Avi/ujkelet.live

A háború 104. napja: Arab államok egy kezdeményezésen dolgoznak, hogy biztosítsák a tűzszünetet Gázában és a túszok szabadon bocsátását egy szélesebb körű terv részeként, amely a kapcsolatok normalizálását ajánlaná Izraelnek, ha beleegyezik a palesztin állam létrehozása felé vezető „visszafordíthatatlan” lépésekbe, jelentette csütörtökön a Financial Times.

Egy magas rangú arab tisztviselő a lapnak azt nyilatkozta, remélik, hogy a terv – amely magában foglalja a Szaúd-Arábiával való normalizációt Izraellel – néhány héten belül bemutatásra kerül, annak érdekében, hogy véget vessenek az Izrael-Hamász háborúnak, és megakadályozzák egy szélesebb körű konfliktus kirobbanását a Közel-Keleten.

A jelentés szerint az Egyesült Államok és európai kormányok belemennének abba, hogy hivatalosan elismerik a palesztin államot, vagy támogatják annak teljes jogú tagságát az ENSZ-ben. Az említett országok tájékoztatást kaptak a kezdeményezésről.

Izrael a háború kezdete óta kitart amellett, hogy addig nem hagyja abba a harcokat a Gázai övezetben, amíg a túszok haza nem kerülnek és a Hamász terrorszervezetet teljes egészében le nem bontották. A riport rámutat, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael történetének legszélsőjobboldali kormányát vezeti, benne olyan vallásos cionista telepesekkel, akik nyíltan szorgalmazzák Júdea és Szamária annektálását.

,,Tekintettel a mai izraeli politikára, a normalizálás talán az, ami visszahúzza a végletekig menő izraelieket” – mondta a magas rangú arab tisztviselő.

Megjegyzendő, hogy Izrael Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel majd Marokkóval való normalizációját (Ábrahám-egyezmények) Netanjahu arra irányuló fenyegetése eredményezte, hogy annektálja Júdea és Szamária és a Jordán-völgy zsidó közösségeit, kvázi összeomlasztva Donald Trump akkori amerikai elnök ,,évszázad megállapodását”, mely megoldást kínált az izraeli-palesztin konfliktusra. Anno itt írtunk róla.

Vöröskereszt: A Hamász terrorszervezet állításával ellentétben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt állítja, hogy nem fog szerepet játszani a gyógyszer eljuttatásában a Gázában fogva tartott túszoknak.

A szervezet közleménye szerint „együttműködött a felekkel” egy olyan megállapodás elérése érdekében, amelynek során Franciaországból Katar gyógyszert szállított Egyiptomba, és azt Izraelbe küldték.

A közlemény szerint azonban „az a mechanizmus, amelyben megállapodtak, nem foglalja magában a Vöröskeresztet annak végrehajtásában, beleértve a gyógyszerek leszállítását is”.

A The New York Times értesülései szerint a gyógyszereket a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium alkalmazottai fogják eljuttatni a túszokhoz. A túszok közül sokan krónikus betegségekben szenvednek, amelyek speciális gyógyszereket igényelnek.

  • Úgy vélik, hogy 136 túsz maradt Gázában – nem mindegyik él –, miután november végén 105 civilt szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, egyet pedig a csapatok mentettek ki. Nyolc túsz holtteste is hazakerült, három túszt pedig tévedésből a katonaság megölt. Az Izraeli Védelmi Erők a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett új hírszerzési információkra és leletekre hivatkozva megerősítették 25 túsz halálát, akik még mindig a Hamász fogságában vannak.
  • A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

A Hamász terrorszervezet magas rangú tisztviselője, Musza Abu Marzuk tegnap arról számolt be, hogy minden egyes, a túszoknak biztosított gyógyszerdoboz után 1000 dobozt küldenek palesztin civilek számára.

X-en közzétett bejegyzésében azt állította, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az összes gyógyszert, beleértve a túszoknak szántakat is, eljuttatja Gáza kórházaiba.

„A Vöröskereszt gyógyszert kért a Hamász hadifoglyainak, és 140 féle gyógyszerről volt szó, ezért több feltételt is megfogalmaztunk”.

A megállapodás további élelmiszerek és humanitárius segélyek beengedését is tartalmazza Gázába.

The post Érdekes ajánlat a háború befejezésére és gondok a gyógyszerszállítmánnyal first appeared on Új Kelet online.