg is zajlanak egy lehetséges második megállapodás megkötése végett a fennmaradó 132 fogvatartott kiszabadításáért.

A miniszterelnök ezidáig nem kommentálta a katari nyilatkozatot, kormányának pénzügyminisztere, Becalel Szmotrich [Vallásos Cionizmus] azonban tegnap este a közösségi médiában tette közzé álláspontját.

Katar egy olyan ország, amely támogatja, és finanszírozza a terrorizmust. A Hamász pártfogója, és nagyrészt felelős a Hamász által izraeli állampolgárok ellen elkövetett mészárlásért. A Nyugat hozzáállása vele szemben képmutató és elfogadhatatlan gazdasági érdekeken alapul. A Nyugat sokkal erősebb hatalmi eszközöket tudna, illetve kell is gyakorolnia, és azonnal el kell érnie a túszok szabadon bocsátását,” – közölte Szmotrich, hangsúlyozva – „egy dolog világos: Katar egyáltalán nem fog részt venni abban, ami a háború másnapján Gázában történik.”

Eközben Egyiptom is szóvá tette, miszerint Izrael a túszok kiszabadítására irányuló tárgyalásokra való nyomásgyakorlás érdekében szándékosan akadályozza az övezetbe irányuló segélyek folyósítását. Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megjegyzéseit követően, amelyre válaszul a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal, közölte, nincs korlátozva az övezetbe bejutó segélyek mennyisége, de biztonsági okokból ellenőrizni kell őket, a miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Tanácson keresztül kezdeményezett híváson keresztül próbálta elérni az egyiptomi elnököt, de a hívást figyelmen kívül hagyták.

A kairói vezetéssel kialakult feszültséget tovább fokozza Izraeli tisztviselők múlt héti tájékoztatása, miszerint katonai műveletet terveznek a Philadelphi-folyosó térségében, amely ütközőként szolgál a Gázai övezet és a Sínai-félsziget között.

Diaa Rashwan, az egyiptomi Kormányzati Tájékoztatási Iroda igazgatója hétfőn este kijelentette, hogy minden izraeli lépés az Egyiptom és Gáza határán lévő Philadelphi-folyosó megszállására súlyos és komoly fenyegetést jelent az Izrael és Egyiptom közötti kapcsolatokra nézve, hangsúlyozva továbbá, hogy Egyiptom lerombolt több mint 1500 alagutat, megerősítette a határkerítést, és létrehozott egy 5 kilométeres ütközőzónát, hogy megakadályozza a Gázai övezetbe való csempészetet.

The post Diplomácia – Dohában rossz néven vették Netanjahu kritikáit first appeared on Új Kelet online.