ujkeletlive

Túszalku egyelőre elutasítva

A Hamász elutasította azt az izraeli ajánlatot, miszerint egy hétre szüneteltetnék a harcokat több tucat túszért cserébe, – jelentette szerdán egyiptomi tisztviselőkre hivatkozva a The Wall Street Journal. A riport szerint a Hamász közölte, hogy a tűzszünet életbe lépése előtt nem tárgyal a túszok szabadon bocsátásáról.

Az enklávét uraló terrorszervezet által elutasított ajánlat szerint Izrael 40 túsz szabadon bocsátását kérte – köztük az októberi támadás során elrabolt összes nőt és gyermeket, valamint azon idős férfi túszokat, akik sürgős orvosi ellátásra szorulnak, – közölték egyiptomi források, hozzátéve, hogy Izrael cserébe felajánlotta miszerint a hadsereg egy hétre szüneteltetné szárazföldi és légi műveleteit, illetve további humanitárius segélyeket engedett volna át az övezetbe.

A tárgyalásokhoz ezúttal először csatlakozott a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet, akik állítólag azt üzenték az egyiptomi közvetítők által, miszerint amellett, hogy Izraelnek szüneteltetnie kell az övezetben folytatott offenzívát bármilyen lehetséges megállapodásról szóló tárgyalásokat megelőzően, másik feltételük az izraeli fogvatartottakért cserébe az összes palesztin fogoly szabadon engedése.

Izrael azonban kijelentette, hogy nem fogja leállítani a katonai hadjáratot, ami eleve nem volt feltétele a tárgyalásoknak.

A Wall Street Journal riportja szerint az idézett egyiptomi források úgy vélik, hogy a Hamász elutasítása nem tekinthető a tárgyalások végső kudarcának, és a terrorcsoport csak azért utasította el első körben az ajánlatot, hogy további engedményeket csikarjon ki Izraeltől.

A Hamász és az enklávé egyéb terrorszervezetei jelenleg 121 októberben elhurcolt túszt – közöttük gyerekeket, nőket és idős férfiakat, tartanak fogva, azt viszont nem tudni hányan vannak életben.

Szerdán ellentmondásos hírekről számolt be a nemzetközi média, de abban egyetértettek, hogy a megállapodás egyelőre tárgyalások szintjén nem lépett tovább. Joe Biden amerikai elnök tegnap este riporterek kérdésére válaszolva azt nyilatkozta, nem lát nagy esélyt egy új fogolycsere megállapodásra Izrael és a Hamász között a közeljövőben, de folytatják az erőfeszítéseket.

Háborús politikai nézeteltérések

Koalíciós partnere, a Vallásos Cionizmus frakció vezetője Beztalel Szmotrich pénzügyminiszter bírálatát követően Binjámin Netanjahu miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Izrael addig nem fogja befejezni a Gázai övezetben folytatott katonai hadjáratát, amíg el nem éri céljait, miközben irreálisnak minősített minden, a leállításra vonatkozó javaslatot.

Szmotrich támadása a miniszterelnök ellen azt követően hangzott el, hogy a médiában megjelent különböző hírek szerint az újabb túszalku tárgyalások keretében a háborús kabinet állítólag utasította a Moszad vezetőjét, hogy magas rangú palesztin biztonsági foglyok szabadon bocsátásáról tárgyaljon izraeli foglyokért cserébe.

Folytatjuk a háborút a végsőkig. Addig folytatjuk, amíg a Hamász el nem pusztul – a győzelemig, amíg nem teljesül minden kitűzött célunk – a Hamász elpusztítása, túszaink szabadon bocsátása, és a gázai fenyegetés megszüntetése.”

“Aki azt hiszi, hogy abbahagyjuk, az elrugaszkodott a valóságtól. Tüzet zúdítunk a Hamászra, pokoli tüzet. Minden Hamász-terrorista, az elsőtől az utolsóig, a halállal néz szembe. Csak két lehetőségük van – megadják magukat vagy meghalnak,” – közölte Netanjahu a médiának adott nyilatkozatában.

A közelmúltban több jelentés is arról számolt be, hogy magas szintű erőfeszítések történnek egy olyan túszszabadítási megállapodás megkötését illetően, amely hasonló a múlt hónapban történt megállapodáshoz, amely révén az akkor biztosított egyhetes tűzszünet során 105 októberben elhurcolt fogoly térhetett vissza.

David Barnea, a Moszad kémügynökség vezetője állítólag a hét eleji európai útja során magas rangú amerikai és katari tisztviselőkkel találkozott. Szmotrich felháborodását az Israel Hayom héber média szerdai riportja váltotta ki, amely szerint a háborús kabinet felhatalmazta Barneát minőségi terroristák szabadon bocsátását illetően. Az Israel Hayom bizonyítékok nélkül közölt állítását később törölte a cikkből.

“A háborús kabinetnek a Moszad vezetőjét a Hamász vezetőinek likvidálására kellene küldenie, bárhol is legyenek, nem pedig arra, hogy tárgyalásokat folytasson velük,” – írta X-en Szmotrich, aki nem tagja a nevezett hadikabinetnek. Kijelentését követően a miniszterelnök Likud frakciójának keresztüzével szembesült.

“Netanjahu miniszterelnök már utasította a Moszadot, hogy likvidálja a Hamász vezetőit, bárhol is vannak, ahogyan utasította a pénzügyminisztert is, hogy nyissa meg a csapokat és biztosítsa, hogy a pénzek eljussanak a polgárokhoz, a vállalkozásokhoz, a katonákhoz és a tartalékosokhoz,” – közölte a Likud, utalva a pénzügyminiszter által vitatott módon kezelt október hetedikei támadások utáni vészhelyzetre, illetve a károsult lakosságnak és vállalkozásoknak megfelelően nyújtott támogatásokat illetően.

A koalíciós partnerek közötti vita végül pártközi üzengetéssé fajult, amikor a Likud megjegyzéseire reagálva Szmotrich Vallásos Cionizmus pártja azzal vágott vissza, hogy – “a miniszterelnök mindenféle módon megpróbált nyomást gyakorolni a pénzügyminiszterre, hogy nyissa meg azokat a csapokat, amelyek célja, hogy pénzt továbbítson a Palesztin Hatóságnak, hogy az átutalhassa a Hamásznak Gázában. Jó, hogy a pénzügyminiszter közbelépett és meghúzta a vörös vonalat.”

Ben-gvir szerint az börtönőröknek kijár az ártatlanság vélelme az agyonvert palesztin biztonsági fogoly esetében

A rendőrség közleménye szerint 19 börtönőrt hallgattak ki egy biztonsági fogoly múlt hónapban történt, feltételezett agyonverése kapcsán.

A héber média szerint több tisztviselőt azzal gyanúsítanak, hogy a Keciot börtönben Tair Abu Aszabot cellájában csoportosan verték meg, nem sokkal azelőtt, hogy a börtönszolgálat november 19-én azzal jelentette be halálát, hogy körülményeit vizsgálják.

A Fatah tagjaként nyilvántartott 38 éves Abu Aszabot 20 év büntetésre ítélték, mert 2005-ben, a második intifáda idején megpróbált felrobbantani egy ellenőrzőpontot Nablusz közelében.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter közleményben biztosította támogatásáról azokat a börtönőröket, akiket a rendőrség kihallgatott az ügy kapcsán.

Nem fogok helyszíni tárgyalást tartani az őrökkel szemben. Az ártatlanság vélelme megilleti őket, és nincs helye annak, hogy alapos vizsgálat lefolytatása előtt döntsünk a sorsukról. Nem szabad elfelejteni, hogy börtönőreinknek emberi söpredékkel, gyilkosokkal van dolguk, akik biztonsági kockázatot jelentenek, és azt javaslom, hogy ne rágalmazzuk a börtönőröket, és ne ítélkezzünk előítéletekkel,” – áll a miniszter közleményében

The post Reggeli hírek – túszalku és koalíciós nézeteltérések first appeared on Új Kelet online.