Avi/ujkelet.live

A háború 86. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap röviddel déli 12 előtt került sor és a határ melletti közösségeket célozta, sérülés nem történt.

Képek a frontról

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap beszámolt a 188. páncélos dandár hadműveleteiről a Gáza középső részén fekvő al-Bureidzs menekülttáborban.

Csütörtökön a 188. dandár több tucat Hamász-operatívról kapott hírszerzést, akik egy iskolában bujkáltak, mely civilek számára szolgált menedékül.

,,A terroristák kihasználták a civilek jelenlétét az iskola területén, hogy RPG-kkel és kézi lőfegyverekkel tüzeljenek az erőkre, miközben nők és gyerekek mögé bújtak” – nyilatkozta a hadsereg.

A csapatok lerohanták az iskolát, elfogták a bent bújkáló terroristákat, míg másokat megöltek a komplexum közelében.

Az al-Bureidzsben végrehajtott egyéb műveletek során a 188. dandár sok Hamász fegyveressel találkozott, akik polgári helyszínekről támadták az erőket. A dandár három rakétavetőt és kilenc alagútbejáratot is lokakizált majd megsemmisített.

Terrorinfrastruktúra az óvodában: Az izraeli légierő vadászgépei az éjszaka folyamán légicsapások sorozatát hajtották végre a Gázai övezetben, a kiterjesztett szárazföldi hadműveletek előkészítéseként. A több tucat célpont között a Hamász terrorszervezet katonai épületei, egy alagút és egyéb infrastruktúra is szerepelt. A haditengerészet pedig a Gázai övezet partjai mentén végrehajtott támadásokkal segítette a szárazföldi erőket.

Gázavárostól délre a 179. dandár csapatai négy Hamász-operatívot észleltek, akik robbanószerkezetekkel közeledtek feléjük. A csapatok légicsapást irányítottak a terrorsejtre.

Fél órával később a csapatok további négy terroristát észleltek a térségben, akikre szintén csapást kértek.

Ezzel egy időben egy jármű, benne a Hamász terroristáival a csapatok felé tartott, és őket is megölték.

Mindeközben az észak-gázai Sati menekülttábor szélén végzett kutatások során a 14. dandár csapatai egy óvodában gyalogsági robbanóeszközöket lokalizáltak és hatástalanítottak.

Gáza déli részén több Hamász alagutat fedezett fel az úgynevezett Beduin Nyomkövető egység, más néven Sivatagi Felderítő Zászlóalj, amely a Gázai Hadosztály Déli Dandár alatt működik.

Túszok: A kataribarát Al-Arabi Al-Dzsadid újság vasárnap arról számolt be, hogy csütörtökön egy egyiptomi biztonsági küldöttség látogatott Izraelbe, hogy megpróbálja közelebb hozni a Hamász terrorszervezet álláspontját Izrael álláspontjaihoz, és tűzszünetet érjen el.

A delegáció azt vizsgálta, hogy Izrael kész-e kivonulni az övezetből, ha átfogó megállapodás kerül aláírásra, és nem kapott választ. A témáról először a hadikabinetben fognak tárgyalni.

Emírségek: Az Egyesült Arab Emírségek továbbra is aktívan jelen van mindenben, ami a humanitárius segélyek Gázai övezetbe történő bejutásával kapcsolatos.

A Kan közrádió reggeli riportja szerint az Emírségek nagy gazdasági erővel bír más országokhoz képest. Az intézkedései egy tabori kórházzal kezdődtek, amelyet Gáza déli részén, Rafahban állítottak fel. Izraelben az a benyomás, hogy ez a legjelentősebb kórház, amelyet Gázában felállítottak, mind a felszerelést, mind az erőforrásokat tekintve. Például még CT gépei is vannak.

Ugyanilyen érdekes a sótalanító üzem létrehozása Rafah egyiptomi oldalán, amely egy csövön keresztül sótlanított vizet kezdett a Gázai övezetbe juttatni, és egy második cső csatlakoztatása is tervben van. Az Emírségek Izraelen kívül az egyetlen ország, amely vízzel látja el Gázát.

Fontos megjegyezni, hogy Izrael jelenleg két vezetéken keresztül juttat vizet Gázába. Ez napi több mint 30 ezer köbméter, míg az Emírsegek vezetéke napi 2300 köbméter vizet ad.

Az Emírségek mentőautókat, sátrakat, élelmiszercsomagokat is küldött Gázába. Szaúd-Arábia is szállít humanitárius segélyt Gázába, de az Emírségekhez képest sokkal kisebb mennyiséget.

Mindenki számára világos, hogy az Emírségek mindezt azért teszi, hogy növelje regionális befolyását a régió más országai előtt, különösen az olyan riválisok előtt, mint Katar. És még mindig nem lehetetlen, hogy az Emírségek vágyik arra, hogy a háború után Gáza ellenőrzését is befolyásolja, pontosabban Mohammed Dahlant, a Fatah egyik magas rangú tisztviselőjét és Mahmúd Abbász elnök riválisát megpróbálja betenni a vezetési egyenletbe Gázában és általában a Palesztin Hatóságban.

The post Háború, konzultáció és az Emírségek first appeared on Új Kelet online.